Iaşi

articolul anterior articolul urmator

EXCLUSIV Decizie în cazul „învăţătorului patinuar” de la Iaşi. Ce sancţiune a aplicat Consiliul de Administraţie

12
12 Mar 2019 11:03:00
Autor: Ionuţ Benea
Lucrarea elevului
Lucrarea elevului

Învăţătorul ieşean Spiridon Andrieş, protagonistul unui scandal national după ce a corectat greşit tema unui copil, a fost găsit vinovat în urma unei evaluari efectuate de Consiliul de Administraţie al şcolii la care predă.

UPDATE Gabriela Săndulescu, directorul Colegiului „MIhai Eminescu” a confirmat informaţiile publicate în premieră de „Adevărul”. Directoarea a menţionat că învăţătorul Spiridon Andrieş a recunoscut că a greşit. „În urma cercetării efectuate de către membrii comisiei, numite prin decizia Consiliului de Administraţie, s-a stabilit că a fost vorba despre o confuzie pe care domnul învăţător a făcut-o între doi itemi pe care i-a corectat în lucrarea respectivă. Şi-a asumat greşeala, a recunoscut că a greşit făcând această confuzie între itemi, pe baza oboselii şi a faptului că a corectat foarte multe lucrări şi la un moment dat a făcut această confuzie. Şi-a asumat greşeala, pe care domnul învăţător o regretă, iar Consiliul de Administraţie şi-a însuşit punctul de vedere al domnului învăţător şi al comisiei şi s-a aplicat, conform legislaţiei actualei, sancţiunea de observaţie scrisă”, a spus Săndulescu, într-o intervenţie pentru Radio Iaşi. 

________________________________________________

Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi a analizat cazul învăţătorului Spiridon Andrieş. În urma investigaţiei, membrii consiliului au stabilit că dascălul ieşean a greşit atunci când a corectat pe lucrarea elevului cuvântul „patinoar”, scriind în loc „patinuar”.


Investigaţia nu a relevat că învăţătorul ar fi „corectat” greşit din neştiinţă, ci doar că ar fi aplicat corectura de la un alt exerciţiu, fără a fi atent la tema pe care o realizase, de fapt, copilul. 

„Au fost două teme, 1 şi 2, unul dintre exerciţii presupunând transcrierea intenţionat greşită a unor cuvinte. El şi-a făcut un şablon de corectare de acasă pentru această temă şi nu a mai fost atent ce exerciţiu corectează”, au precizat surse din cadrul comisiei de evaluare.

Surse oficiale au declarat pentru „Adevărul” că sancţiunea impusă profesorului este „observaţie scrisă”, prima măsură coercitivă ca severitatea stabilită de legea educaţiei.

„Comisia a considerat că domnul învăţator putea să facă o alegere mai fericită a temei, care să nu ducă la confuzii. În al doilea rând trebuia să dea mai multă atenţie corectării lucrărilor, dar şi să aibă o comunicare mai bună cu familia”, a precizat o sursă apropiată Consiliului de Administraţie al colegiului ieşean.

Reprezentanţii conducerii Colegiului „Mihai Eminescu” nu au răspuns apelurilor telefonice repetate din ultimele zile. La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au menţionat că decizia nu le aparţine şi că singurii în măsură să ofere detalii publice despre acest subiect sunt cei din conducerea liceului. 

Într-un document publicat de sindicaliştii din învăţământ, atribuit, lui Spiridon Andrieş, învăţătorul neagă acuzaţiile care i-au fost aduse considerând că nu a greşit cu nimic. Acesta spune că tema care a fost dezbătută public a fost dată pe 1 februarie 2019, iar aceasta ar fi presupus remedierea unei greşeli des întâlnite, cea a diftongilor „oa” şi „ua”. Astfel, elevii săi ar fi trebui să corecteze textul greşit de pe tablă, ca mai apoi să îl corecteze acasă. 

Învăţătorul susţine că elevul nu a înţeles corect enunţul exerciţiului şi că de asta ar fi fost depunctat. Tot conform acestuia, sora elevului ar fi venit să ceară explicaţii la o lună după efectuarea temei.

Citiţi şi:

VIDEO Sora elevului zăpăcit de învăţător arată lucrarea de control a fratelui său: „Nu era nicio greşeală de corectat“

Sindicaliştii din învăţământ îl apără pe învăţătorul care a bulversat un copil cu termenul „patinuar“: „Până acum, cariera dumnealui este una ireproşabilă“

Un părinte din Iaşi îl acuză pe învăţătorul fiului său că i-ar fi corectat greşit lucrarea. „Tati, eu unde am greşit? Nu înţeleg“ 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Aurelu Flogea
12.03.2019, 11:31:48

Bine ca a "corectat" patinoar dar "imaginiile", cuvant scris incorect mai jos, pe aceeasi pagina, nu l-a vazut sa-l corecteze. A gresit sablonul si acolo? Salariul tot dupa sablon il primeste?

+2 (8 voturi)
Alfa Omega
12.03.2019, 11:43:46

Absolut corecta decizia si nu se intampla totusi nimic daca el in fata parintelui isi recunostea greseala si corecta nota !

+2 (8 voturi)
Alexandru Preda
12.03.2019, 13:27:09

Cred ca adevărul este undeva la mijloc. Nu reiese ca parintele copilului l-ar fi contactat întâi pe invatator(asa cum ar fi fost normal) și nici ca în urma eșecului discuției cu învățătorul, ar fi formulat la Directiunea scolii, reclamație asupra notei la lucrare scrisa. A preferat calea "scandalului national". Copilul, dacă nu creste într-o familie în care părinții au caracter, nu se formează corect, indiferent de știința de carte la un anumit moment.

+3 (5 voturi)
dracon
12.03.2019, 15:25:41

Vai,vai,vai ,a fost notata gresit progenitura lui tata si mama , nu se mai pot umfla in pene prin cartier, s-a facut gaura in cer ptr aceasta notare , tatutu si mamuta puteau sa-i spuna copilului ca orice om poate gresi si maine ,poimane ii vezi progenitura ca doarme cu tigara langa el pe strada ,ca nu-i inteles ! Sa faci o asemenea problema nationala dintr-un asemenea motiv ,mi se pare gretos ! Ma mir ca nu au sarit toti justitiarii sa-l condamne la moarte pe cadrul didactic , eu in locul acelor parinti mi-as lua lumea in cap ,ca cupilul genial nu este apreciat la adevaratul lui IQ ! Mi-e greata cand vad ca tara asta este distrusa si,, romanul '' face kk pe el ptr nimic '!

-3 (3 voturi)
Popa Pius
12.03.2019, 15:37:15

Nu-i o mare problema ca a "notat gresit o progenitura" ci faptul ca e plin invatamintul de analfabeti cu diplome, plus complicii, din cancelarie, care-i acopera...

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările