Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Cum s-a trezit un român cu 27.000 de euro în cont din cauza neatenţiei unui bugetar. Băncile şi justiţia spun că nu au cum să-i ia banii înapoi

57
14 Jan 2020 11:08:51
Autor: Ionuţ Benea
bancomat FOTO Click
bancomat FOTO Click

Firma de salubritate din Iaşi, Salubris, a pierdut un proces intentat împotriva a două bănci care au intermediat o tranzacţie financiară greşită. Două instanţe au dat câştig de cauză, până acum, băncilor, societatea ieşeană formulând recurs, ce va fi judecat la Curtea de Apel Iaşi.

Salubris Iaşi se chinuie din 2017 să recupereze suma de 131.000 de lei ce a fost virată, din greşeală, unei persoane fizice. Dorind să achite contravaloarea de combustibil, reprezentanţii Salubris au introdus datele greşite ale beneficiarului, banii ajungând astfel la un cetăţean român al cărui nume nu a fost făcut public de către bănci. 

Norocosul a scos banii imediat de la un bancomat şi a refuzat să îi restituie societăţii de salubritate.

Salubris a dat în judecată ING şi BRD, cel două bănci care au intermediat tranzacţia, acuzându-o pe prima că „nu a verificat şi nu s-a sesizat cu privire la faptul că plata sumei s-a făcut într-un cont care nu aparţine respectivei societăţi comerciale, ci unei persoane fizice care a retras suma de bani de la unităţi ATM“. 

Băncile au refuzat să restituie banii, şi în timpul procesului au arătat că Salubris este cea care a greşit atunci când a indicat greşit contul bancar. Iar Judecătoria şi Tribunalul Iaşi le-au dat dreptate până acum, ultima sentinţă fiind atacată, recent, cu recurs. În perioada următoarea, acesta va fi judecat de Curtea de Apel Iaşi.

„Potrivit disp. art. 161 din OUG 113/2009, ordinul de plată este considerat ca fiind corect executat în ceea ce priveşte beneficiarul plăţii specificat prin codul unic de identificare, dacă ordinul de plată este executat în conformitate cu codul unic de identificare, iar în art. 162 din acelaşi act normativ se arată că, în cazul în care codul unic de identificare furnizat de utilizatorul serviciilor de plată este incorect, prestatorul de servicii de plată nu răspun­de, în conformitate cu art. 164 - 173, pentru neexecutarea sau executarea defectuoasă a operaţiunii de plată“, a stabilit instanţa. 

Salubris este o companie la care acţionarul majoritar este Primăria municipiului Iaşi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

57 Comentarii

foarte atent
14.01.2020, 11:32:02

tot asa s-au imbogatit si Tiriac, Felix, Popoviciu si altii...s-au virat bunuri pe numele lor din greseala !

+7 (11 voturi)
Stefan din Nord
14.01.2020, 11:41:30

Iar Videanu s-a trezit intr-o dimineata cu un munte de marmura pe cap

+8 (10 voturi)
Red Reddington
14.01.2020, 11:42:33

Cum se mai pun din "greseala" sume pe bani in alte conturi. Odata ce e greseala bancii,banca este raspunzatoare. Banii au asigurare,persoana respectiva,poate fi trasa la raspundere ca nu are voie sa isi insuseasca acei bani...organele abilitate trebuia sa ii bata la usa...Eu cred ca doar cineva si-a primit "onorariul" avand in vedere ca nici numele nu este public. PS: Au fost cazuri cand bancomatul nu a eliberat banii,si au ramas blocati in locasul unde ies banii,si cei ce si i-au insusit unterior au fost trasi la raspundere.

+8 (12 voturi)
Moftangiul Român
14.01.2020, 11:55:39

Cata prostie si cat tupeu sa dai tu in judecata banca pentru propria ta greseala in conditiile in care esti responsabil, sub semnatura (fie ea si electronica), pentru ceea ce faci. Oare cata minte sa fi avut juristul/avocatul care a aprobat, prin pregatire si expertiza proprie, o astfel de actiuni imbecila in instanta?

+8 (14 voturi)
Klaus Golannis
14.01.2020, 11:55:52

Frumos articol, dar nu am inteles unde este bugetarul, firma de gunoi e o societate pe actiuni. De judecator cred ca nu poate fi vorba - astia sunt un fel de zei, nu de bugetari. Iar fericitul care s-a trezit cu tascalaul de euroi... prea putin conteaza ca e sau nu bugetar!

Vezi toate comentariile (57)

Modifică Setările