Droguri vândute cu bon fiscal la un magazin din centrul Iaşului. De ce spune patronul firmei că a lucrat legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magazinul lui Octav Filip era în centrul Iaşului FOTO Ziarul de Iaşi/Facebook
Magazinul lui Octav Filip era în centrul Iaşului FOTO Ziarul de Iaşi/Facebook

Un tânăr de 24 de ani este acuzat că a deschis un magazin unde vindea, cu bon fiscal, produse din canabis. Afacerea era prezentată ca fiind legală, însă anchetatorii susţin contrariul.

Caz mai puţin obişnuit la Iaşi, unde un tânăr de 24 de ani, de fel din Huşi, a dechis un magazin în care, pentru o vreme, a vândut fără oprelişti, ba chiar şi cu bon fiscal, substanţe care potrivit legislaţiei din România sunt considerate droguri de mare risc.

Ieşeanul Octav Filip a deschis firma Low Supply SRL în vara acestui an, recent el inaugurând şi un magazin pe strada Sfântul Lazăr din Iaşi. La acest magazin, tânărul vindea fragmente vegetale derivate din canabis despre care spunea că nu conţin compuşii care fac ca produsul să fie halucinogen şi anume tetrahidrocanabinol (THC). 

După ce şi-a deschis magazinul şi a început să vândă, în special tinerilor, produsele aparent legale, activitatea lui Filip a atras atenţia anchetatorilor. La mijlocul lunii octombrie, aceştia au vrut să se convingă cu ochii lor că ceea ce se întâmpla la magazinul de pe strada Sfântul Lazăr este legal. Pe 13 octombrie, un agent din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate a mers la magazin şi a cumpărat un flacon din plastic cu flori de cânepă pe care scria că nivelul de THC este sub 2%.

În aceeaşi zi, la un laborator de analiză şi profil al drogurilor au fost analizate produsele cumpărate de investigator. „Proba înaintată este constituită din 2,15 grame canabis şi s-au pus în evidenţă, pe lângă tetrahidrocannabinil – compus psihotrop, şi o serie de alţi compuşi, printre care şi cannabidiol (CBD)”, a fost rezultatul primit de procurori. 

Pe 15 octombrie, un alt poliţist – o femeie – a mers din nou la magazinul aparţinând Low Supply SRL din Iaşi şi a cumpărat două pliculeţe cu 10, respectiv cinci grame de fragmente vegetale. Ambele au fost duse la laborator, rezultatul fiind că ar conţine substanţa halucinogenă. În aceeaşi zi, anchetatorii au obţinut de la instanţă autorizarea pentru percheziţii şi au intrat în magazin cu forţele de ordine. „În urma percheziţiilor efectuate au fost ridicate produse dintre cele oferite spre vânzare ce urmează a fi analizate pentru a se stabili dacă acestea conţin substanţe aflate sub control naţional”, a precizat DIICOT Iaşi. 

Percheziţii şi la Oradea

Cercetările făcute de procurori au scos la iveală faptul că Octav Filip se aproviziona de la o firmă din Oradea care este controlată de un bărbat de 43 de ani pe nume Sebastian David. Acesta avea la rândul să la vânzare produse de genul celor vândute la Iaşi şi, alături de Octav Filip, a fost reţinut pentru 24 de ore, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de procurorii DIICOT. 

Sâmbătă noapte, atât Filip cât şi David au fost eliberaţi din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi şi plasaţi în arest la domiciliu de judecători. „Noi am depus documente justificative şi certificate de analize ale tuturor produselor comercializate din care rezultă că activitatea clienţilor mei este legală, transparentă şi fiscalizată de statul român.

Din documentaţia depusă de noi rezultă că produsele comercializate au conţinut de THC de sub 0.2 %, astfel încât sunt inofensive, lipsindu-le efectul psihotrop, fiind utilizate în scop medicinal”, a precizat Bogdan Fotea, avocatul lui David.

Apărătorul a mai arătat că, în luna martie, altă structură a DIICOT, de la Oradea, a efectuat percheziţii la magazinul lui Sebastian David, fără ca acesta să fie pus sub acuzare.

„Mă întreb firesc, dacă activitatea clientului meu s-ar putea numi trafic de droguri, cum a fost posibil ca timp de opt luni de zile DIICOT-ul să îi permită desfăşurarea activităţii în mod neîngrădit şi cum se face că opt luni activitatea sa nu a avut nicio valenţă infracţională şi acum, brusc, a devenit infracţiune?”, a mai precizat Bogdan Fotea. 

De la percheziţiile care au avut loc la finele săptămânii trecute au fost ridicate mai multe produse despre care Filip şi David spun că erau vândute în mod legal, însă despre care DIICOT susţine că ar fi, de fapt, droguri. 

În România, traficul de droguri este sancţionat conform Legii 143/2000, care conţine şi un tabel cu substanţe care sunt interzise. În acea lege nu sunt menţiuni clare cu privire la concentraţia de THC pe care ar trebui să o conţină un plantă de canabis, ci este făcută următoarea menţiune, la capitolul substanţe interzise: „Cannabis, rezină de cannabis şi ulei de cannabis”. Aşadar, orice fragmente vegetale care conţin aceste substanţe îl pot face pe vânzător acuzat de trafic de droguri de risc, faptă pentru care riscă până la şapte ani de închisoare. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cum a ajuns un cerşetor român erou în Franţa. „Scriu toate ziarele din Nisa despre el, e un fenomen”

„Fabrica de bani” de la fabrica de contoare. Cum au stors managerii de la AEM Timişoara milioane de euro de la patroni 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite