Cum a scăzut profitul fabricii Antibiotice în 2017. Problemele cu taxa claw-back

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rapoartele pe 2017 şi estimările veniturilor pe 2018 ale companiei Antibiotice Iaşi arată o reducere a câştigului net prognozat pentru acest an.

Al treilea cel mai mare angajator cu sediul social în judeţul Iaşi, Antibiotice, a raportat pentru prima oară în ultimii ani diminuări ale câştigului net. Raportul preliminar cu datele economice aferente anului trecut arată că „profitul din exploatare s-a diminuat în anul 2017 de la 39,5 milioane de lei în 2016 la 37,3 milioane la finalul anului ca urmare a creşterii valorii taxei claw-back de la 22,3 milioane în 2016 la 29,2 milioane lei la sfârşitul perioadei“.

Potrivit aceluiaşi raport, anul trecut, compania ieşeană a avut venituri de 336,9 milioane de lei, în creştere de la 332,4 milioane de lei, în 2016. Potrivit oficialilor companiei, societatea Antibiotice a fost anul trecut lider de piaţă pe segementul medicamentelor generice comercializate în spitale, cu o cotă de piaţă de 17,4%, dar şi din „punctul de vedere al unităţilor valorificate pe segmentul unguente cu o cotă de piaţă de 27%, supozitoare cu o cotă de piaţă de 40,3% şi la pulberi injectabile cu o cotă de piaţă de 74,7%“.

În ceea ce priveşte situaţia prognozată pe acest an, se poate observa din documentele aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor că profitul net se va reduce simţitor. Concret, cifra de afaceri pentru acest an este estimată la 360,2 milioane de lei, în creştere faţă de cea realizată în 2017, care a fost de 337,6 milioane de lei. Totodată, dacă profitul brut va rămâne relativ constant de 35 de milioane de lei, cel net se estimează că va ajunge la 29,4 milioane de lei, faţă de 33,5 milioane de lei, cât s-a realizat în 2017. „Suma de 29.457 mii lei reprezintă profitul net al anului 2018 rezultat din calcul. Profitul net estimat a fi realizat este de 34.027 mii lei luând în calcul reducerile de impozit pentru profitul reinvestit“, se arată în raportul transmis de companie către Bursa de Valori Bucureşti.

O măsură anunţată în 2018 pentru impunerea produselor pe pieţele externe vizează deschiderea de două noi reprezentanţe ale companiei. Astfel, producătorul de medicamente generice intenţionează să-şi deschidă reprezentanţe în Ucraina şi în Republica Moldova. De altfel, compania a deschis anul trecut o reprezentanţă şi în Vietnam. Potrivit datelor prezentate în documentele de la Bursa de Valori Bucureşti, exporturile raportate în primele nouă luni ale anului trecut au depăşit 91 milioane lei, în creştere cu 26%, comparativ cu perioada similară a anului 2016. Principalele destinaţii ale produselor antibiotice au fost Asia (38%), America de Nord (26%) şi Europa (18%), vânzările în aceste zone reprezentând aproximativ 80% din totalul vânzărilor realizate.

Citeşte şi:

Cinci români care au învins cancerul îşi spun povestea după 10 ani de la marea victorie. „În perioada de început am aflat cine îmi erau prietenii adevăraţi“ 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite