Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Exasperat de intoleranţă, un român din Germania se revoltă: „Cu ce am greşit dacă Dumnezeu m-a făcut mai colorat?“

53
27 Apr 2015 16:00:37
Autor: Cezar Pădurariu
Viorel Costanda, românul care şi-a exprimat revolta faţă de intolerenţă pe Facebook
Viorel Costanda, românul care şi-a exprimat revolta faţă de intolerenţă pe Facebook

Mesajul de revoltă faţă de tratamentul rasist la care este supus, postat de un român din Germania pe Facebook, a primit în replică zeci de mesaje de simpatie şi încurajare din partea unor concetăţeni din diaspora.

Viorel Costanda, un român de etnie romă plecat la muncă în Germania, a postat un mesaj emoţionant pe grupul de Facebook "Români din Germania". 

Românul şi-a vărsat năduful în faţa concetăţenilor, iritat de un episod în care a fost nevoit să asculte un şir lung de jigniri emise de un seamăn cu orientări rasiste, în faţa căruia a ajuns când a cerut un loc de muncă.

În mesaj, Costanda (45 de ani) îşi face un scurt autoportret, din care rezultă că a muncit încă din anii '90 prin mai multe ţări din Europa, perioadă în care a lucrat din greu pentru a-şi întreţine familia în domeniul decoraţiunilor interioare. 

"Este absolut terifiant cât de repede poţi fi jignit şi umilit de o persoană care probabil nici macar nu are un minim de cultură generala sau educaţie... În general, oamenii educaţi şi cu studii minime au puterea de a ignora, cel puţin, o persoană care, din varii motive, nu le este pe plac. Sunt efectiv frustrat şi oripilat de atitudinea domnului care m-a făcut ţigan şi cioară şi cum a mai vrut domnia sa... Şi aş vrea să-mi explice cineva cu ce am greşit dacă Dumnezeu m-a făcut mai colorat ???????????????? Sunt ţigan... nu mă voi pune acum să neg. Vb spaniola, italiana, turka, engleza, un pic germană, şi totuşi ţigăneşte nu ştiu, spre rushinea mea... Am terminat un liceu, am umblat din '90 prin toată Europa, am permis categoria B din 2003, peste 500.000 de km fără nici un incident de trafic... Am muncit numai în Spania, la Madrid, 12 ani ca autonom în decoraţiuni interioare. Am cerut doar un loc de muncă, nimic mai mult. Nu văd de ce trebuie să fiu jignit doar pentru că sunt un pic mai închis la culoare. Fac tot posibilul să nu deranjez pe nimeni, iar eu, la rândul meu, cer doar să nu fiu jignit în mod gratuit", a scris Viorel Costanda pe grupul de pe Facebook.

Mesajul românului, postat pe data de 24 aprilie, a adunat zeci de comentarii până acum, majoritatea pozitive, de încurajare: "Nu te supăra, încearcă să ignori oameni fără educaţie. Îmi cer eu, ca româncă neaoşă din Ţara Făgăraşului, SCUZE în numele lor! IARTĂ-I şi îţi doresc multă sănătate!", a fost unul dintre acestea.

Ulterior, Viorel Costanda a revenit cu un comentariu de mulţumire: ”Plâng... Vă jur că mesajele voastre m-au impresionat până la lacrimi... Sunt profund impresionat... Se pare că există speranţă".

În urma unei cercetări de piaţă recente, a rezultat că mai multe state europene, inclusiv România, sunt "reticente" în combaterea rasismului antiromi sau în adoptarea de măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei acestei comunităţi. Concluzia a fost făcută publică de oficialii Forumul European al Romilor şi Nomazilor (FERV), o organizaţie cu care Consiliul Europei are un acord de parteneriat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

53 Comentarii

a dante
27.04.2015, 16:53:48

pai, bre nenea "mai coloratul", nu trebuie sa ne intrebi pe noi, trebuie doar sa te uiti la cei de aceasi culoare cu matale si sa te intrebi: de ce mama dreaq n-au evoluat de la Kogalniceanu incoace?! ca deh, macar atata, au trecut niste ani si pe piata exista si sapun si sampon din abundenta.

+8 (32 voturi)
Samadau Lica
27.04.2015, 17:20:01

Cat de usor e sa pui toata imaginea proasta a Romaniei in lume pe seama tiganilor...Sa stii ca asa ar putea spune si un rrom de spre un roman in comparatie cu un german de exemplu.

+5 (23 voturi)
Andreea Lascu
27.04.2015, 17:09:51

grupul nu are 600.000 membri.Grupul are abia 23.000 membri. Cei 600.000 membri sunt folositi in numele grupului doar pentru publicitate. FYI in partea dreapta in grup apar Group Info inclusiv numarul de membri

+2 (2 voturi)
Carmen Florea
27.04.2015, 17:52:12

Africanii muncesc in Europa fara sa fie jigniti si nu-s 'mai colorati', ci chiar negri, o fi un motiv?.. Europa e terorizata de 'mai colorati', de aia sufla si in apa rece chiar daca se mai gaseste cate un 'mai colorat' in rand cu lumea.

0 (12 voturi)
gyll
27.04.2015, 17:53:04

Problema-i ca nemții sau săturat de ''romănii''de etnie romă ''să tot munceasca''de cand hălăduiesc pe acolo. Tot ce se poate ca Viorel să vrea să muncească corect. Numai daca nu-i Viorel pe care-l cunosc eu,acela muncește''corect''.

+6 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (53)

Modifică Setările