Drama copiilor cu părinţi plecaţi peste hotare. Mii de minori suferă, iar statul român nu le oferă consiliere psihologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii cu părinţi în străinătate se simt părăsiţi şi au nevoie de consiliere
Copiii cu părinţi în străinătate se simt părăsiţi şi au nevoie de consiliere

În judeţul Iaşi sunt 4.000 de copii care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Separarea aceasta are un impact emoţional puternic asupra copiilor, de aceea este nevoie să primească sprijin şi consiliere psihologică. Lipsesc însă specialiştii care să le-o ofere. Asociaţia Alternative Sociale a sprijinit 205 copii din judeţele Iaşi şi Bacău.

Distanţa de mii de kilometri între copii şi părinţi îşi pune amprenta asupra psihicului minorilor rămaşi acasă. De cele mai multe ori, conversaţiile zilnice la telefon sau banii trimişi acasă de peste hotare nu înlocuiesc în niciun fel părintele.

Deşi au un confort financiar, copiii simt din plin lipsa mamelor şi taţilor de lângă ei. Tocmai de aceea, spun specialiştii, copiii lăsaţi în grija rudelor au nevoie de o atenţie deosebită, unde este inclusă şi consilierea psihologică.

Asociaţia Alternative Sociale din Iaşi a oferit sprijin de specialitate pentru 205 cazuri din Iaşi şi Bacău. Teoretic, aceşti copii ar trebui să fie monitorizaţi săptămânal de asistenţii sociali şi să beneficieze periodic de consiliere psihologică. Numai că acest lucru este departe de a se întâmpla din lipsă de personal. 

‘’Cele mai multe unităţi administrativ-teritoriale au numai câte un asistent social, care trebuie să se ocupe de mai multe lucruri. Trebuie să realizăm şi să fim conştienţi că un singur om nu poate acoperi toată această muncă. Ar trebui suplimentat cu personal în domeniul asistenţei sociale’’, spune Niculina Karacsony, director adjunct Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi. 

Efectele asupra psihicului acestor copii au fost imense. „Copiii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate au un sentiment de abandon, de depresie, de îngrijorare. S-a observat la ei o capacitate deficitară de concentrare, o scădere a rezultatelor şcolare şi chiar un comportament agresiv. Dacă nu primesc sprijin de specialitate, există riscul să adere la grupuri predelincvente“, spune psihologul Cătălin Luca, directorul Asociaţiei Alternative Sociale. 

De altfel, beneficiarii proiectului de consiliere a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate recunosc că aceştia au nevoie de o atenţie sporită şi mai ales de suport psihologic. 

‘’Copila suferă după mama ei, mă întreabă despre ea. Eu încerc să îi fiu alături cât pot, dar nu îi pot înlocui mama. Îi este dor de ea, mă întreabă deseori. Mama este numai una şi nimeni nu îi poate lua locul. Le recomand părinţilor să se gândească bine înainte să plece deoarece copiii au foarte mult de suferit’’, spune Elena Machedon, bunica unei fete de 11 ani pe care o creşte de la câteva luni, după ce mama ei a plecat la muncă în străinătate. 

Numai în judeţul Iaşi, 2.500 de copii au unul dintre părinţi străinătate, 1.000 au ambii părinţi plecaţi, iar 500 provin din familii monoparentale şi singurul părinte munceşte peste hotare.

Vă mai recomandăm:

Cazuri năucitoare la Iaşi: câte doi copii ajung zilnic la Psihiatrie, dependenţi de calculator şi jocuri video. „Suferă de depresie, sunt agresivi cu cei apropiaţi”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite