Cum ucide canicula. Medic: „Noi nu suntem făcuţi să funcţionăm la temperaturi de peste 40 de grade Celsius“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hipertermia afectează toate organele, avertizează medicii FOTO Arhivă
Hipertermia afectează toate organele, avertizează medicii FOTO Arhivă

Căldura a mai făcut o victimă în judeţul Iaşi. Un bărbat care a lucrat la câmp, fiind expus mai multe ore la soare, şi-a pierdut viaţa din cauza hipertemiei. Medicii avertizează că expunerea prelungită la temperaturi crescute devine fatală, pentru că şocul termic afectează toate organele.

Hipertermia ucide mai mult ca oricând. Medicii urgentişti de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi avertizează că vremea caniculară din ultimele zile a făcut mai multe victime decât în anii trecuţi.

Dacă, de obicei, pe tot parcursul unui sezon cald primeau în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) cel mult doi pacienţi cu hipertermii, mai exact cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, în ultimele trei zile au îngrijit şapte astfel de pacienţi. Doi dintre ei, diagnosticaţi cu hipertermii severe, nici nu au supravieţuit şi nu au răspuns eforturile medicilor de a-i salva. Potrivit urgentiştilor, ambele victime care au ajuns în UPU cu temperaturi de 43 de grade Celsius au stat mai multe ore în soare. Bărbaţii au lucrat toată ziua în aer liber, unul la câmp şi celălalt la serviciu, fiind angajat al socientăţii de salubrizare din Iaşi.

Profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi, a explicat pentru „Adevărul” că hipertermia se manifestă prin afectarea tuturor organelor şi sistemelor. Cea mai importantă afectare este, conform specialistului, cea neurologică. În condiţii de temperaturi crescute şi de expunere prelungită la soare, creierul se dilată şi apasă pe centrii nervoşi responsabili cu respiraţia, respectiv cu activitatea cardiacă. În acest context, pacientul suferă un edem cerebral şi devine inconştient.

„Noi nu suntem făcuţi să funcţionăm la temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Temperaturile de peste 40 de grade afectează toate organele şi sistemele. Cea mai importantă afectare este edemul cerebral. Creierul nu are unde să se dilate. Dacă un muşchi sau un vas se umflă şi creşte în diametru, el are loc unde să se dezvolte, ca să spunem aşa. Creierul nu are unde şi atunci apare edemul cerebral. Vorbim de o comprimare pe centrul respirator şi pe cel cardiovascular, centri care sunt, practic, opriţi. În aceste condiţii, faptul că prin manevre medicale porneşti cordul şi începi respiraţia, daca central nu mai ai stimulul pentru respiraţie, atunci nu ai ce face”, a explicat Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.



Urgentistul a mai precizat că hipertermia afectează organismul şi prin faptul că acesta pierde fluide. Practic, prin pierderea apei prin transpiraţie, cantitatea de sânge din organism este mai mică. Pierderea fluidelor influenţează şi pompa cardiacă care nu mai funcţioneză normal pentru că nu mai are debitul necesar ca să fie amorsată.

„În acelaşi timp se opreşte şi cordul. În cazuri de hipertermie suferă toate organele şi sistemele, adică apare reacţie directă a ficatului, care face insuficienţă hepatică, reacţie a rinichiului care face insuficienţă renală. De asemenea, coagularea este afectată şi pot apărea sângerări sau coagulări paradoxale, dar mai ales coagulări, motiv pentru care apar mai ales infarctul şi embolia pulmonara. Numărul de infarcte miocardice zilele acestea a crescut, numărul de de embolii pulmonare a crescut, tocmai pentru că sângele este mai gros şi astfel se produc cheaguri în zone în care nu ar trebui să apară”, a mai arătat urgentistul.

Medicul a subliniat şi faptul că perioada caniculară favorizează apariţia unor complicaţii în cazul unor boli existente deja. În total, medicii urgentişti din UPU au îngrijit zilele acestea şapte pacienţi cu hipertermii, dintre care doi au decedat, iar ceilalţi cinci sunt internaţi în continuare în stare gravă. Pe lângă cazurile de hipertermii, urgentiştii au acordat îngrijiri de specialitate şi câtorva zeci de ieşeni care au ajuns în UPU cu lipotimii.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Iaşi în intervalul 21-23 iunie au avut peste 1.000 de intervenţii efectuate, dintre care 37 de cazuri au reprezentat lipotimii în locuri publice. În alte două cazuri la care au intervenit ieri, pacienţii erau deja decedaţi. „Victima din localitatea Victoria era un tânăr de 20 de ani care era mort deja de câteva ore. Cealaltă victimă, un bărbat identificat într-un parc din oraş, era mort, la rândul lui de câteva ore”, a arătat asistent principal Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ.
 

Citeşte şi:

Un val de căldură africană loveşte România: de când se instalează canicula şi în ce zone se ating 37 de grade Celsius

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite