Iaşi

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Cum se simt ieşenii infectaţi cu Covid-19. Alţi 85 de se află în carantină

0
16 Mar 2020 13:34:36
Autor: Ionuţ Benea
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Ieşenii care au fost diagnosticaţi cu Covid-19 sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Toţi se simt bine, potrivit medicilor.

UPDATE 18.50 Potrivit medicilor de la Spitalul de Boli Infecţioase alte patru teste au ieşit pozitive, în seara de luni, 16 martie. Este vorba de două persoane din Iaşi şi două din Suceava.
_______________________________________________

Într-o raportare oficială a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi se menţionează că persoanele infectate se află sub supravegherera medicilor, starea lor de sănătate fiind una bună.

Până luni, 16 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 158 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). 

La spitalul de Boli Infecţioase,pe lângă cei cinci ieşeni, se mai află internate alte persoane din regiunea Moldovei, printre care şi un copil de un an. 

Acesta se simte bine, potrivit medicilor. 

„Conform ultimelor centralizări, un număr de 85 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate. Acestea au ajuns in judeţul Iaşi prin convoaiele organizate dinspre punctele de trecere a frontierei din zona de Vest si din Sud, precum şi prin Aeroportul Iaşi”

636 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică  şi care sunt monitorizate zilnic de catre epidemiologii DSP, au mai arătat reprezentanţii instituţiei. Pentru data de 16 martie 2020 numărul acestor persoane este mai redus faţă de ziua anterioară, având în vedere că 154 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 3.008 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 15.546 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Ce trebuie să ştiţi

Conform Hotararii Nr. 10 din 14.03.2020 a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, incepand cu data de 15.03.2020, persoanele care vin din state cu peste 500 de cazuri confirmate de infectie cu coronavirus Covid-19, vor fi izolate la domiciliu timp de 14 zile. Lista este urmatoarea: Austria, Belgia, Coreea de Sud, Danemarca, Elvetia, Franta, Germania, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Rep. Populara China, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia.

Centrul de Urgenţe Sociale ofera in aceasta perioada suport persoanelor aflate în auto-izolare / carantină. Numărul de telefon al dispeceratului: 0757110243 cu program între orele 09.00–20.00. Mai multe detalii pe: https://www.facebook.com/CentrulDeUrgenteSociale/ 

Recomandări de igienă

Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafaţă potenţial contaminată.

Folosiţi prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă şterge mâinile.

Nu vă atingeţi ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.

Dacă strănutaţi sau tuşiţi acoperiţi-vă gura şi nasul cu un şerveţel de unică folosinţă, pe care aveţi grijă să-l aruncaţi imediat la coşul de gunoi.

Dezinfectaţi frecvent, cu soluţie pe bază de alcool sau clor, suprafeţele cu care intraţi în contact, atât acasă cât şi la locul de muncă.

Aerisiţi de mai multe ori pe zi încăperile în care desfăşuraţi activităţi.

Luaţi medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripţia medicului.

NU beţi lichide din aceeaşi sticlă/pahar cu alte persoane şi nu folosiţi aceleaşi tacâmuri.

NU intraţi în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.

Masca de protecţie/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveţi simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.

Masca de protecţie trebuie să acopere complet nasul şi gura persoanei care o poartă.

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii