Dezinfectanţii asupra cărora planează suspiciuni grave se folosesc şi în spitalele din Iaşi: „Nu mai încheiem un contract până când nu se lămureşte situaţia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai mari spitale din Iaşi au încheiate contracte de achiziţie pentru dezinfectanţi şi cu firma Hexi-Pharma, distribuitorul asupra căruia planează suspiciuni grave în legătură cu produsele pe care le comercializează pentru dezinfectarea unităţilor sanitare.

Cele mai mari unităţi medicale din Iaşi, Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spiridon“, Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, Maternitatea „Cuza-Vodă“ şi Institutul Regional de Oncologie, au contracte încheiate cu mai multe firme care distribuie dezinfectanţi, printre care şi cu Hexi-Pharma.

Directorii unităţilor medicale au explicat că, până în prezent, nu au avut probleme din cauza dezinfectanţilor pe care i-au cumpărat de la această firmă. Totuşi, managerii arată că dezinfectanţii firmelor sunt consideraţi eficienţi fără a fi verificaţi propriu-zis de spitale, din moment ce firma se prezintă la licitaţie în baza unui aviz dat de Ministerul Sănătăţii. Pe de altă parte, directorii arată că, dacă ipotetic şi-ar propune să verifice calitatea dezinfectanţilor, nu au laboratoare în care să facă acest lucru. Metoda prin care spitalele monitorizează calitatea produselor este mai mult indirectă, pentru că le consideră eficiente atunci când testele de sanitaţie efectuate lunar nu indică o încărcătură bacteriologică semnificativă.

Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi are contracte cu şapte firme distribuitoare de dezinfectanţi, produsele Hexi-Pharma reprezentând 18% din totalul de astfel de substanţe achiziţionate de spital. În unitatea medicală se găsesc 16 tipuri de dezinfectanţi - utilizaţi pentru suprafeţe, instrumentar, sterilizare, mâini şi ţesuturi - printre care şi Suprasept (n.r. - produs care din decembrie şi-a schimbat numele în Hexio Sept), biocidul asupra căruia planează suspiciunea de neconformitate în urma anchetei jurnalistice a Gazetei Sporturilor.

„Eu am încercat acum şapte ani, de exemplu, să fac o astfel de verificare şi am trimis mostre şi solicitare la un laborator din Bucureşti, Larex. Am primit răspuns că nu au infrastructura necesară pentru a face astfel de teste. Pe de altă parte, noi facem aceste teste de sanitaţie lunar şi, dacă indicatorii sunt normali, fără variaţii deosebite care să semnaleze un focar de infecţie, înţelegem că dezinfectanţii sunt în regulă“, a arătat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Conducerea Spitalului de Copii „Sfânta Maria“ a precizat că a trimis deja probe la Direcţia de Sănătate Publică pentru a verifica eficienţa produselor. Unitatea medicală a achiziţionat de la firma Hexi-Pharma betadine, soluţie cutanată care conţine iod şi care este folosită pentru dezinfectarea ţesuturilor înainte de a se executa diferite proceduri medicale.

 „Luni, când am aflat ce se spune despre unii dezinfectanţi ai firmei, am dispus să luăm probe de pe suprafeţe din diferite clinici, de pe mâini, să vedem unde ne situăm şi dacă într-adevăr ceva nu este în regulă. Până acum nu a fost nicio problemă, dar am considerat că trebuie să fim pre¬cauţi“, a declarat dr. Radu Terinte, directorul Spitalului de Copii „Sfânta Maria“.

Reprezentanţii Maternităţii „Cuza-Vodă” au arătat că, până când firma Hexi-Pharma nu pune capăt suspiciunilor grave care au apărut în presă, nu va mai încheia un nou contract cu aceasta. Conducerea maternităţii a precizat că, în prezent, contractul dintre Hexi-Pharma şi spital a expirat, achiziţia de produse de la această firmă realizându-se în baza unor acte adiţionale.

„Acum avem deschisă procedură de licitaţie pentru dezinfectanţi, şi chiar am discutat cu cei de la achiziţii că dacă se prezintă firma Hexi-Pharma la licitaţie să o refuzăm. Nu vreau să încheiem un contract până când firma nu-şi lămureşte situaţia, pentru că vorbim despre viaţa pacienţilor noştri“, a arătat profesorul Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza-Vodă“.

Neonatologul a nuanţat că discuţia despre eficienţa dezinfectanţilor trebuie să ţină cont şi de pregătirea celor care îi folosesc. „Dacă protocolul spune că trebuie să pui în apă o anumită cantitate de dezinfectant pentru suprafeţe, şi dacă infirmiera pune un că¬păcel de substanţă, nu două sau trei, atunci clar că nu se respectă concentraţia indicată şi că pot apărea nişte germeni care să creeze probleme. De aceea, personalul instruit să folosească aceşti dezinfectanţi trebuie să-i utilizeze aşa cum scrie în protocoale“, a subliniat profesorul Maria Sta¬matin.

În 2015, la DSP Iaşi s-au înregistrat un număr record de infecţii nosocomiale: peste 2.000 de cazuri. Raportarea infecţiilor nosocomiale a „explodat“ în ultimele trei luni ale anului, după sesizarea cazurilor de populare cu germeni intraspitaliceşti a pacienţilor arşi în clubul Colectiv.

„În anul 2015, s-au raportat in judeţul Iaşi un număr de 2.035 de cazuri de infecţii nosocomiale, reprezentând cea mai ridicată valoare înregistrată în ultimii 8 ani. Analiza datelor obţinute în cadrul supravegherii de rutină a infecţiilor nosocomiale evidenţiază cele mai ridicate valori ale incidenţei în secţiile de chirurgie (1,25%), ATI (1,13%), urologie (0,95%) şi nou-născuţi (0,73%) şi o pondere mai crescută a infecţiilor respiratorii (22,85% din total), infecţiilor digestive (22,11% din total), infecţiilor tractului urinar (17,69% din total) şi infecţiilor de plagă chirurgicală (16,76% din total)“, se arată într-un raport al DSP.
 

Citeşte şi:

Autorităţile nu verifică în laborator dezinfectanţii din spitale. Reacţia producătorului Hexi Pharma

Scandalul dezinfectantelor. Şi dacă este adevărat?!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite