Curiozităţi despre marile performanţe sportive ale românilor. Ce vârstă avea Nadia Comăneci când a obţinut nota 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadia Comăneci este considerat una dintre cele mai mari gimnaste din toate timpurile FOTO AP
Nadia Comăneci este considerat una dintre cele mai mari gimnaste din toate timpurile FOTO AP

România se poate lăuda cu mai multe performanţe sportive notabile fiind, în trecut, una dintre ţările ce obţineau zeci de medalii la fiecare olimpiadă de vară. Vă prezentăm câteva curiozităţi legate de evenimentele care au marcat sportul românesc de-a lungul timpul.

- Prima medalie de aur obţinută vreodată de România la o olimpiadă a fost la proba de armă calibru redus, culcat. Este vorba de medalia obţinută la Olimpiada din 1952, de la Helsinki, rezultatul fiind obţinut de Iosif Sîrbu. La aceeaşi olimpiadă, România a mai obţinut două medalii de argint şi una de bronz. 
 

- Născută în data de 12 noiembrie 1961, Nadia Comăneci avea 14 ani împliniţi la Jocurile Olimpice din 1976, de la Montreal, atunci când a obţinut de şapte ori nota 10. Era pentru prima dată în istoria modernă a gimnasticii când un sportiv obţinea nota maximă. Aparatul electronic a arătat nota 1.00, nefiind pregătit pentru a afişa nota 10. La aceeaşi olimpiadă, Nadia a obţinut trei medalii de aur, o medalie de argint şi una de bronz. 
 

- Gheorghe Hagi, considerat cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, a început fotbalul la vârsta de 10 ani, la clubul Farul Constanţa. El a debutat în prima ligă românescă, care pe atunci se numea Divizia A, la vârsta de 17 ani. Campionatul Mondial din 1990 a fost primul la care Hagi a jucat pentru echipa naţională a României. 

hagi


 

- Tenismenul român Ilie Năstase a câştigat două titluri de grand slem, în 1972 la US Open şi în 1973 la Roland Garros. Năstase are trei titluri de grand-slem şi la dublu şi a jucat tot de trei ori, alături de Ion Ţiriac, finala Cupei Davis. La feminin, Florenţa Mihai este cea care a jucat prima finală de grand-slem, la Roland Garros, în 1977. Un an mai târziu, titlul a fost câştigat tot de o româncă, Virginia Ruzici. Tot la Roland Garros, în 2014 şi 2017 a jucat două finale şi Simona Halep, ambele pierdute. 

image


 

- În urmă cu câteva decenii, România avea una dintre cele mai bune echipe naţionale la handbal masculin. În 1961 şi 1974, România a câştigat nu mai puţin de patru tiluri mondiale la acest sport. 
 

- În privinţa rezultatelor României la Jocurile Olimpice de Iarnă nu putem spune că avem foarte multe motive de mândrie. În toată istoria acestei competiţii, ţara noastră a obţinut o singură medalie, de bronz, la Olimpiada din 1968. Atunci, echipajul de bob – două persoane, format din Petre Hristovici şi Gheorghe Maftei a urcat pe treapta a treia a podiumului. 
 

- La fotbal, prima echipă românească finalistă într-o competiţie europeană a fost Rapid Bucureşti, care a ajuns în finala Cupei Europei Centrale în 1940. Finala nu s-a mai disputat însă din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. În 1986, Steaua Bucureşti avea să fie prima echipă din estul Europei care câştiga Cupa Campionilor europeni, actuala Champions League, cea mai importantă competiţie inter-cluburi din Europa. Dinamo Bucureşti a jucat şi ea o semifinală a Cupei Campionilor Europeni, în 1984.


Citeşte şi:


Zece curiozităţi despre leul românesc. De unde provine numele monedei noastre şi care a fost cea mai mare bancnotă din istorie 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite