Dimensiunea jafului banului public la Poşta Română: 30.000 de euro lunar pentru un spaţiu închiriat ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul Regional de Tranzit Iasi FOTO Ziarul de Iasi
Centrul Regional de Tranzit Iasi FOTO Ziarul de Iasi

Un raport al Corpului de Control din Ministerul Comunicaţiilor arată că Poşta a cheltuit cei mai mulţi bani pe chirii la Iaşi, în baza unui contract controversat semnat de un fost director susţinut de PDL. Compania Naţională de Poştă a ajuns să plătească în ultimii şase ani 2,4 milioane de euro, sumă de peste trei ori mai mare decât investiţia făcută de proprietarul clădirilor închiriate.

Raportul definitivat în luna octombrie de Corpul de Control al ministrului Comunicaţiilor scoate la iveală dimensiunea „tunului” dat în urmă cu şase ani de directorul Direcţiei Regionale de Poştă Iaşi, Radu Mironeanu, susţinut în funcţie de PDL. 

Acesta a stat la baza închirierii unui spaţiu pentru relocarea Centrulu Regional de Tranzit şi a altor structuri poştale, de la firma unui afacerist italian, care a fost implicat în afaceri cu o cumnată a directorului. Potrivit documentului, chiria plătită de Compania Naţională Poşta Română pentru acest spaţiu, în cuantum de 31.500 euro fără TVA, a fost cea mai mare din ultimii ani la nivelul ţării.

 „În perioada 2013 – 2016, CNPR încheie o serie de contracte de închiriere spaţii, în vederea desfăşurării activităţii în condiţii normale de muncă. Majoritatea contractelor de închiriere spaţii au valori cuprinse între 3.000 euro şi 11.000 euro, cu excepţia unui contract pentru care CNPR plăteşte o chirie lunară de 31.535 euro”, se arată în raportul definitivat în luna octombrie. 

Fără a face referire directă la contractul de la Iaşi, corpul de control al ministrului comunicaţiilor a specificat în finalul capitolului privind închirierile de spaţii din ultimii ani că a fost încălcată legislaţia achiziţiilor. „Contractele de închiriere spaţii au fost încheiate cu încălcarea legislaţiei privind achiziţiile publice, deoarece valoarea cumulată depăşeşte pragul valoric pentru achiziţia directă, motiv pentru care trebuia urmată una din procedurile prevăzute de OUG 34/2006, CNPR SA având calitatea de autoritate contractantă pentru contractele de servicii reprezentând închiriere spaţii”, potrivit documentului citat.

Ideea relocării Centrului de Tranzit a început în ianuarie 2010, când directorul Direcţiei Regionale Iaşi de la acea vreme, Radu Mironeanu, a trimis directorului coordonator o adresă în care explica necesitatea dublării spaţiului destinat acestei structuri. S-a întocmit un referat de necesitate, iar pe 26 februarie era realizat deja şi caietul de sarcini. În vara acelui an, câştigătoare a fost desemnată firma Tegolino SRL, deţinută de un prieten al lui Radu Mironeanu, italianul Luciano Tiezzi, care punea la dispoziţie Poştei timp de cinci ani clădiri cu o suprafaţă de circa 4.500 mp şi parcări de 3.800 mp pentru circa 32.000 euro fără TVA/lună. 

La data semnării acestui contract, Mironeanu părăsise deja postul de director regional şi ocupa funcţia de director al Sucursalei Imobiliare, adică fix structura cu rol decizional în parafarea unor astfel de contracte, semnătura sa figurând şi pe contractul cu firma prietenului Tiezzi. În luna octombrie, s-a operat deja o modificare a contractului, prin care perioada era mărită de la cinci la opt ani, iar preţul lunar plătit de Poştă a crescut până la 41.765 euro fără TVA. Această modificare a durat timp de un an, după care Poşta a anulat acel act adiţional şi a semnat pentru intrarea în vigoare a unei noi perioade, de 5 ani, şi o nouă chirie, de 31.535 euro fără TVA, contract ce se va încheia la finalul acestui an. În total, Poşta a plătit circa 2,4 milioane de euro pentru această chirie, în condiţiile în care italianul Luciano Tiezzi cumpăraseră clădirile în anul închirierii cu circa 500.000 euro, la care se adaugă cheltuielile de renovare.

Poşta a găsit în acest an chirie la jumătate din preţ

Apropiindu-se data finalizării contractului, CNPR şi-a exprimat intenţia de a continua activitatea în clădirile de pe strada Aurel Vlaicu, dar numai în condiţiile în care patronul clădirilor, italianul Luciano Tiezzi, şi-ar fi diminuat pretenţiile financiare. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, CNPR a demarat căutarea unui nou sediu şi a lansat o licitaţie pentru a moderniza spaţiul din zona gării, care în ultimii ani a stat nefolosit. „Valoarea estimată a lucrărilor ce sunt necesare pentru aducerea clădirii la un nivel opt pentru desfăşurarea activităţilor în fostul spaţiu este de 1,5 milioane lei, iar durata estimativă a execuţiei este de circa 90 de zile”, conform informaţiilor din raport. 

În acest sediu modernizat ar urma să funcţioneze o parte din structurile care activau împreună de Centrul Regional de Tranzit. Totuşi pentru că mai avea nevoie de circa 1.600 mp pentru Centrul de Tranzit şi spaţiu pentru parcări, CNPR a demarat căutarea unei hale şi a găsit o ofertă la jumătate faţă suma negociată în 2010, plus că spaţiul este mult mai bine situat. Potrivit noului contract, Poşta va plăti în total puţin peste 6.500 de euro pentru clădire şi teren necesar parcării autoturismelor Poştei, respectiv un preţ de 4 euro/mp. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite