Dezastru pentru proprietarii de livezi. Ploile abundente au compromis renumitele cireşe de Comarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva proprietarilor de livezi din Comarna
FOTO Arhiva proprietarilor de livezi din Comarna

Ploile din ultima perioadă au dat peste cap toată munca proprietarilor de livezi. În anii trecuţi, sute de tone de cireşe de Comarna erau livrate către fabrici din toată Uniunea Europeană.

Cireşele de Comarna, unele dintre cele mai căutate din toată ţara, sunt compromise de ploile abundente din ultima perioadă. Fructele au început să mucegăiască, să se umfle din cauza apei, iar căldura din ultimele săptămâni le-a făcut să crape. Din cinci fructe de pe o ramură, trei sunt stricate şi una este crăpată, spun proprietarii de livezi. 

Astfel, renumitele cireşe de Comarna vor lipsi în acest an de pe mesele pofticioşilor. Ploile din ultima perioadă au dat peste cap toată munca proprietarilor de livezi. În anii trecuţi, sute de tone de cireşe de Comarna erau livrate către fabrici din toată Uniunea Europeană. Asta pe lângă ce se vindea în pieţe şi târguri.

În urmă cu 22 de ani, Mihai Niţucă a plantat pe trei hectare de teren o livadă cu cireşi. Bărbatul îşi aminteşte de verile în care vindea direct de la poarta casei câteva camioane de fructe care ajungeau în Italia. 

Anul trecut, din cauza pandemiei nu a reuşit să vândă nimic. Iar acum nu poate culege cireşele din cauza vremii capricioase. „E greu. Au rămas puţine de la floare, din cauza temperaturilor scăzute, mai ales cele nocturne. Iar cele care au rămas, în loc să ne bucure acum la desfacere, ne încurcă. Nu ne ajută să închidem frumos ciclul de producţie”, a declarat Mihai Niţucă, proprietarul livezii pentru TVR Iaşi. 

Profit zero

În condiţiile date, proprietarii de livezi nici nu îndrăznesc să se gândească la profit. Până în urmă cu doi ani, în această perioadă, localnicii reuşeau să obţină venituri frumoase din vânzarea fructelor. Acum, însă, multe cireşe au fost aruncate sau au rămas în copac, din cauză că erau stricate. 

„Această cultură (de cireşe - n.r.) a devenit de la an la an mai puţin rentabilă şi de aici, oamenii chiar abandonează în mare parte", a mai spus pomicultorul Mihai Niţucă. 

În comuna ieşeană Comarna, cultivatul cireşelor a fost dintotdeauna o tradiţie. Livezile cu cireşi din Comarna se întind pe aproximativ cinci sute de hectare.

„Deja cei care achiziţionează pentru Italia şi-au expus afişele că au intenţia de a aduna. Preţurile parcă sunt un mic mai mici decât cele de anul trecut. Acum să vedem ce se poate aduna. De aici plecau anual 20-30 de tiruri cu cireşe. Anul trecut, din cauza pandemiei, au plecat patru sau cinci”, explică Costică Achirei, secretarul Primăriei Comarna, jud. Iaşi. 

Fructele erau renumite pentru calitatea lor în perioada comunismului şi mergeau către export. După 1989, livezile au fost revendicate, iar unii dintre pomi au îmbătrânit sau au fost distruşi. Acum, localnicii care au plantat alte livezi pot fi număraţi pe degete. 

Ploile abundente nu au afectat doar producţiile din comuna ieşeană Comarna. Şi la Hiliţa, la câţiva kilometri distanţă, producţia de cireşe a fost distrusă. 

De asemenea, dacă în anii trecuţi kilogramul de cireşe se vindea cu aproximativ 3 lei, acum preţul mic şi teama de capriciile vremii îi fac pe producători să se gândească să renunţe.

Potrivit estimărilor Direcţiei Judeţene Agricole, dacă în urmă cu doi ani producătorii de cireşe din Iaşi au avut o medie de 8000 de kg la hectar, anul acesta abia dacă vor ajunge la o producţie de 2000 de kg la hectar. 

Pe lângă cireşe, agricultorii spun că vremea rea a afectat prunii, piersicii şi caişii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Turcia îşi extinde fără încetare teritoriul intereselor sale strategice

Fost ofiţer britanic: OZN-urile au apărut la instalaţiile militare nucleare să avertizeze omenirea că se joacă cu focul

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite