Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Decăderea mastodontului comunist CUG. Singurele activităţi care se mai fac în combinatul în care lucrau odinioară 11.000 de oameni: protestul şi furtul

35
22 Dec 2016 14:28:51
Autor: Paul Bălhuc
Halele Fortus, în care altădată lucrau mii de ieşeni, sunt acum pustii FOTO Andrei Dîscă Ziarul de Iaşi
Halele Fortus, în care altădată lucrau mii de ieşeni, sunt acum pustii FOTO Andrei Dîscă Ziarul de Iaşi

Fostul Combinat de Utilaj Greu, Fortus SA, cea mai importantă investiţie industrială din judeţ din Epoca de Aur, se ruinează pe zi ce trece. Doar câinii şi hoţii au putut umbla nestingheriţi prin combinat în ultimul an, după ce combinatul a rămas fără gaz şi curent electric. Luna viitoare, Fortus ar putea intra în faliment, la cererea unuia dintre partenerii de afaceri.

 

Fostul Combinat de Utilaj Greu, Fortus SA, cea mai importantă investiţie industrială din judeţ  din Epoca de Aur, se ruinează pe zi ce trece. Pe masa judecătorilor târg-mureşeni, unde se judecă procesul de insolvenţă a firmei, se află două cereri de intrare în faliment, una a fostului administratorului judiciar şi una depusă de un partener de afaceri. În insolvenţă din martie 2008 şi scăpată de trei ori de faliment, societatea Fortus nu mai produce nimic din primăvara anului trecut când, din cauza datoriilor, a fost deconectată de la furnizarea de energie electrică şi gaze naturale. Din acest punct s-au agravat şi mai tare problemele slariaţilor, care nemaiavând de muncă au început să protesteze ori de câte ori au avut ocazia, cu speranţa că cineva le va asculta of-ul. Nu au fost puţine cazurile în care salariaţii au ieşit pe bulevard şi au traversat necontenit trecerea de pietoni blocând traficul, astfel încât să forţeze conducerea combinatului sâ îi asculte. (foto)


Din cei 11.000 de salariaţi pe care combinatul îi avea în 1989, astăzi mai figurează în registrul angajaţilor doar circa 250 de persoane. „Este o situaţie extrem de tristă, cine angajează acum persoane trecute de 50 de ani? Pe ce anume să ne reprofilăm? Mulţi dintre colegii noştri au plecat din combinat pe cale naturală. Au murit de boală, nu au mai avut bani cu ce să îşi cumpere medicamentele. Unii se luptă în continuare cu boli şi se chinuie. Sunt colegi care şi-au pierdut casele pentru că nu şi-au mai putut plăti ratele la bancă şi au fost executaţi. O doamnă şi-a dat casa unei parohii ca să aibă grijă de ea. Sunt adevărate drame cele de la Fortus şi aproape am încetat să mai sperăm că se va uita şi la noi cineva. Eu personal am fost nevoită să îmi vând apartamentul şi să mă mut într-o comună apropiată pentru a mă descurca.”, a spus inginerul Monica Bene, şefa Secţiei de tratament termic secundar.

Simultan cu deconectarea de la curentul electric, Fortus şi-a încheiat şi colaborarea cu compania de pază care ferea combinatul de hoţi. De mai bine de un an, din combinat se fură ca în codru. Hoţii sunt atât persoane din afara combinatului, cât şi salariaţi care, nemulţumiţi că nu li se rezolvă cererile, îşi fac singuri dreptate. Unii sunt prinşi şi li se fac plângeri la Poliţie, există înregistrate zeci de astfel de dosare. Alţii scapă şi vin din nou. În această vară, susţine un angajat, hoţii intrau chiar pe poarta mare a combinatului, fără să fie opriţi de cineva. Săptămânile trecute, în curtea principală, în apropierea pavilionului central, erau căruţe pline cu fier vechi. (foto sus) „Asta e doar ce au vrut să prindă, dar s-au furat tone de fier şi cupru de aici, au furat inclusiv o piesă de 500 de kilograme, la nivelul ăsta se fură. S-a furat mult, nimeni nu cred că ştie cu exactitate cât. Sunt mai multe locuri pe care ei le ştiu, intră, încarcă şi pleacă. Noi am auzit că sunt şi mulţi cetăţeni de etnie romă, dar sunt inclusiv din angajaţi, oameni care ştiu terenul. Sau foşti angajaţi, gândiţi-vă că la un moment dat lucrau aici 11.000 de persoane, oricine poate fi”, ne-a spus un angajat.

Actualul administrator judiciar al companiei, Mureş Insolvency, a arătat într-un raport recent cum, într-un caz, hoţii au furat cablurile de alimentare de la nişte containere imense şi au întâmpinat reale probleme la inventarierea bunurilor.

„Aceste operaţiuni se desfăşoară în condiţii eficiente cu un ritm foarte bun, dar întâmpinăm greutăţi în unele situaţii, din cauza lipsei de curent electric şi a luminii naturale suficiente în unele încăperi – hale şi depozite. O situaţie deosebită întâmpinăm în cazul a două hale a Depozitului Central, în care marfa este aşezată în containere de aproximativ 2 tone fiecare, pe rafturi de 10 etaje şi înalte de aproximativ 20 metri (depozitul nu are electricitate, culoarele dintre rafturi sunt prevăzute doar pentru translifturile electrice nefuncţionale din cauza lipsei cablurilor de alimentare care au fost furate sau distruse, acestea fiind blocate şi staţionate la începutul fiecărui culoar). Aceste inconveniente împiedică finalizarea inventarului într-un termen previzibil”, a scris administratorul judiciar într-un raport.

În prezent, Fortus îşi desfăşoară activitatea, teoretic, în baza unui plan de reorganizare prelungit cu un an de judecătorul sindic. De la intrarea în insolvenţă, în martie 2008, combinatul a avut zece administratori judiciari şi a scăpat de trei ori de intrarea în faliment, după ce Curtea de Apel Târgu Mureş a casat sentinţele de fond ce trimiteau firma în faliment. Recent a fost definitivat raportul de reevaluare a activelor excedentare ale combinatului, iar administratorul judiciar organizează şedinţe de licitaţii pentru a le valorifica. Totuşi, luna viitoare, la Târgu Mureş se va analiza cererea companiei ulcene Tremag, care doreşte intrarea în faliment a combinatului Fortus, după ce nu şi-a primit toţi banii aferenţi unei comenzi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

Gheorghe Americanul
22.12.2016, 15:25:51

L-as cota pe Bod Dylan: "...And don’t criticize What you can’t understand..." Va rog domnilor ziaristi incetati cu denumirile prerogative de...mastodont, monstrii s.a.m.d. cind va referiti la companii romanesti dintr-o epoca pe care unii nu o intelegeti, iar altii o ponegriti din ...inertie!!!

+3 (11 voturi)
Val Petru
22.12.2016, 15:33:50

Peiorative, nu prerogative! :)

+4 (4 voturi)
Gheorghe Americanul
22.12.2016, 15:36:12

Merci...haha

0 (6 voturi)
Val Petru
22.12.2016, 15:32:22

CUGurile au fost concepute, in arhitectura economica socialista, ca "structura de rezistenta" a industriei grele romanesti, alaturi de 23 August, Republica, CS Galati etc., iar CUG Iasi a fost pilonul industrial al Moldovei. Din pacate, moldovenii nu s-au impacat niciodata cu industriile moderne (la timpul lor), drept pentru care dupa 1990, au disparut cam 80% din "intreprinderi", iar economia si-a revenit la starea interbelica, cu ateliere, mici fabricute calate pe industria usoara si alimentara, prelucarea primara a lemnului etc. Bautura si-a redobandit locul de cinste in viata molodovenilor, astfel incat aproape jumatate din moldovenii +18 ani sunt manga in jurul pranzului. Evident, investitiile internationale, cu cateva exceptii, ocolesc cu indarjire aceasta provincie, considerata o "fundatura a Europei", totusi cu bun renume privind frumusetea femeilor si savoarea culinara. Dar, sa speram ca, in urmatoarea suta de ani, Moldova va reveni la gloria medievala care l-a consacrat pe Stefan (cel Mare si Sfant, desigur ;))...

-5 (13 voturi)
Gheorghe Americanul
22.12.2016, 15:38:02

Cunosc...am fost in delegatie la Dorohoi la IMUG pentru 3 saptamini si I-am vazut la ...lucru!!!

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările