Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Cum funcţionează salteaua pneumatică salvatoare de vieţi. Acţiune contracronometru la Iaşi FOTO VIDEO

6
1 Mar 2021 18:04:23
Autor: Andrei Luca
Simulări ISU Iaşi / FOTO Andrei Luca
Simulări ISU Iaşi / FOTO Andrei Luca

Salteaua pneumatică aflată în dotarea ISU Iaşi s-a umflat în 315 secunde, cu ajutorul a opt pompieri. În cazul în care la acţiune participă doar şase pompieri, timpul se poate dubla sau chiar tripla.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a organizat luni, 1 martie, o prezentare de tehnică de intervenţie care include salteaua pneumatică şi autospeciala de salvare de la înălţime, însoţită de o serie de exerciţii demonstrative. 

ISU Iaşi are în dotare o pernă pneumatică gonflabilă şi patru autoscări. Două autoscări sunt în municipiul Iaşi, una este la Târgu Frumos şi una se află la Paşcani. 
 
Perna pneumatică gonflabilă este folosită pentru salvarea persoanelor care ameninţă că se aruncă de la înalţime, iar aceasta a fost folosită în acest scop în 2018, la Paşcani. La demonstraţia de luni, perna a fost pregătită în 315 secunde, cu ajutorul a opt pompieri. 
 
GALERIE FOTO
 
Autoscara are dublă întrebuinţare, fiind folosită la salvarea de la înalţime, dar şi la stingerea incendiilor.
 
„Prima scară pe şasiu MAN a fost achiziţionată prin Programul Operaţional Regional de către agenţia de dezvoltare Nord-Est în cooperare cu consiliile judeţene din regiune şi a fost dat în folosinţă ISU Iaşi. Ca şi posibilităţi de lucru aceasta auto-scară ne permite să executăm operaţiuni de salvare şi evacuare de la o înălţime de maxim 45 de metri, este dotată cu un tun de refulare a apei, astfel încât se poate folosi şi la stingerea incendiilor produse la înălţime.
 
A doua scară este achiziţionată printr-un program de finanţare cu fonduri europene de către IGSU. Modelul de saltea pe care o avem este creată pentru a putea fi folosită pentru înălţimi de aproximativ 60 de metri. Suprafaţa saltelei este de 30 de metri pătraţi, cu o înălţime aproximativ 3 metri jumate. La incendii se poate folosi dar pe latura opusă de manifestare a incendiului, deoarece la incendii cad elemente incandescente”, a declarat colonel Ionuţ Grădinaru, şef ISU Iaşi.
 
Perna este în dotarea inspectoratului din 2015 achiziţionată de Consiliul Judeţean Iaşi. 
 

Vă recomandăm să citiţi şi: 
 
Cine e Mary, bărbatul cu BMW roşu care a scos pistolul în trafic şi a ameninţat un şofer. „Am ajuns ca-n Vestul Sălbatic“
 
Autoarea teribilului accident în care au murit două fetiţe a fost reţinută

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Comandor Gherghisan
1.03.2021, 18:16:20

"s-a umflat în 315 secunde, cu ajutorul a opt pompieri" Bravo! Sa cumparam mai multe saltele si sa angajam mai multi pompieri! Cate 8 de fiecare saltea! ISU ar trebui desfiintat si reinfiintat ptr ca posturile sa fie ocupate pe baza de concurs.

+1 (3 voturi)
mihai radu
1.03.2021, 18:29:43

Acum sper că sau lămurit și criticii evenimentului de la Constanța,montarea saltelei durează între 5 și 10 minute,necesită un pluton de pompieri și nu se folosește pe partea unde este incendiul,iar scara este și mai complicat de poziționat între blocuri !

+2 (2 voturi)
mihai radu
1.03.2021, 18:30:51

s-au...

elfu
1.03.2021, 18:58:19

in mod normal ar fi trebuit "umflata" cu aer comprimat din butelii - folosirea ventilatorului conectat la generator ar tb considerata o solutie de back-up

-6 (6 voturi)
Un cititor
1.03.2021, 19:22:08

Moare omul de 10 ori pana desfaci salteaua.....daca ai unde s-o desfaci. Loc liber cat de cat.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările