Cum a ratat una dintre cele mai mari primării din ţară un proiect european de peste 5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Braunstein din Iaşi
Palatul Braunstein din Iaşi

O clădire de patrimoniu din centrul Iaşiului va fi consolidată şi modernizată din fonduri publice, după ce municipalitatea a pierdut un proiect cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Recent, consilierii locali ieşeni au aprobat ca din fonduri publice să fie demarat proiectul de refacere a Palatului Braunstein, o clădire simbol din centrul oraşului. Votul pentru finanţarea acestor intervenţii a reprezentat, practic, recunoaşterea unui eşec al administraţiei ieşene, care depusese o cerere de finanţare pentru consolidarea acestui imobil, la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

După ce forul care decide alocarea fondurilor europene prin Programul Operaţional  Regional 2014-2020 a respins documentaţia, Primăria a acceptat să implementeze proiectul cu bani publici, valoarea investiţiei fiind de 23,8 milioane de lei. Clădirea din Piaţa Unirii va fi modernizată în 27 de luni, iar la final va deveni un spaţiu expoziţional dedicat culturii, potrivit şefilor din Primărie.

„Aşteptarea îndelungă privind reabilitarea pe fonduri europene a acestui proiect pare destul de incertă în momentul de faţă. Echipa de evaluatori de la ARDNE a spus că este un proiect care primeşte un punctaj eligibil, dar nu poate intra la finanţare pentru că au găsit o găselniţă de tipul: înălţimea cornişei este mai mare decât cea actuală”, a declarat primarul Mihai Chirica, în cadrul şedinţei Consiliului Local în care s-a decis continuarea proiectului din fonduri proprii.

Liderul de grup al consilierilor PNL, Eduard Boz, a transmis în aceeaşi şedinţă: „Nu putem să nu observăm lipsa de profesionalism care a existat la nivelul Municipiului Iaşi în abordarea acestui proiect. Având în vedere stadiul avansat de degradare al acestei clădiri, considerăm că era prioritar să obţinem finanţarea pentru reabilitarea acestui monument. Suntem astăzi în situaţia de a acoperi din banii ieşenilor un eşec“. Potrivit reprezentanţilor ADRNE, proiectul a fost respins pentru că lucrările din proiect  depăşeau limita de proprietate şi se modifica gabaritul construcţiei.

Oficialii Primăriei Iaşi au spus că proiectul ce va fi derulat cu bani publici vizează: „consolidarea clădirii în concordanţă cu principiile de intervenţie asupra monumentelor istorice, refacerea finisajelor interioare şi exterioare cu materiale specifice monumentelor eclectice cu influenţe art nouveau de la începutul secolului al XX-lea, înlocuirea şarpantei şi implicit a învelitorii (fapt care conferă posibilitatea amenajării unui spaţiu expoziţional în podul imobilului, aşa cum a fost gândit în 1915), recompartimentarea interioară, înlocuirea tâmplăriei interioare şi exterioare, refacerea instalaţiilor interioare sanitare, termice şi electrice, reabilitarea termică a clădirii prin executarea unei anvelope interioare“.

Citeşte şi:

Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite