Cum scăpăm cel mai repede de bătături: remediul-minune recomandat de medici. Ce trebuie să aplicăm obligatoriu peste cremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încălţămintea neadecvată poate determina apariţia bătăturilor FOTO Shutterstock
Încălţămintea neadecvată poate determina apariţia bătăturilor FOTO Shutterstock

Pantofii noi sau cu numere mai mici decât mărimea pe care o purtăm contribuie la apariţia bătăturilor. Potrivit ortopezilor, afecţiunile apar din cauză că pantofii apasă sau strâng piciorul.

Încălţămintea nepurtată sau neadecvată mărimii piciorului poate determina apariţia bătăturilor la nivelul picioarelor.

Afecţiunea stratului de piele afectat se caracterizează prin formarea unei băşici dureroase în locul în care apasă pantoful nepotrivit şi ulterior a unei îngroşări a epidermei.

Dermatologul Corneliu Dobre, medic primar în cadrul Spitalului „Sfântului Spiridon” din Iaşi, a explicat pentru „Adevărul” că, în funcţie de caz, bătăturile pot fi de culoarea pielii sau mai închise la culoare, în funcîie de grosimea stratului de keratină.

Potrivit medicului, bătăturile se instalaează pe zone dure dedesubt, acolo unde pielea este mai subţire la suprafaţă.

„Încălţămintea neadaptată la conformaţia piciorului, mersul deformat şi afecţiunile ortopedice sunt principalii factori care favorizează apariţia bătăturilor, care sunt zone tegumentare îngroşate. Această îngroşare a epidermei apare in zone unde pielea suferă un traumatism permanent - fie prin frecare, fie prin apăsare continuă. Bătăturile sau duriloanele sunt de culoarea pielii normale sau uşor gălbui, gălbui-maronii, în funcţie de grosimea stratului de keratină. De cele mai multe ori, încălţămintea este de vină pentru apariţia bătăturilor în zonele unde aceasta strânge, apasă piciorul. Ca atare, bătăturile au tendinţa să apară pe zonele dure de dedesubt, pe zone osoase, acolo unde pielea de deasupra este subţire, fină”, a precizat medicul.  



Acesta a mai subliniat că straturile groase de keratină pot fi înlăturate cu ajutorul unor unguente aplicate local, numite keratolitice. Dermatologul arată că pentru combaterea bătăturilor se recomandă preparatele care conţin uree, în concentraţii de 10% până la 25%, şi acid salicilic, în aceeaşi concentraţie.

„Un astfel de tratament este eficient dacă se aplică timp de o săptămână, chiar două. Crema se foloseşte seara şi, pentru ca să reziste pe bătătură pe timpul nopţii, se recomandă aplicarea unei bucăţi de celofan, peste care se pune un ciorap”, a subliniat Corneliu Dobre.

Bătăturile determinate de purtarea pantofilor noi pot fi combătute şi prin intermediul unor trucuri, printre care pudrarea picioarelor cu amidon de porumb, care previne umezirea picioarelor, sau aplicarea unui start de vaselină deasupra locurilor în care apar de obicei bătăturile.

De asemenea, purtarea pantofilor cu o pereche de şosete încălzite contribuie la lărgirea acestora. În plus, plasturii aplicaţi peste bătături scad în intensitate durerea locală.
 

Citeşte şi:

Când să te prezinţi la doctor dacă ai mai multe aluniţe pe piele. Medic specialist: „Trebuie să fii atent la avertismente“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite