”Fabrica“ sci-fi de la Iași. Laboratorul unic în România, unde pielea umană este cultivată în eprubete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un centru de cercetare „excentric“ a fost inaugurat inaugurat recent la Iaşi, după şase ani de programare şi cercetare. Facultatea de Bioinginerie Medicală a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ are un „Centru de formare şi cercetare în ingineria tisulară, organe bioartificiale şi medicină regenerativă“.

Mai exact, este vorba despre un laborator dotat cu aparatură în valoare de un milion de euro în care se „fabrică" piele artificială, ţesuturi de tip osos şi vase de sânge.

Unul dintre avantajele laboratorului este că va reduce substanţial costurile ţesuturilor bioartificiale care, în prezent, se importă.

Astfel, dacă pentru un centimetru pătrat de piele artificială acum se plătesc 8 euro, specialiştii speră ca acest preţ să fie în curând înjumătăţit. Banii au fost plătiţi din fondurile proprii ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa", dar şi prin diverse proiecte de cercetare.

Piele personalizată

„Vom încerca obţinerea in vitro a unor ţesuturi. Avem proiecte de cercetare în colaborare cu alte universităţi din România, cu institute de cercetare şi chiar cu firme din străinătate", a declarat prodecanul Liliana Vereştiuc. Ramura cea mai avantajată a medicinei de această inovaţie va fi Chirurgia Plastică, acolo unde ajung arşii, principalii beneficiari ai pielei artificiale.

Un alt avantaj este că se va putea face piele personalizată, recoltându-se celule chiar de la cel care urmează să primească ţesutul bioartificial. Mai apoi, celulele se vor înmulţi. În plus, la fel ca alte două laboratoare din Bucureşti, şi în acesta de la Iaşi se pot face teste de citotoxicitate.

„Orice produs trebuie testat pentru a ne asigura că nu produce efecte toxice în organism, aşa cum a fost cazul colagenului despre care se zicea că produce boala vacii nebune", a explicat prodecanul Liliana Vereştiuc.

În „laboratorul-minune" se găsesc incubatoare pentru celule, spaţiu steril unde se lucrează cu celulele recoltate şi o baie de organe, acolo unde se introduce cordul sau plămânul unui animal pe care se fac teste şi se înregistrează în acelaşi timp semnalele biomedicale.

„Organul sau ţesuturile excitabile se pun în baia de organe şi se menţin in vivo până la 48-72 de ore. Se poate vedea ce se întâmplă dacă circulă un sistem de nanoparticule prin cord", a mai spus prodecanul Liliana Vereştiuc. În prezent, în laborator lucrează patru cadre didactice, doi postdoctoranzi, patru doctoranzi şi zece masteranzi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite