Cum poţi lua ţeapă când îţi cumperi o maşină second hand. Metoda „Money Gram“, povestită de o femeie la un pas să fie păcălită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre metodele cele mai cunoscute la care escrocii apelează este vânzarea unor maşini inexistente. Ţeparii susţin că au nevoie de un avans pentru maşină, pe care îl cer prin intermediul firmelor ce transferă bani la distanţă, după care se fac nevăzuţi.

Achiziţionarea unei maşini, fie ea şi la mâna a doua, este o investiţie consistentă pentru o familie de români obişnuiţi care, nu de puţine ori, aleg să se împrumute la bănci pentru a-şi cumpăra vehiculul pe care şi-l doresc. Pe lângă atenţia sporită pe care cumpărătorii trebui să o acorde uzurii maşinii, kilometrajului sau eventualelor defecte ascunse ale acesteia, viitorii şoferi trebuie să fie cu ochii în patru şi la eventualele cazuri de înşelăciune.

Forumurile auto sunt pline de poveşti ale unor români care fie au fost păcăliţi de falşi vânzători de maşini, fie au fost pe punctul de a fi lăsaţi fără bani. Cea mai cunoscută metodă de acest gen este cea prin care păgubiţii rămân fără bani fără ca măcar să aibe vreo idee unde se află escrocul sau cum arată acesta. 

Metoda folosită este pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Postează un anunţ privind vânzarea unei maşini pe un site specializat, oferind preţuri mult sub cele ale pieţei. Când sunt abordaţi, invocă faptul că sunt plecaţi în străinătate şi că sunt de acord să vândă maşina după ce cumpărătorul face dovada că dispune de bani şi îi remite prin intermediul firmelor de transfer o sumă de bani consistentă. 

În trecut, au fost şi cazuri de români care şi-au pierdut banii în favoarea escrocilor, însă multe altfel de înşelăciuni rămân în forma tentativei. Site-ul specializat în vânzări auto vezicatface.ro a publicat recent povestea unei românce care era aproape să cadă în plasa unei persoane necunoscute.

Vă prezentăm povestea tinerei, aşa cum a fost ea relatată sursei citate:

"Dupa experienta aceasta am ramas cu un gust tare amar, dar nu atat de amar pe cat ar fi fost daca as fi cazut in plasa si as fi trimis banii. Ar fi fost prima noastra masina, amandoi ne-am luat examenele la sala si avem pe 12 octombrie examinarea practica. Avem nevoie de masina repede si ne-am gandit sa ne apucam din timp sa cautam. Banuti nu avem prea multi, asa ca am zis sa luam ceva care sa ne duca si sa ne aduca pe distante scurte, urmand ca ulterior sa mai strangem bani si sa luam ceva mai bun. Asa ca am stabilit un pret undeva la 2.300 euro maxim.

Am fost la piata de masini duminica, ne-am mai uitat si pe olx, ne-am orientat pe Golf IV, Skoda Fabia, Opel Corsa, VW Polo. Am citit destul de mult si despre alegerea benzina/motorina, fiecare cu avantajele/dezavantajele ei, si despre tipul de masini, am studiat si site-ul dvs. si articolele scrise care ne-au fost de ajutor si pt. care va multumim frumos.

In timp ce ma uitam pe olx, vad anuntul „cu pricina”, un Chevrolet Aveo din 2007, culoare galbena, parea a fi inmatriculat, la 900 de euro. Fac ochii mari, dau google sa vad alte preturi, caut pe site-ul dvs., vad ca ar fi pe undeva pe la 3.000 de euro pretul real, nu stiam care e faza dar in anunt scria „Pentru detalii suplimentare contactati-ma pe e-mail”, ceea ce am si facut si am intrebat daca e inmatriculata masina si daca taxa e recuperata.

Restul raspunsurilor le aveti in ordinea in care le-am primit, incluzand si ceea ce am raspuns eu, o sa trageti concluzia asa cum am tras-o si eu.

De la inceput ...mi-a mirosit suspect, trebuie sa recunosc. Pretul era prea mic, masina prea noua, inmatriculata, nicio problema cu ea...totul era de vis. Pe de-o parte ma gandeam ca e ceva suspect, pe de alta parte speram ca poate ne ajuta Dumnezeu si „dam lovitura” :))

Odata cu inaintarea e-mailurilor am inceput sa am tot mai mari suspiciuni:

- Marimea e-mailului'; 

- plenitudinea detaliilor pe care mi le-a dat „femeia”' 

- faptul ca varsta ei e 53 de ani, iar e-mailul e margareta.iancu63;

- faptul ca „nu are semnal la telefon” decat la cativa km (sa fim seriosi, eu am fost in Grecia, nu exista asa ceva); 

- faptul ca insasi numele ei e Margareta, iar masina era galbena cu margarete (parca a prea exagerat cu similitudinile).

Intrebarea: cine a facut pozele la masina daca ea e in Grecia si masina era in Romania? Era prea de tot, dar am zis ca merg si cant in struna pana cade bomba, si a cazut... azi noapte la 12 (sa fim seriosi, ce femeie de 53 de ani scrie e-mailuri noaptea la 12?).

Acum observ o multime de tactici, asa frumos s-a bagat pe sub piele, ti-a dat detalii, te-a facut sa iti fie mila de ea ca e divortata, plecata in Grecia, fara copii... apoi ti-a dat loc de intalnire sa fie ceva cert, sa crezi ca aproape aproape ai facut afacerea secolului si doar la sfarsit a lansat bomba. Mi se pare ca e vorba aici de o adevarata serie de tactici despre cum sa fraieresti omu.

Ce ma bucur e ca am fost suficient de...rationali incat sa ne prindem de farsa si sa ramanem doar cu un gust amar. Asa cum veti vedea mai jos, la ultimul e-mail inca nu i-am raspuns. Nu stiu ce sa ii spun - sa ii spun ca lucrez la un cabinet de avocatura si ca am prieteni procurori? Sa ii descriu lista infractiunilor pe care le comite? Sa ii spun „de noroc” asa pe stil romanesc? Am zis ca mai bine o las asa, ca nu merita acesti oameni inca nici o secunda in plus din timpul meu”.

„Bomba” la care se referă tânără a venit după ce pretinsul vânzător i-a cerut 900 de euro prin serviciul MoneyGram pentru a avea garanţia că se va prezenta la întâlnirea în cadrul căreia urma să fie comercializată maşina. În mailul în care i-a cerut banii, vânzătorul scria că şi el, la rândul lui, va remite 900 de euro prin MoneyGram. 

„O voi ruga mâine pe Anastasia, fiica doamnei la care lucrez, să trimită prin serviciul MoneyGram 900 de euro la Târgu Mureş pe numele meu. Prietena mea va fi expeditoarea banilor, iar eu voi fi destinatar şi voi lua înapoi banii de la Oficiul din Târgu Mureş. Aceasta va fi dovada că voi veni la întâlnirea cu dumneavoastră. Acelaşi lucru îl vreau şi de la dumneavoastră. Un prieten sau cineva de încredere să meargă la Oficiul MoneyGram din localitate. Acesta trebuie să facă un transfer de 900 de euro pe numele dumneavoastră cu destinaţia Grecia, utilizând serviciul MoneyGram. După ce transferul este făcut, trebuie să îmi trimiteţi o copie după documentul de transfer”, i-a scris presupusul vânzător. În cele din urmă, simţind că ceva este în neregulă, cumpărătoarea a refuzat să mai continue dialogul sau să îi dea bani necunoscutului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite