Disperarea românilor bolnavi de scleroză multiplă: „Renunţ la tratament, pot să şi mor a doua zi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii pacienţi care suferă de scleroză multiplă susţin că vor renunţa la pastile FOTO: Arhivă
Unii pacienţi care suferă de scleroză multiplă susţin că vor renunţa la pastile FOTO: Arhivă

Pacienţii cu scleroză multiplă din toată Moldova trebuie să străbată sute de kilometri şi să vină lunar la Spitalul de Recuperare din Iaşi pentru tratament. Legislaţia pentru programele de sănătate s-a schimbat, iar furnizorii de medicamente nu mai au voie să le dea direct bolnavilor pastilele.

Lună de lună, cei 420 de bolnavi cu scleroză multiplă din Moldova trebuie să se chinuie şi să facă un efort fizic şi financiar uriaş pentru a primi tratamentul care îi ţine în viaţă.

De la 1 mai, odată cu o nouă reglementare în cazul programelor de sănătate, furnizorii de medicamente nu le mai pot da direct pastilele bolnavilor, aşa cum se întâmpla până atunci. Pacienţii din Suceava, Botoşani, Vaslui, Neamţ, Galaţi şi Focşani vin la Iaşi pentru tratamentul costisitor, în valoare de 1.000 de euro.

Pe lângă timpul şi banii cheltuiţi, celor 420 de pacienţi înregistraţi oficial le este foarte grea deplasarea şi din cauza bolii. Scleroza multiplă este cunoscută şi sub denumirea de „boala cu o mie de feţe“, din cauza simptomele care duc cu gândul la alte boli şi care o fac să fie extrem de greu de diagnosticat. Este o boală autoimună care afectează sistemul nervos şi într-un stadiu avansat face ca persoanele care suferă de această afecţiune să fie greu deplasabili.

Bolnavi dispuşi să renunţe la tratament

Pacienţii spun că se trezesc foarte devreme pentru a ajunge la Iaşi şi că drumul este infernal. „Trebuie să bat drumul de 300 de kilometri dus-întors. Este timp pierdut, bani daţi pe bilete şi credeţi-mă că, la o pensie de 400 de lei pe lună, contează fiecare leu. În plus, este extrem de obositor. Drumul acesta ne istoveşte, abia pot merge“, spune o pacientă venită de la Târgu Neamţ. Alţi bolnavi se arată decişi să renunţe la tratament.

‘’Eu am şi o pareză pe partea dreapta, m-au ajutat alţi călători să urc în tren. Este foarte greu şi cred că decizia aceasta de a ne purta pe drumuri este proastă. Este ultima lună în care mai vin şi mă chinui aşa. Renunţ indiferent ce mi se întâmplă. Pot să şi mor a doua zi, asta e’’, spune o altă pacientă ajunsă la limita răbdării.

Şi medicii cred că această reglementare legislativă este rea pentru pacienţi, dar avertizează că orice întrerupere de tratament le înrăutăţeşte vizibil starea de sănătate. „Lipsa tratamentului imunomodulator este condamnarea sigură la accentuarea dizabilităţilor. Dacă întrerup tratamentul este foarte posibil să nu mai avem cum să-i ajutăm pe aceşti bolnavi“, spune Doru Blatag, directorul medical al Spitalului de Recuperare din Iaşi.

Tratamentul lunar pentru o persoană cu scleroză multiplă costă în medie 1.000 de euro, bani de la stat. Medicii vor să găsească o soluţie pentru a prescrie tratamentul pentru o perioadă de trei luni şi astfel să-i ajute pe bolnavi să mai rărească drumurile anevoioase. 

Vă mai recomandăm:

Bolnavii de cancer din Moldova fac naveta sute de kilometri până la spital pentru tratament. Hotelul unde ar trebui să fie cazaţi a mai suferit o amânare

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite