Depresia femeilor, diferită de cea a bărbaţilor. Care sunt cauzele şi simptomele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petronela Nechita, medic psihiatru / FOTO: Petronela Nechita
Petronela Nechita, medic psihiatru / FOTO: Petronela Nechita

Cercetătorii continuă să studieze depresia şi au descoperit mai multe tipuri care diferă între bărbaţi şi femei, cu simptome şi cauze diferite.

Într-o lume a socializării şi relaţiilor virtuale intense, oamenii au devenit tot mai singuri şi depresivi. Fiind o tulburare de dispoziţie, depresia poate provoca simptome severe ce afectează emoţiile, gândirea şi activităţile zilnice. Frecvenţa mai mare a acestei afecţiuni la femei poate fi explicată prin existenţa unor factori biologici, hormonali şi sociali predispozanţi. Astfel, în cazul femeilor, sindromul premenstrual, menopauza şi naşterea reprezintă cauze posibile suplimentare pentru depresie.

Simptomele depresiei pot scădea capacitatea de a lucra sau de a studia, pot afecta somnul sau alimentaţia, putând reduce dramatic capacitatea individului de a se bucura de viaţă.

„Depresia este cauzată de o combinaţie de factori genetici, biologici, de mediu şi psihologici, însă nu este un semn al slăbiciunii unei persoane sau al unui defect al caracterului. Majoritatea persoanelor care suferă de depresie au nevoie de tratament pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate. Dacă sunteţi prieten sau membru al familiei unei femei cu depresie, puteţi oferi sprijin emoţional, înţelegere, răbdare. Încurajaţi-o să solicite ajutor specialistului (de exemplu, un psiholog sau psihiatru) şi amintiţi-i că, în timp şi cu ajutorul tratamentul, se poate simţi mai bine”, a declarat dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Anumite medicamente şi unele afecţiuni medicale, cum ar fi o tulburare tiroidiană, pot provoca aceleaşi simptome ca depresia. 
 

Depresia doare, la propriu

Pentru multe persoane, depresia este considerată un mit, fiind asociată, în percepţia generală, doar cu simptome ce ţin de latura psihică. „O persoană cu depresie poate prezenta şi multe simptome fizice, cum ar fi dureri de cap, crampe sau probleme digestive. Astfel, durerea fizică este asociată unei tulburări somatice şi oamenii apelează deseori la unele specialităţi medicale pentru a fi tratate simptomele fizice, care de fapt sunt semne ale depresiei”, consideră dr. Petronela Nechita.

Anumite tipuri de depresie sunt specifice femeilor

Sarcina, perioada postpartum, perimenopauza şi ciclul menstrual sunt toate asociate cu schimbări fizice şi hormonale dramatice. Anumite tipuri de depresie pot apărea în diferite etape ale vieţii unei femei.

Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice si psihologice care se produc înainte de perioada menstruaţiei, fiind o problemă medicală care afectează femeile de vârstă fertilă.

„Statisticile arată că mai mult de o femeie din 3 suferă de SPM, simptomele cele mai frecvente fiind: balonare, cefalee, acnee, dificultăţi de concentrare, creştere în greutate, sensibilitate a sânilor, oboseală, iritabilitate, anxietate, accese de plâns, tulburări de dispoziţie şi/sau depresie. Tulburarea disforică premenstruală (TDPM) este o formă severă de SPM”, afirmă medicul psihiatru ieşean.

Depresia perinatală este o tulburare de dispoziţie care poate afecta femeile în timpul sarcinii şi după naştere şi este mult mai gravă decât „baby blues”. Cuvântul „perinatal” se referă la perioada dinaintea şi după naşterea unui copil. Mamele cu depresie perinatală au sentimente de tristeţe extremă, anxietate şi oboseală care le pot îngreuna îndeplinirea sarcinilor zilnice, inclusiv îngrijirea lor, a noului născut.

„Depresia perinatală afectează 10-20% dintre femei, fiind un episod depresiv care apare în timpul sarcinii (depresie prenatală), fie la 6 - 12 luni de la naştere (depresie postnatală). Se estimează că depresia din timpul sarcinii afectează 7,4% până la 12,8% dintre femei, cele aflate în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină fiind cele mai susceptibile. Prevalenţa depresiei ce apare după naştere pare a fi de 10-15% în general şi de 25% la femeile cu venituri mici. Femeile cu depresie severă prezintă un risc crescut de auto-vătămare, consum de substanţe nocive, dificultăţi conjugale, dificultăţi parentale şi chiar sinucidere”, arată medicul psihiatru de la Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Depresia poate fi tratată

Chiar şi cele mai severe cazuri de depresie pot fi tratate. Astfel, în mod obişnuit, depresia este tratată cu medicamente, psihoterapie sau folosind o asociere a celor două. „Antidepresivele sunt medicamente utilizate în mod obişnuit pentru tratarea depresiei. Oamenii răspund diferit la antidepresive şi este posibil să fie nevoie să încercaţi diferite medicamente pentru a-l găsi pe cel care funcţionează cel mai bine”, spune medicul psihiatru ieşean.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

„Suveranul“ care conduce fără permis o maşină având plăcuţele inscripţionate cu numele său, reţinut din nou

O româncă divorţează de soţ fiindcă e „prostul satului”. „În Italia am cunoscut adevărata plăcere”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite