„Domnul criză“, senatorul de Iaşi care a învins falimentul cu adeverinţe false pentru credite de 435.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarul PPDD Ionel Agrigoroaei, care şi-a făcut un renume din faptul că a învins falimentul de trei ori, a fost trimis în judecată alături de soţie, de frate şi de cumnată, pentru fals şi înşelăciune.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunţat pe 12 septembrie trimiterea în judecată a senatorului ieşean Ionel Agrigoroaei (46 de ani). Parlamentarul PPDD este învinuit de fals şi de înşelăciune pentru că, alături de alţi trei membri ai familiei şi încă trei complici, ar fi contractat cu acte false patru credite, în valoare totală de 434.707 euro. Infracţiunile s-ar fi petrecut între 2003 şi 2009, iar sucursalele care apar ca „unităţi bancare prejudiciate“ sunt cele din Iaşi ale Volksbank şi Piraeus Bank.

„Pionul“ principal al schemei descrise de procurori este Mihaela Dana Duduc, angajată în perioada 2003-2009 la SC Aya Sport SRL, firmă administrată de Antonela Agrigoroaei, soţia senatorul de Iaşi.

„Inculpata Duduc Dana Mihaela a completat, în cursul lunii noiembrie 2007, patru adeverinţe în care au fost consemnate date nereale în legătură cu veniturile realizate de inculpatul Agrigoroaei Ionel şi soţia acestuia, Agrigoroaei Antonela, semnate de cei doi inculpaţi. Prin prezentarea înscrisurilor în momentul încheierii de către cei doi inculpaţi a unui contract de credit, aceştia au indus în eroare reprezentanţii băncii cu privire la veniturile realizate, obţinând astfel un împrumut în valoare de 335.000 de franci elveţieni (echivalentul a 202.596 de euro), sumă cu care unitatea bancară a fost prejudiciată“, se arată în rechizitzoriu.

Recunoaşte că adeverinţele au fost false

Schema adeverinţelor de venit a fost repetată de alte trei ori, iar beneficiari ai unor credite cu baze de venit nereale au fost Ionel Agrigoroaei, soţia Antonela, fratele Dănuţ, cumnata Laura, precum şi soţii Stelian şi Lăcrămioara Borş, menţionaţi, de asemenea, ca inculpaţi.

Senatorul spune că, la mijloc ar sta o eroare a Mihaelei Duduc, cea care întocmea adeverinţele de venit. Agrigoroaei susţine că n-a vrut să înşele băncile şi că problemele ar fi apărut din cauză că Duduc n-a fost atentă la perioadele din an în care îşi suspenda acordarea drepturilor salariale, din lipsă de lichidităţi.

„Până în ianuarie 2009 am avut calificativ AAA la biroul de credit. Plăţile erau la zi, nu era nicio problemă. Câteva luni mai târziu a venit criza şi nu am mai reuşit să plătesc. Aveam şi trei terenuri, ce valorau atunci 450.000 de euro, puse gaj, însă banca a refuzat să le execute la acea vreme. O persoană care ar vrea să înşele nu ar plăti creditul timp de un an - câte o mie de euro pe lună, având şi trei terenuri puse gaj. Totul se leagă de acea eroare a angajatei“, a spus Agrigoroaei.

Senatorul susţine că dosarul a fost instrumentat începând cu 2011, dar că interpelările procurorilor au crescut în intensitate în 2012, în preajma campaniei electorale pentru Parlament. Din acest motiv, Agrigoroaei afirmă că procesul său ar avea substrat politic, generat de activitatea sa din Senat.
Pe de altă parte, mai multe proprietăţi ale senatorului din Iaşi sunt executate silit din cauza creditelor bancare neonorate. Zilele trecute, Agrigoroaei a rămas fără un apartament în zona rezidenţială Copou, vândut pentru 37.000 de euro.

Poreclit „domnul criză“

Ionel Agrigoroaei este cunoscut în mediul de afaceri ieşean pentru cele trei falimente prin care a trecut. Prima dată i s-a întâmplat în 1993, cu o firmă de confecţii. În 1999 a rămas fără clienţi după ce, a povestit senatorulm, chinezii care îi făceau concurenţă la Iaşi i-au copiat modelele de geci şi le-au vândut la jumătate de preţ. Agrigoroaei a încercat şi a treia oară tot în confecţii, şi tot a treia dată a intrat în faliment în vara lui 2009 pentru restanţe la angajaţi, bănci şi la stat.

Tot în 2009, Ionel Agrigoroaei a pornit o altă afacere – o patiserie, pe care s-a lăudat la vremea respectivă că ar fi deschis-o cu 35.000 de euro, bani împrumutaţi exclusiv de la prieteni.

În vara lui 2011, Agrigoroaei şi-a pus semnătura pe o carte în care-şi descrie experienţa în afaceri, intitulată „Eşecul, un salt mare spre succes“. Ieşeanul şi-a sintetizat la momentul lansării lucrarea în felul următor: „Sunt câteva reguli pe care le-am deprins pe propria piele. Trebuie să ţii cu dinţii secretul afacerii tale, să fii mereu atent şi să citeşti şi de 100 de ori ce acte semnezi cu banca“.

Traseist pur-sânge

Ca om politic, Agrigoroaei este un traseist pur-sânge. Între 2003 şi 2008 a fost trezorier al PSD Iaşi, partid din care şi-a dat demisia pentru că n-a fost pus pe listele pentru consiliul local de către primarul Gheorghe Nichita. S-a înscris în PD, formaţiune care i-a garantat intrarea în forul local. Din ceea ce avea să devină PDL a fost exclus în 2012 pentru că a votat la un proiect important alături de PSD. Tot în 2012 a intrat în PPDD, de pe listele căruia a ajuns în Senat, prin redistribuire. În decembrie 2013 şi-a dat demisia din PPDD şi s-a înscris în UNPR, dar a revenit în PPDD în vara anului 2014. Soţia, Antonela Agrigoroaei, a fost consilier judeţean PSD la Iaşi în intervalul 2004-2008.

Mai puteţi citi:

Senatorul de Iaşi Ionel Agrigoroaei şi mai mulţi membri ai familiei sale, trimişi în judecată pentru fals şi înşelăciune

Milionarul care a găsit reţeta supravieţuirii

Băncile, cei mai mari proprietari imobiliari

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite