Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Dosarul de crimă organizată a lui Gruia Stoica: DIICOT a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile. Omul de afaceri are calitatea de suspect

0
18 Jul 2014 11:59:28
Autor: Ionuţ Benea
Gruia Stoica a fost arestat într-o altă cauză FOTO Mediafax
Gruia Stoica a fost arestat într-o altă cauză FOTO Mediafax

Procurorii DIICOT arată într-un răspuns remis corespondentului „Adevărul“ că, în prezent, dosarul de crimă organizată în care este cercetat omul de afaceri Gruia Stoica se află în faza cercetării unor măsuri fiscale. Alături de Gruia Stoica, alte şase persoane au calitatea de suspect în dosar.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Te­rorism (DIICOT) Iaşi continuă ancheta în care cap de afiş este Gruia Stoica, şeful GFR România. 

Într-un răspuns remis „Adevărul“, reprezentanţii DIICOT afirmă că, recent, a fost emisă o ordonanţă prin care s-a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile pentru a se dovedi eventuala vinovăţie a lui Gruia Stoica şi a apropiaţilor săi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în legătură cu privatizarea firmei Trans­bordare Vagoane Marfă Iaşi.
 
Ultimul act procesual emis în cauza instrumentată de procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Iaşi este ordonanţa prin care s-a dispus efectuarea expertizei financiar-contabile. În cauză au calitatea de suspect şapte persoane, dosarul aflându-se în continuarea unor măsuri ce vizează aspecte fiscale“, a transmis DIICOT, la solicitarea „Adevărul“. Potrivit aceluiaşi document, în acest dosar au fost instituite măsuri asiguratorii, printre care şi împotriva lui Gruia Stoica.
 
Surse juridice susţin că dosarul în care este urmărit penal Gruia Stoica datează din 2005, şi că vizează modul în care a fost privatizată firma Transbordare Vagoane Marfă. Se pare că ar fi existat o serie de transferuri de bani între celelalte firme ale lui Gruia Stoica şi cea ieşeană, efectuate de milionar în scopul spălării de bani.
 
La solicitarea „Adevărul“ de a oferi detalii despre situaţia de fapt din dosar, reprezentanţii DIICOT au precizat că acest lucru „ar periclita rezultatul anchetei.“ Cert este că procurorul de caz din acest dosar a solicitat la începutul acestui an Ministerului de Transporturi executarea scrisorii de garanţie depusă de Gruia Stoica în cazul privatizării CFR Marfă - eşuată lamentabil de statul român. Garanţia de 10 milioane de bani solicitată de DIICOT Iaşi pentru acoperirea prejudiciului din dosarul aflat în cercetare de la Iaşi nu a putut fi pusă la dispoziţia anchetatorilor ieşeni din motive obscure şi care, susţine presa naţională, ar fi dus la deschiderea unui alt dosar penal.
 
Alături de Gruia Stoica, printre cele şapte persoane care au calitatea de suspect în dosarul de la DIICOT Iaşi se numără şi tatăl afaceristului, precum şi fratele acestuia. Gruia Stoica a fost trimis în judecată într-un alt dosar, instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, în care este acuzat de trafic de influenţă. Stoica ar fi promis avocatului Doru Boştină, din Bucureşti, suma de 3 milioane de euro pentru ca acesta să îşi exercite influenţa şi să afle ce sumă va oferi CFR Marfă în cadrul unei licitaţii publice. În acest dosar, Stoica a fost şi arestat. Patronul GFR este originar din localitatea gălăţeană Toflea.
 
_________________________________________________________________________
 
Alte materiale despre Gruia Stoica: 
 
Avocatul Doru Boştină: „Gruia Stoica are o exprimare bombastică. Îi place să fie admirat şi apreciat de cei din jur că se pricepe la afaceri"
 
Curtea de Apel Bucureşti a judecat miercuri un nou termen în dosarul în care omul de AFACERIGruia Stoica şi avocatul Doru Boştină sunt acuzaţi de fapte de corupţie. În faţa magistraţilor, Boştină a declarat că Stoica „are o exprimare preţioasă, bombastică" şi „îi place să fie apreciat şi admirat de cei din jur că se pricepe la afaceri", motiv pentru care tot ceea ce i-a propus omul de afaceri i s-a părut a fi o fantezie.
 
 
Omul de AFACERI Gruia Stoica va fi cercetat în arest la domiciliu. Acesta a părăsit Penitenciarul Rahova în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce vineri seara magistraţii de la Curtea Supremă au decis să-l judece în continuare sub control judiciar în arest la domiciliu. Gruia Stoica este judecat pentru o mită de trei milioane de euro pentru a afla anticipat preţul oferit de CFR într-o licitaţie.
 
 
Omul de AFACERI Gruia Stoica, proprietarul Grupului Feroviar Român (GFR), arestat în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influenţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Dosarul se află în acest moment la judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti.
 
Gruia Stoica, adus încătuşat la DNA. Omul de afaceri acuzat de cumpărare de influenţă a fost reţinut
 
Omul de AFACERI Gruia Stoica, proprietarul Grupului Feroviar Român (GFR), a fost adus miercuri seară la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, încătuşat, pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie legat de o licitaţie la Complexul Energetic Oltenia. Procurorii au început urmărirea penală pe numele omului de afaceri pentru cumpărare de influnţă.
 
STENOGRAME Omul de afaceri Gruia Stoica, arestat preventiv: „Ăla de la CFR e atât de dobitoc! Eu vă dau 3 milioane, dar nu le ceri o dată“
 
Omul de AFACERI Gruia Stoica, proprietarul Grupului Feroviar Român (GFR), a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Acesta a fost reţinut miercuri pentru cumpărare de influenţă. În acelaşi caz, este cercetat şi avocatul Cătălin Boştină, dar şi directorul CFR Marfă, Dragoş Drăghici. Acesta din urmă se află în comă la Spitalul Elias.
 
Dragoş Drăghici, directorul CFR Marfă menţionat în dosarul şpăgii de 3 milioane de euro al lui Gruia Stoica, a murit
 
Directorul CFR Marfă, Dragoş Drăghici, menţionat în dosarul în care Gruia Stoica este urmărit penal pentru cumpărarea de influenţă, a murit. Acesta se afla internat la Spitalul Elias, după ce a suferit un atac cerebral.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările