Cum resimte corpul canicula. „În cazuri de hipertermie suferă toate organele şi sistemele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hipertermia afectează toate organele şi sistemele. Un medic urgentist a explicat pentru „Adevărul” cum influenţează organismul creşterea anormală a temperaturii.

Trei bărbaţi din judeţul Iaşi au murit la începutul lunii august, pe fondul temperaturilor caniculare. Ultimul deces declarat din cauza căldurii a fost înregistrat sâmbătă, 5 august, în Gara Iaşi. Un om al străzii în vârstă de 28 de ani a fost diagnosticat de un echipaj SMURD cu hipertermie malignă din cauză că temperatura corpului acestuia atinsese 44 de grade Celsius. Paramedicii au iniţiat proceduri de răcire a corpului bărbatului, i-au coborât temperatura la 40 de grade Celsius, dar, în cele din urmă, organismul victimei a cedat.

„Pacientul era un caz social care avea hipertermie malignă, adică o temperatură periferică de 40 de grade Celsius, după ce iniţiasem deja răcirea cu 4 grade Celsius. Victima cu asistolie (n.r. slăbire a contracţilor inimii) a intrat în stop cardio-respirator şi a decedat“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. În aceeaşi zi şi-a pierdut viaţa şi un bărbatul de 67 de ani internat în comă profundă după ce a stat mai multe ore sub soare. Potrivit medicilor, bărbatul a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) cu o temperatură centrală de 42 de grade Celsius, fiind diagnosticat cu hipertermie. Specialiştii au mai nuanţat că, încă de la internare, bărbatul prezenta complicaţii grave renale şi hepatice.

„Nu suntem făcuţi să funcţionăm la temperaturi de peste 40 de grade Celsius”

Profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi, a explicat că hipertermia afectează toate organele şi sistemele. Cea mai importantă afectare este, conform specialistului, cea neurologică. În condiţii de temperaturi crescute şi de expunere prelungită la soare, creierul se dilată şi apasă pe centrii nervoşi responsabili cu respiraţia, respectiv cu activitatea cardiacă. Din această cauză, pacientul suferă un edem cerebral şi devine inconştient.

„Noi nu suntem făcuţi să funcţionăm la temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Temperaturile de peste 40 de grade afectează toate organele şi sistemele. Cea mai importantă afectare este edemul cerebral. Creierul nu are unde să se dilate. Dacă un muşchi sau un vas se umflă şi creşte în diametru, el are loc unde să se dezvolte, ca să spunem aşa. Creierul nu are unde să se dezvolte şi atunci apare edemul cerebral. Vorbim de o comprimare pe centrul respirator şi pe cel cardiovascular, centri care sunt, practic, opriţi. În aceste condiţii, faptul că prin manevre medicale porneşti cordul şi începi respiraţia, daca central nu mai ai stimulul pentru respiraţie, atunci nu ai ce face”, a explicat Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Profesorul a mai precizat că hipertermia afectează, de asemenea, ficatul şi rinichii. Pacienţii care ajung în spital din cauza hipertermiei sunt diagnosticaţi şi cu complicaţii determinate de insuficienţă renală sau hepatică. „În cazuri de hipertermie suferă toate organele şi sistemele, adică apare reacţie directă a ficatului, care face insuficienţă hepatică, reacţie a rinichiului care face insuficienţă renală. De asemenea, coagularea este afectată şi pot apărea sângerări sau coagulări paradoxale, mai ales coagulări care duc la apariţia infarctului sau a emboliei pulmonare”, a mai arătat urgentistul.

Medicul a subliniat şi faptul că, în zilele caniculare, pacienţii cu boli cunoscute pot suferi complicaţii.

Citeşte şi:

Bărbat mort după ce a prăşit în soare. Canicula a făcut ravagii la Iaşi: o altă persoană a ajuns în comă la spital

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite