Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Cum explică directorul unei instituţii din Iaşi „dezmăţul pe bani publici” de care este acuzat: „O moştenire grea”

2
25 Feb 2021 16:01:17
Autor: Andrei Luca
Vlad Baba, noul director al Şcolii de Arte din Iaşi  / FOTO: Facebook
Vlad Baba, noul director al Şcolii de Arte din Iaşi  / FOTO: Facebook

Un nou scandal pornit de la cheltuielile făcute pe bani publici, de data aceasta la Şcoala de Arte ”Titel Popovici”, din Iaşi. Noul director a explicat situaţia, dând vina pe vechea conducere.

Corpul de control al Consiliului Judeţean Iaşi va verifica toate cheltuielile făcute în ultimul timp de Şcoala Populară de Arte ”Titel Popovici” din Iaşi. Anunţul a fost făcut de către preşedintele CJ, Costel Alexe, după ce presa locală a arătat că, în ultimele luni, mai ales de la schimbarea directorului de la Şcoala de Arte, cheltuielile au suferit creşteri majore. 

”Vreau să fie foarte clar şi transparent modul în care a fost încheiat contractul prin care s-a externalizat serviciul de contabilitate şi cine este responsabil de „dezmăţul pe bani publici”, aşa cum a fost calificat în mass-media locală.
O spun din capul locului, acest contract, cu clauze şi durată cel puţin îndoielnice, a fost încheiat de fostul manager în 2019 .”, a transmis Costel Alexe. 
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a transmis că raportul Corpului de Control va fi făcut public, imediat după ce va avea concluziile finale. 
 
”Din perspectivă managerială, să aloci 30% din resursele instituţiei pe un serviciu extern, la costuri mai mari decât oferta de pe piaţă, ridică reale semne de întrebare. Asta în condiţiile în care acest contract a fost încheiat aşa cum am spus în 2019, când nu ne confruntam cu pandemia în România, iar concursurile pentru ocuparea posturilor nu erau blocate.”, a mai spus Alexe. 
 
Scandalul a început după ce Ziarul de Iaşi a scris că, la sfârşitul anului 2019, serviciul contabilitate al instituţiei a fost externalizat şi a fost atribuit prin achiziţie directă, pentru suma de 7.900 de lei/lună, pentru un an, unei firme de contabilitate cu sediul în şoseaua Bucium. Se pare că administratorul firmei este chiar o membră din Consiliul de Administraţie al şcolii. Practic, contabila Şcolii de Arte ţine acum contabilitatea instituţiei prin firma proprie, pentru care încasează nu mai puţin de 20.000 de euro pe an, mai scrie sursa citată. 
 
Explicaţia noului director al Şcolii de Arte ”Titel Popovici”
 
Din luna noiembrie a anului 2020, Vlad Baba este noul director al şcolii ieşene de artă. Acesta a transmis, la începutul mandatului său, că vrea să schimbe total aspectul instituţiei, nemulţumit de ceea ce a găsit. Vlad Baba dă vina pe vechea conducere a instituţiei, care ar fi lăsat-o în paragină, iar acum e nevoie de cheltuieli suplimentare.
 
”Vechea conducere a Şcolii de Arte a lăsat o “moştenire” grea noului manager: Contract de chirie cu imobilul unde şcoala îşi desfăşoară activitatea expirat şi neclar, sistat încă din luna martie 2020, contract de externalizare a serviciilor de contabilitate din 19.09.2019, contract ce nu l-am făcut şi aprobat eu, cu clauze multiple şi complexe, pe care îl am în analiză pentru a-l soluţiona. Am găsit zeci de obiecte de inventare fără numere, obiecte ce nu se mai  regăsesc în inventarul şcolii, fişe de casare inexistente, bunuri şi obiecte de inventar vechi, de mai bine de 10-15 ani, care nu au fost casate ocupând spaţiu inutil în instituţie, săli mizerabile, cu lucruri dezordonate, inutile, posibile focare de infecţie ”, a declarat directorul Vlad Baba. 
 
Noul director de la Şcoala de Arte din Iaşi spune că este de acord cu trimiterea Corpului de Control, pentru a descoperi toate neregulile de la nivelul instituţiei.
 
”Sunt un om corect, nu am nimic de ascuns, am venit cu dorinţa de a face treabă şi îmi doresc performanţă de la colegii mei de la Şcoala de Arte. Este foarte corectă solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean în a trimite Corpul de Control al Consiliului Judeţean şi serviciului de audit, care vor realiza o anchetă internă în şcoală. Voi colabora cu toată deschiderea , aşa cum am făcut şi până acum, pentru a depista problemele din trecut şi a găsi soluţii pentru viitor, pentru ca Şcoala de Arte Iaşi să nu îşi piardă prestigiul şi renumele”, a conchis Baba. 
 
Conducerea şcolii a mai achiziţionat anul acesta servicii de resurse umane, printr-un contract de 4.800 de lei pe două luni. În trecut, instituţia a cumpărat servicii de consultanţă în achiziţii publice, printr-un contract pe 7 luni cu un cost total de 10.500 de lei. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

pathfinder
25.02.2021, 16:09:46

Imi place costumul lu' nenea Baba. Cred ca il defineste perfect.

-2 (4 voturi)
muresan anna
25.02.2021, 16:22:36

Asa se duc banii din buget pe apa sambetei in institutiile statului.Ori intr-un fel ori in altul, scopul a fost praduirea si inavutirea smecherilor.

+1 (1 vot)
Modifică Setările