Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Cum este posibil să nu ne infectăm cu COVID-19, chiar şi cu un bolnav în casă. Teoria unui cercetător ieşean

24
3 Feb 2021 21:19:36
Autor: Andrei Luca
FOTO: newsmaker.md
FOTO: newsmaker.md

Riscul de infectare cu COVID-19 poate fi redus în casă, prin controlul calităţii şi temperaturii aerului, spune profesorul de fizică Silviu Gurlui.

În ultimul an, în timpul pandemiei, au fost raportate numeroase cazuri în care o persoană nu s-a infectat de COVID-19, deşi a stat în aceeaşi încăpere cu o persoană care s-a dovedit a fi infectată. Studiile arată că factorul cheie în preluarea virusului prin aerosoli este ca picăturile împrăştiate în aer prin respiraţie să fie cât mai mari.

„Cu cât diametrul este mai mare, încărcătura virală este potenţial mai mare. După expiraţie, picăturile se evaporă, iar dimensiunea lor scade considerabil. Practic, se constată că pentru cazurile bolnavilor infectaţi, cu o gravitate redusă sau medie, picăturile de până la 2 micrometri nu sunt periculoase. Asta arată că măştile chirurgicale care reţin 90% particule de 0.3 micrometri sunt perfecte strict pentru aceste condiţii.  În schimb, pentru cazurile severe, picăturile mici pot avea un grad ridicat de infecţie”, spune Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iaşi. 

De ce este redusă şansa infectării între persoanele din aceeaşi casă


Picăturile care sunt evaporate rapid nu mai prezintă un risc de infectare. Evaporarea este mare în condiţii de umiditate relativ mică şi dacă temperatura mediului este mare. 
 
„În casă, şansa infectării între persoanele dintr-o familie este mai redusă pentru că umiditatea din casă este mult mai redusă, iar temperatura este mai mare decât afară, pe timp răcoros. Evident, în casă aerul e în general mai curat decât cel de pe stradă. Bineînţeles, în aer liber, lucrurile pot fi similare dacă e umiditate redusă, aer curat şi poluare redusă. Iarna, însă, lucrurie stau exact pe dos: poluarea este mare, temperatura redusă, iar umiditatea relativă este în general mare. Consider că riscul pentru infectare este major în condiţii extreme de mediu şi pentru surse de infectare (bolnavi) într-o stare severă. Temperatura redusă, umiditatea mare şi aerul poluat cresc şansa ca aceste particule să se evapore mai greu.”, a mai spus cercetătorul.
 

Sfaturi pentru a controla aerul din casă

 
Profesorul Silviu Gurlui recomandă monitorizarea atentă a aerului din casă. „Nu ar fi rău să monitorizăm atent umiditatea din casă. De asemenea, e nevoie de lumină naturală maximă,(draperii şi perdele înlăturate), climatizarea să meargă bine, filtre bune de poluare, filtre bune pe climă. În cazurile severe, măştile de calitate pot face diferenţa. E clar că în casă, unde aerul e curat, temperatura e mare, evaporarea şi înjumătăţirea microparticulelor este accelerată, fragmentele nu mai poartă încărcătura virală de prag, deci riscul de infectare este mult redus.”, a concluzionat Silviu Gurlui. 
 
 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

O bugetară din România câştigă mai mult decât premierii Franţei, Suediei şi Danemarcei. „Vrednică este!”
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

BYBY BYBYKU
3.02.2021, 21:38:20

teoria ca teoria, da practica ne omoara, chiar si pe fizicienii din Iesi.

+3 (5 voturi)
Mihai din Bucuresti
3.02.2021, 22:07:17

Cunosc o familie care are Covid si sotul-sotia au simtome stau izolati impreuna cu copilul adolescent care nu are nimica. Leningrad 2015 in concert,melodi super care merg impreuna cu prieteni la un paharel. https://www.youtube.com/watch?v=-yzFN_G1csM

-10 (12 voturi)
Camelia Sorescu
3.02.2021, 22:17:19

Nu doar că au închis oamenii în casă dar vor să îi mai facă si paranoici, determinându-i să fie la sărirea ochilor unii cu ceilalți. Să nu uităm că unul din marii beneficiari ai Big Pharma, domnul Cercel, care conform unor documente publice încasează bani chiar de la unul din producătorii vaccinului de mai bine de 5 ani https://www.activenews.ro/stiri/Vaccinistii-Streinu-Cercel-si-Alexandru-Rafila-sunt-platiti-de-ani-de-zile-de-compania-PFIZER-prin-sponsorizari-grase-de-sute-de-mii-de-lei-alaturi-de-alti-peste-5000-de-medici-din-Romania.-Cazul-e-de-domeniul-ANI-si-DNA.-DOVEZILE-ACTIVENEWS-164928 ne spunea înainte de sărbători că fie mâncăm pe rând la masă, fără mască, fie maxim două persoane la masă dar cu mască. Mă întreb cum trebuia să mușcăm din sarmale, pe sub mască probabil în timp ce o țineam îndoită cu cealaltă mână, iar la gură ne ștergeam tot cu masca involuntar după ce îi dădeam drumul la loc.

-12 (18 voturi)
Mihai din Bucuresti
3.02.2021, 22:26:54

@Camelia Sorescu in primul rand ce ai gatit bun? in al doilea rand: In Rusia niciodata in aer liber nu a fost obligatia purtari masti si tine cont sunt unele orase aglomerate,iara cazurile au scazut cu mult in Rusia sici cozi de ambulante nu mai sunt! Daca nu ma crezi uite un video cu Seghei este acuma live si intra si intr-un bar cu muzica live! https://www.youtube.com/watch?v=zbPfXgIDsAs

-11 (15 voturi)
Cneazul
3.02.2021, 22:51:27

Bai, asta-i cercetator sau face speculatii sa se afle-n treaba... Sunt o gramada care descopera, sau cred ca descopera, cate ceva pe seama Covidului si se baga in seama.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările