Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Cum se măsluiesc amenzile rutiere. Limbajul codat la la Poliţia Rutieră Iaşi: „Să-i pună un Ana-Vasile“

0
20 Mar 2017 14:35:30
Autor: Ionuţ Benea
Poliţiştii ar fi înlocuit amenzi cu avertismente FOTO Adevărul
Poliţiştii ar fi înlocuit amenzi cu avertismente FOTO Adevărul

Procurorii ieşeni au deschis un dosar penal în care sunt investigaţi poliţişti rutieri şi un fost procuror. Printre cei vizaţi se numără şi Adrian Ciopraga, cel care până luni, 20 martie, a fost şeful Poliţiei Rutiere Iaşi însă care, ulterior demarării investigaţiilor, a rămas fără funcţia de conducere.

Judecătorii ieşeni au dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul a patru persoane, poliţişti rutieri şi un fost procuror, acuzaţi de fapte de instigare la abuz în serviciu. Procurorii invocă în documentele oficiale prin care au cerut cercetarea penală a comisarului Adrian Ciopraga că acesta ar fi cerut prin intermediari ca o cu­noştinţă să scape de o amendă de circulaţie şi să primească în schimb un simplu avertisment. Ciopraga ar fi folosit un limbaj codat atunci când şi-ar fi rugat colegii să-l ierte pe şoferul pe care îl cunoştea: „Să-i pună un Ana-Vasile“, ar fi spus Ciopraga. Alături de el, mai sunt an­chetaţi şi Luana Pintilie, fost pro­curor, Mihai Doban, fost poliţist, precum şi poliţistul Cristian Ne­chifor. 

Fapte din 2008

Toţi cei patru enumeraţi mai sus sunt acuzaţi de infracţiunea de instigare la abuz în serviciu, faptele imputate fiind vechi de aproape în deceniu. Fapta lui Adrian Ciopraga, până luni, 20 martie, a fost şeful Poliţiei Rutiere Iaşi, este plasată de procurori pe 19 octombrie 2008, atunci când le-ar fi cerut colegilor să ierte un şofer. În ziua respectivă, agentul de poliţie Iulia Lazăr a oprit un autoturism condus de George Olaru, după ce şoferul fu­sese surprins de radar conducând în Popricani cu o viteză peste limita legală cu 21-30 de kilometri. Agentul a întocmit un proces-verbal de constatare a contravenţiei, aplicându-i şoferului 4-5 puncte de amendă şi 3 puncte penalizare. 

„După aplicarea sancţiunii, ofiţerul de Poliţie Ciopraga (contactat la rându-i, în prealabil, direct sau indirect de conducă­torul auto care i-a cerut sprijin pentru a nu fi sancţionat), prin in­termediul agenţilor de poliţie Bu­lancea Constantin şi Carp Vănel, i-a cerut telefonic agentului de po­liţie constatator «să-i pună un Ana-Vasile» (n.n. - avertisment) numitului Olaru George; ca ur­mare a acestui demers, Lazăr Iu­lian a modificat prin suprascriere procesul verbal la rubrica «cuantumul amenzii» menţionând în locul acesteia sancţiunea «avertismentului» cu menţinerea punc­telor de penalizare“, susţin procu­rorii DNA, potrivit surselor ziarului. Apărătorii lui Ciopraga nu ne-au furnizat un punct de vedere

Ce spun avocaţii suspecţilor

Acuzaţii similare le sunt imputate şi celorlalţi care sunt implicaţi în acest dosar. Cristian Nechifor, de pildă, este acuzat că i-ar fi cerut agentului Ioan Răzvan Marciuc să nu îl sancţioneze contravenţional pe Lucian-Ioan Păuleţ, prins când circula cu 108 kilometri la oră prin localitatea Podu Iloaiei. „Ai un Păuleţ pe acolo... Nu-l mai ai“, e parte a conversaţiei purtate de Nechifor cu Marciuc, folosită ca probă în acest dosar, potrivit surselor. „Dacă a fost dispusă această soluţie de redeschidere a urmăririi penale, nu înseamnă că cei vizaţi de reluarea anchetei nu pot demonta, din nou, acuzaţiile ce datează din primul deceniu al mileniului III. Nu mai am nimic de adaugat“, a precizat avoca­tul Cristian Constantin Curcă. 

La rândul ei, Luana Pintilie, fost procuror şi actual avocat, este acuzată că l-ar fi sunat pe poliţistul Cătălin Harna­gea pentru a-l ajuta pe Florin Slabu, care urma să rămână fără permis. „Măi, vezi că e un prieten de-al meu. Acuma vrea să-i ia permisu’. Nu ştiu ce-a facut...“, i-ar fi transmis, telefonic, Luana Pintilie poliţistului, potrivit interceptărilor. „La dosarul cauzei nu există probe împotriva clientei mele aşa cum au constatat şi procurorii care au dispus clasarea acum 4 ani. S-a solicitat redeschiderea în baza unui denunţ care nu face nicio referire la doamna Luana Maxim Pintilie. Mai mult, prin hotărârea Curţii de Apel din iulie 2016, poliţistul Harnagea cu care se pretinde că ar fi discutat clienta mea a fost achitat“, ne-a declarat Sandra Grădinaru, avocata Luanei Pintilie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările