De ce vara apar pete roşii pe pielea bebeluşilor. Medic: „Confortul copilului creşte prin uscarea zonei afectate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, profesorul Marin Burlea, a explicat pentru „Adevărul” că alergia determinată de căldură nu necesită neapărat îngrijire medicală. Erupţia cutanată poate fi potolită prin răcirea şi uscarea zonelor afectate de afecţiune.

Alergia locală care apare vara la copii nu ar trebui să îngrijoreze. Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, profesorul Marin Burlea, punctează că erupţia locală poate fi tratată de părinţi acasă, atunci când starea generală a copilului nu este influenţată de această neplăcere.

Medicul apreciază că pe pielea supraîncălzită a copiilor pot apărea frecvent pete sau umflături mici roşii sau roz, mai ales în zonele unde hainele sunt strânse pe corp, transpiraţia fiind un mediu propice pentru dezvoltarea unei astfel de alergii. Aceasta creează senzaţie de mâncărime şi disconfort în zonele afectate.

Potrivit profesorului Marin Burlea, la bebeluşi, alergia la căldură se explică prin faptul că glandele lor sudoripare nu sunt dezvoltate suficient de bine. 

Din această cauză, porii se inflamează şi apare înroşirea pielii, umflături de culoare roz sau pustule care conţin apă. 

„Alergia la căldură nu necesită de obicei îngrijire din partea medicului. Puteţi ajuta la o vindecare mai rapidă şi la creşterea confortului copilului prin răcirea zonelor afectate utilizând comprese umede şi reci, uscarea zonelor afectate fără a folosi un prosop, doar prin simpla ventilaţie a aerului. Dacă pielea copilului este uşor iritabilă la atingere, la îndrumarea medicului, puteţi folosi unguent cu hidrocortizon”, a explicat profesorul Marin Burlea. 

Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie a arătat că, dacă umflăturile nu dispar în 3-4 zile sau dacă apar şi alte simptome, cum ar fi febra sau răguşeala, atunci trebuie consultat medicul pediatru.

Potrivit specialistului, părinţii trebuie să urmărească cu atenţie posibilele semne de infecţie, respectiv durerea care se accentuează, inflamarea, roşeaţă din jurul zonei afectate, apariţia unor dungi roşii care pornesc din zona afectată sau eliminarea de puroi din zona respectivă. Nodulii limfatici inflamaţi la gât sau la axile şi febra asociată cu frisoane sunt semne clare că starea generală a copilului este afectată de alergia dezvoltată local. 

Profesorul Marin Burlea le recomandă părinţilor să expună în mod treptat copilul la temperaturi ridicate, după ce îi trece alergia, pentru ca pielea lui să se poată adapta corespunzător.

Citeşte şi:

Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie: „Cine este împotriva vaccinării nu este normal la cap. Toată lumea să-şi vaccineze copiii“

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite