Cum sunt vânaţi beţivii din CFR. Angajaţi testaţi cu etilotestul şi duşi la spital dacă miros a alcool. „E ca la Poliţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La CFR, se organizează controloale inopinate privind consumul de alcool FOTO Monitorul de Cluj
La CFR, se organizează controloale inopinate privind consumul de alcool FOTO Monitorul de Cluj

Un ordin vechi din 1986 prevede că angajaţii CFR Marfă pot fi supuşi unor teste cu etilotestul pentru a se descoperi dacă au consumat sau nu alcool înainte sau în timpul serviciului. La Iaşi, regionala CFR are inclusiv contract cu un spital la care sunt analizate probele de sânge. Un angajat descoperit băut nu doar că nu a fost sancţionat, dar a mai pus CFR şi la cheltuială.

Patima alcoolului în rândul angajaţilor de la CFR Călători este verificată în baza unui ordin de ministru din anul 1986 şi care este în vigoare şi în prezent. La Iaşi, reprezentanţii CFR Marfă sunt dotaţi cu etiloteste, dar şi cu fiole în care se prelevă sângele celor care au „picat” la primele probe.

Directorul CFR Călători Iaşi, Con­stantin Axinia, ne-a precizat că, potrivit aceluiaşi ordin, se pedep­seşte inclusiv introducerea sau comercializarea de băuturi alcoolice în timpul serviciului şi că pedepsele sunt graduale, în funcţie de valoarea alcoolemiei. În cazul celor care refuză testarea, se desface contractul de muncă.

„Avem etiloteste la fel ca şi Poliţia Română, precum şi contract cu spital pentru prelevarea de probe biologice. De-a lungul timpului au fost mai mulţi angajaţi care au fost destituiţi după ce au fost surprinşi băuţi la muncă. La alte regionale au fost daţi afară chiar şi persoane cu funcţii de conducere“, ne-a spus Axinia.

Revizorul care a păcălit regulamentul

Lucrurile nu merg, însă, întotdeauna aşa cum prevede regulamentul. Exemplu este un revizor de locomotive din Iaşi care a reuşit imposibilul: a venit la muncă băut şi, după ce a fost dat afară, i-a convins pe judecători să fie reintegrat. Ieşeanul Iulian Valentin V. are funcţia de revizor de locomotive la CFR Marfă - Regionala Iaşi şi a fost dat afară printr-o decizie din data de 6 aprilie 2016. În decizia de concediere, reprezentanţii de la CFR Marfă susţin că au dispus încetarea contractului de muncă după ce angajatul a fost surprins sub influenţa băuturilor alcoolice. Angajatul de la CFR s-a prezentat în data de 9 fe­bruarie 2016 la Depoul Iaşi pentru a începe serviciul. În ziua respectivă, angajatul trebuia să lucreze în intervalul 7.00 - 19.00, însă nu a mai apucat întrucât, înainte de începerea programului, s-a efectuat un control în rândul angajaţilor cu privire la con­sumul de alcool. 

În cazul lui Iulian Valentin V., primul test ar fi fost la ora 6.23, atunci când apara­tul a relevat o alcoolemie în aerul expirat de 0,3 la mie. Bărbatul a repetat proba, valoarea fiind de 0,2 la mie. Procedurile de la CFR prevăd că, în situaţii de genul acesta, angajaţii sunt duşi la spital, unde li se prelevă sânge pentru stabilirea alcoolemiei. Potrivit judecătorilor ieşeni, revizorul a refuzat să facă acest lucru şi a plecat de la serviciu, motivând că se simte rău. Lipsa de la muncă din ziua respectivă a fost, de altfel, un alt motiv invocat de reprezentanţii CFR atunci când au dispus încetarea contractului de muncă.

Certificatul medical l-a salvat

Iulian Valentin V. s-a apărat însă, în faţă instanţei, cu o adeverinţă de concediu medical pe care a obţinut-o de la medici după ce fusese testat cu alcooltestul la muncă. „Din cuprinsul certificatului de concediu medical nu rezultă ora la care a fost emis, astfel încât incapacitatea de muncă se consideră că a existat pe întreaga zi de muncă, respectiv pentru toată ziua de 09.02.2016, chiar înainte de ora începerii programului de lucru. Starea de boală a intimatului contestator, confirmată de certificatul medical şi necontestată de ape­lantă, care nici nu a depus la dosar pontajul pentru a se verifica dacă a acordat sau nu contestatorului concediu medical pentru ziua de 09.02.2016, a suspendat contractul de muncă încheiat între părţi şi implicit şi raporturile de muncă, potrivit art. 50 alin. 1 lit. b Codul muncii“, se arată în motivarea judecătorilor, prin care s-a dispus reintegrarea revizorului şi obligarea CFR la plata salariilor retroactive şi a cheltuielilor de judecată.

Avocata revizorului ne-a precizat ieri că, printre motivele pe care le-a invocat în instanţă s-a numărat şi faptul că testarea cu alcooltestul s-a realizat în afara orelor de serviciu. „Consider că, raportat la vechimea în muncă şi la calificativele ob­ţinute în această perioadă, angajatorul ar fi trebuit să analizeze şi să aplice cu mai multă atenţie o sancţiune de o asemenea gravitate, cum este cea a desfacerii contractului de munca. Instanţa a fost cea care a stabilit situaţia de fapt corectă şi a dispus, în privinţa măsurii luate, raportat la toate argumentele noastre, în sensul admiterii contestaţiei, anularea deciziei de concediere şi reintegrarea clientului meu cu plata salariilor aferente perioadei nelucrate“, ne-a spus avocata Mariana Cristina Mihai.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite