Cum improvizezi o atelă din tacâmuri de inox, cutii sau sticle de plastic. „Reţeta“ pentru oameni aflaţi în situaţii extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În situaţii limită, pentru a imobiliza membre accidentate se pot folosit tot felul de materaiele mai puţin obişnuite.

Dr. Jean-Marc Le Gac explică în „Ghid medical de urgenţe pe apă şi uscat“ cum se pot realiza contenţiile. „Acestea permit imobilizarea uneia sau mai multor articulaţii sau a unui segment de membru traumatizat. Ele pot fi mai mult sau mai puţin rigide în funcţie de gravitatea leziunii şi de durere. Sunt eficace dacă sunt confortabile şi dacă uşurează durerea“, explică dr. Jean-Marc Le Gac.

În funcţie de locul în care s-a produs accidentul, materialele folosite pentru imobilizarea membrelor pot fi de la „ziare împăturite, cutii, sticle din plastic decupate, bucăţele din lemn, tacâmuri de inox, în funcţie de rigiditatea dorită“. În unele cazuri se pot realiza atele din răşini, deoarece capătă perfect forma articulaţiei. O altă menţiune în cazul unui picior accidentat este folosirea celuilalt membru drept atelă.

Pentru a realiza o atelă „cu cese găseşte“ este nevoie de „un material rigid, care este solidarizat unui membru sau unui segment de membru pentru a-l bloca într-o poziţie dorită“. „Înveliţi materialul rigid într-o pânză sau în comprese astfel încât să nu fie în contact direct cu pielea. Poziţionaţi materialul utilizat încât să acopere şi să depăşească articulaţia imobilizată. Umpleţi golurile, eventual cu pânză sau cu comprese. Susţineţi cu bandajele strângând moderat pentru a menţine articulaţia imobilă în atele fără  ca acestea să devină compresive“, se mai arată în ghid.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite