Beatrice Rancea revine la conducerea Operei Naţionale Române Iaşi (ONRI), la aproape patru luni de la suspendarea sa din această funcţie.
Magistraţii au decis suspendarea măsurii controlului judiciar, măsură impusă în cazul dosarului instrumentat de DIICOT şi în care apar fapte de corupţie cum ar fi depalidare, fals şi deturnare de fonduri, Beatrice Rancea fiind anchetată penal pentru că ar fi produs o pagubă importantă instituţiei de cultură din Iaşi.
Ministrul Culturii a anunţat că, odată dispusă ridicarea controlului judiciar, contractul lui Beatrice Rancea revine pe rol, iar aceasta îşi preia toate atribuţiile.
La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Culturii îi prelungise lui Daniel Şandru interimatul în funcţia de director al Operei Naţionale Române din Iaşi pe perioada supendării din funcţie a lui Beatrice Rancea.
Luni, 5 iulie, Daniel Şandru a anunţat că mandatul său de interimar la conducerea Operei ieşene a încetat.
Singurul manager neevaluat
Vestea revenirii lui Beatrice Rancea la pupitrul Operei a creat vâlvă în rândul colectivului, tocmai pentru că apele păreau a se fi liniştit.
Sindicatul ARTIS a anunţat că va solicita Ministerului Culturii evaluarea pe 2020 a lui Rancea, ea fiind singurul manager de operă din ţară rămas neevaluat. „O evaluare pe care o aşteptam de mult. După atâtea rapoarte, două de la Ministerul Culturii, apoi raport al Curţii de Conturi, apoi acest dosar unde sunt fapte de natură penală, mă întreb ce notă va lua Beatrice Rancea la această evaluare. Sigur, există prezumţia de nevinovăţie, dar cred că Ministrul Culturii ar trebui să ţină cont şi de aceste aspecte care apar în diverse instituţii de control şi anchetă", a declarat Marius Aftaragaci, liderul Sindicatului Artis.
Liderul sindicatului susţine că în acest moment ar exista toate premisele ca Beatrice Rancea să fie demisă.
„Sunt foarte multe elemente care nu pot duce decât la o demitere. Eu cred că ministerul Culturii are toate premisele s-o demită”, a subliniat Marius Aftaragaci, făcând trimitere la rapoartele Ministerului Culturii şi ale DIICOT.
De asemenea, prim-solistul Corpului de Balet, Vlad Mărculescu, cel care a fost dat afară de către Consiliul de Etică, dirijat de Beatrice Rancea, dar repus în post de către directorul interimar Daniel Şandru, a declarat că are încredere în demersul instituţiilor abilitate şi în oamenii legii.
În urma descinderilor din luna martie a anului curent, procurorii DIICOT Iaşi au învinuit-o pe Beatrice Rancea că a constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în ultimii şase ani. Procurorii DIICOT argumentau, la vremea respectivă, că subvenţiile acordate Operei din Iaşi de către Ministerul Culturii au fost îndreptate către alte firme prin achiziţii nejustificate.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
4 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Raspunsul e simplu , aceasta cucoana parvenita este membru PNL ! In secunda doi cand a fost pusa sub acuzare trebuia demisia de minister , lasand la o parte faptul ca in orice stat civilizat una ca ea trebuia sa-si dea singura demsia . Caracterul si moralitatea ei indoielnice sunt binecunoscute in lumea teatrului ...
Alexe Radu si cum se face ca la Opera Nationala din Bucuresti, a fost o istorie asemanatoare cu acel Ioan Razvan Dinca anchetat tot asa si care a disparut in ceatza de atunci? Parca era cu P$D atunci. Oare functia corupe? Sau 'materialul' directorilor e coruptibil?
vedeti aici un istoric interesant al Operei din Bucuresti: https://despreopera.com/2021/03/12/salvati-opera-bucuresti-stop/
E remarcabil ca s-a intors in functie fara ajutor de la CCR...