De ce dau depedenţă jocurile de noroc şi cum spun psihologii că se poate vindeca această patimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jocurile de noroc fac tot mai multe victime, în special în rândul bărbaţilor tineri, dornici de plăcerea pe care o oferă banii câştigaţi uşor. Dependenţii pot fi uşor recunoscuţi de membrii familiei deoarece printre ''simptome'' se numără neglijarea activităţilor care altădată le făcea plăcere, se izolează şi încearcă prin diferite moduri să facă rost de bani.

Jocurile de noroc dau dependenţă, iar lucrul acesta poate fi sesizat în momentul în care persoana nu se mai poate opri din joc deşi continuă să piardă, uneori chiar sume importante. Psihologii spun că acest tip de dependenţă reprezintă o dorinţă urgentă de a juca, chiar dacă cel afectat a luat decizia de a se opri. Şi asta pentru că atunci când câştigă, plăcerea este enormă. 

‘’Dependenţa de jocuri este un tip de tulburare a controlului impulsului. Jucătorii compulsivi nu se pot controla de la dorinţa de a juca chiar dacă ei ştiu că aceste activităţi au consecinţe negative atât asupra lor, cât şi celor apropiaţi lor. A juca este singurul gând al lor, indiferent de consecinţe, este ca o stare de sevraj, asemănătoare consumatorilor de băuturi alcoolice sau narcomanilor. Cei prinşi în acest vârtej simt o tensiune care creşte tot mai mult înainte de a începe să joace din nou, după care simt plăcere, gratificaţie şi o anumită eliberare a tensiunii în timp ce joacă. Acest tip de joc patologic este de cele mai multe ori însoţit de sentimente de vinovăţie şi izolare’’, explică psihoterapeutul Daniela Mitrofan. 

Există însă şi câteva motive pentru care persoanele aleg să joace la binecunoscutele păcănele. Ei văd în jocurile de noroc o modalitate de a scăpa de probleme, o eliberare emoţională. Mai mult, uniii vor să le demonstreze celorlalţi, părinţi, prieteni, profesori, colegi, că sunt demni de respect. 

Psihologii au creat chiar un profil al dependentului de jocuri de noroc: ‘’un individ extrem de competitiv şi foarte preocupat de ceea ce cred ceilalţi despre el, superstiţios sau care consideră că poate controla evoluţia situaţiei atunci când joacă; un individ care vede banii, antagonic, atât ca o sursă a tuturor problemelor sale, cât şi ca rezolvare a acestor probleme’’, mai spune psihoterapeutul Daniela Mitrofan.

Un rol esenţial în vindecarea acestei dependenţe o are familia. Cei apropiaţi lui trebuie să ceară ajutor specializat unui psihoterapeut şi asta pentru că victima foarte greu va recunoaşte şi va accepta că are o problemă. Tratamentul însă va avea succes doar în momentul în care persoana în cauză va conştietiza că are o problemă şi va accepta să o rezolve. Recomandate sunt consilierea familiei, precum şi yoga sau şedinţe de meditaţie. Mai mult, frecventarea grupurilor de suport sunt importante pentru că acolo întlneşte oameni cu aceeaşi problemă, îşi împărtăşeşte gâdurile, temerile, dar şi reuşitele.

‘’În primul rând, este nevoie de terapie individuală pentru dependent, în care se abordează comportamentele problematice, emoţiile negative, imaginea de sine, afecţiunile psihosomatice, gândurile iraţionale pe care le are acesta. În paralel se face şi consilierea familiei, se discută despre cum afectează problema fiecare membru în parte, ce poate face familia pentru a fi de ajutor. Se mai recomandă şi yoga sau şedinţe de meditaţie. S-a demonstrat că meditaţia are rezultate foarte bune pentru câştigarea unei linişti interioare şi a unei stări de calm. Meditaţia ajută la conştientizarea faptului că resursele sunt în interior’’, încheie psihoterapeutul Daniela Mitrofan.  

Vă mai recomandăm:

600.000 de români, sclavi ai jocurilor de noroc. Testul care stabileşte dependenţa de păcănele, ruletă sau blackjack

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite