Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Cum au fost împuşcaţi doi militari români în Afganistan de către un coleg imprudent. Cazul ţinut secret de autorităţi

49
12 May 2019 13:15:47
Autor: Simona Voicu
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Un militar român, aflat în misiune în Kandahar (Afganistan), şi-a împuşcat din greşeală doi colegi, unul dintre ei fiind grav rănit, însă incidentul nu a fost făcut public de oficialii români.

Dumitru Gabriel Marin (34 ani), un militar din judeţul Vrancea cu o experienţă de peste 12 ani, a fost la un pas să îşi omoare doi colegi în timp ce efectua activitatea de întreţinere a armamentului. Incidentul a avut loc pe 30 noiembrie 2017, la ora locală 13.10. 

După un an şi jumătate de anchetă şi procese, militarul vrâncean a fost condamnat la două luni de închisoare, cu amânarea executării pedepsei, fiindu-i stabilit un termen de supraveghere de doi ani. În plus, a fost obligat să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. 

Sentinţa pronunţată de Tribunalul Iaşi este definitivă şi survine acordului de recunoaştere pe care militarul Dumitru Gabriel Marin l-a încheiat cu procurorii.

Cercetările desfăşurate în acest caz, au aratăt că împuşcarea celor doi militari români a avut loc urmare a neglijenţei cu care camaradul lor a mânuit armamentul.

Cei trei militari implicaţi în incident, se aflau în baza militară de la Kandahar,  la finalizarea activităţii de întreţinere a armamentului individual. La un moment dat, caporalul Marin constatând că patul armei prezintă joc, a încercat să îl regleze, prin strângerea unui şurub.

”Militarul a scos capacul cutiei mecanismelor şi port închizătorul cu închizătorul, fără a scoate încărcătorul din armă. Efectuând operaţiunile de montare a armamentului, a introdus, accidental, c art uş pe ţeavă şi a executat percuţia de control”, se menţionează în hotărârea Tribunalului Militar Iaşi. Glonţul l-a lovit pe unul dintre camarazi în partea superioară a piciorului drept, iar suflul rezultat din arderea gazelor şi glonţul i-au provocat leziuni celuilalt.

Celor doi militari împuşcaţi li s-au acordat primul ajutor la faţa locului, ulterior fiind transportaţi la spitalul KAF. Starea gravă a unuia dintre militari a impus transferul acestuia către spitalul Landsthul din Germania, unde a rămas internat până 15 februarie 2018, dată la care militarul rănit a fost repatriat fiind internat la Spitalul Militar din Bucureşti pentru continuarea investigaţiilor şi recuperare medicală.

Comisia de cercetare a împrejurărilor şi stabilirea cauzelor accidentului cu împuşcarea celor doi militari, a dispus repatrierea caporarului Dumitru Gabriel Marin, pentru că nu a respectat reglementările specifice în vigoare referitoare la regulile şi măsurile de siguranţă pe timpul desfăşurării activităţilor cu armament şi muniţie, în sensul că nu avea îndepărtat încărcătorul cu muniţie din armă în momentul demontării armamentului individual.

De asemenea, comisia a dispus repatrierea şi a comandantul de pluton al militarului responsabil de producerea evenimentului şi a comandantul de grupă. Comisia de cercetarea a stabilit că o cauza indirectă a producerii evenimentului a fost favorizarea de către conducătorii locului de muncă (comandanţii de pluton şi grupă), a condiţiilor de apariţie a unui accident, prin întreruperea supravegherii activităţii.

Cei doi militari răniţi nu au dorit să depună plângere pentru vătămare corporală împotriva colegului lor, apreciind că a fost vorba de un accident regretabil.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

ileana iliescu
12.05.2019, 13:46:26

orice prostalau care a facut armata stie ca nu trebuie sa manevrezi arma cand ai incarcatorul atasat si mai ai si gloante in el.asta probabil ca era unul facut caporal cu pregatire la distanta in fata calculatorului sau la fara frecventa.

+17 (21 voturi)
Mitica Bugulejdeanu
12.05.2019, 14:14:03

Nu ati auzit voi de multe magarii si abateri disciplinare in timpul misiunii externe de la betii crunte, batai intre ei si pana la furturi din rucksacurile americanilor sau din magazinul bazei facute inclusiv de ofiteri superiori!!

+2 (16 voturi)
Stefan din Nord
12.05.2019, 13:51:00

Greseala de racan incepator care era luat cu arcanul si silit sa mearga la armata cu toate ca era un cioban analfabet cam sarac cu duhul De la un profesionist ai pretentii .

+9 (13 voturi)
Grey Fox
12.05.2019, 14:05:57

Prietene, tu chiar crezi ca avem o armata profesionista NATO & alte balarii, asa cum urla MApN, prin canalele proprii de propaganda (Ora Armatei, Observatorul Militar etc.). Corpul SGP-ilor este format, in foarte mare masura, din fostii capsunari si soferi de TIR care, satui de viata de hoheri din Occident, au venit sa castige o paine (foarte buna de altfel, dupa recentele mariri salariale). Tot racani sunt si azi, sa stii. Caci capraria n-o murit, doar naravu` o zugravit.

+8 (14 voturi)
Sub Marinu
12.05.2019, 13:59:58

Asta se intampla cand acolo se pleaca pe spaga!

+7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (49)