EXCLUSIV Sentinţa judecătorească care i-a transformat în urmăriţi penal pe Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Gabriel Uţă, unul dintre cei implicaţi în dosarul retrocedărilor FOTO Simona Suciu
Judecătorul Gabriel Uţă, unul dintre cei implicaţi în dosarul retrocedărilor FOTO Simona Suciu

Principalele documente care au stat la baza reconstiturii ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure în favoarea falsului moştenitor al familiei Ghica datează din 1871 şi 1943. "Adevărul" vă prezintă în premieră decizia judecătorească de la care a izbucnit dosarul retrocedărilor.

Dosarul retrocedărilor, în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) susţin că sunt implicaţi şi Viorel Hrebenciuc şi Ilie Sârbu, a pornit de la o decizie bizară luată de un complet de judecată al Tribunalului Covasna, pe 17 aprilie 2012. 

Decizia civilă număul 231/R/2012 conţine o serie de aberaţii juridice, catalogate de procurorii anticorupţie ca fiind infraţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, imputate judecătorilor care au luat respectiva decizie, Andras Lorand Ordog şi Gabriel Uţă, ambii inculpaţi în dosar. 

Principalele documente din dosar, din 1871 şi 1943 

În decizia amintită, obţinută de ziarul “Adevărul”, motivarea judecătorilor inculpaţi este superficială, aceştia oferind solicitantului, Gheorghe Paltin Sturza, peste 43.000 de hecater de pădure fără explicaţii juridice concludente şi în contradicţie cu cele reţinute de instanţele anterioare. 

Gheorghe Paltin Sturza a cerut revizuirea unui proces pierdut, în 2007, prin care solicitase de la Judecătoria Oneşti reconstituirea dreptului de proprietate asupra a patru domenii forestiere din judeţul Bacău. Cumulat, acestea reprezintă aproape 15% din suprafaţa totală a judeţului. După ce a pierdut pe linie mai multe procese, în 2010, Paltin a cerut Judecătoriei Sfântu Gheorghe revizuirea dosarului, administrând în favoarea sa mai multe documente, cele mai importante fiind din 1871, respectiv 1943. 

În urma analizei noilor presupuse probe, judecătorii de la Sfântul Gheorghe s-au pronunţat atât asupra fondului solicitării lui Paltin Sturdza cât şi asupra formei cererii sale de revizuire. În 2011, Judecătoria Sfântul Gheorghe respinge fără drept de apel cererea de revizuire intentată de presupusul moştenitor. 

Decizia prin care Tribunalul Covasna reconstituie dreptul de proprietate falsului moştenitor al familiei St...

Motivare lipsită de argumente

În motivarea acelei decizii, judecătorii au precizat că solicitarea lui Paltin Sturza nu este admisibilă întrucât acesta ar fi putut administra noile probe şi în cursul proceselor anterioare, stabilind, totodată, referitor la fondul cauzei, că, pe lângă faptul că este inadmisibilă, cererea nu era nici fondată întrucât noile documente nu dovedeau dreptul de proprietate al lui Sturza. Acesta din urmă a formulat recurs, acesta fiind judecat de un complet din care au făcut parte judecătorii Ordog şi Uţă.

Cu toate acestea, trecând peste toate motivările comisiilor locale de fond funciar, dar şi peste argumentele primei instanţe, judecătorii Ordog şi Uţă au admis în tot recursul lui Sturza, motivându-şi decizia pe cele două documente din 1871 şi 1943 care, în opinia lor, ar fi demonstrat dreptul de proprietate al falsului moştenitor. 

Cei doi magistraţi îşi motivează decizia pe două pagini, superficial, rezumându-se la a preciza că prima instanţă a greşit, însă fără a oferi argumente juridice concludente. Ulterior, obţinerii deciziei semnate de Urdog şi Uţă, ceilalţi membri ai grupului infracţional, având la mână documentul instanţei, au făcut presiuni pentru punerea efectivă în posesie a respectivului teren.


Citiţi şi:

VIDEO Socrul lui Ponta, finii lui Băsescu, dar şi Hrebenciuc, suspectaţi de corupţie într-un dosar DNA privind retrocedarea a 90.000 de hectare 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite