Fără bani pentru aeroport şi autostradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până la construcţia unui nou terminal, pasagerii se îngrămădesc în aerogara din Iaşi
Până la construcţia unui nou terminal, pasagerii se îngrămădesc în aerogara din Iaşi

Guvernanţii nu au alocat nici în 2012 fonduri pentru cele mai importante proiecte de infrastructură din Iaşi: modernizarea aerogării şi construcţia rutei de legătură cu Transilvania

Proiectul de modernizare a Aeroportului Internaţional Iaşi nu a primit niciun leu de la Ministerul Transporturilor, din cauza aleşilor care nu ştiu cum să demareze lucrările, din fonduri europene, împrumut sau cedarea lucrărilor prin concesiune.


„Am cerut 40 de milioane de lei de la Guvern pentru începerea lucrărilor la aeroport. Aşteptăm ca parlamentarii să facă amendamente“, a declarat Constantin Simirad, preşedintele Consiliului Judeţean.


Nici autostrada de 300 de kilometri Iaşi-Târgu Mureş nu a fost prinsă în bugetul de stat, fiind în schimb inclusă de Comisia Europeană în Reţeaua de Transport Transeuropeană în lista de investiţii pentru 2014.


Investiţiile în sănătate, peste 134 milioane de lei


Cum UE contribuie cu doar 20% din investiţie, guvernanţii nu au asigurat şi restul sumei. Infrastructura rutieră a fost finanţată doar cu 52,9 milioane de lei pentru lucrările la şoseaua de centură începute acum trei ani.


Deschisă în 2007, investiţia va fi finalizată integral abia în 2015. Constructorii şoselei ocolitoare au cheltuit până la sfârşitul anului trecut 144,16 milioane de lei, iar bugetul alocat în 2011 a fost de 75,5 milioane de lei, mult mai mult decât alocarea bugetară iniţială. În acest timp, licitaţia pentru al doilea obiectiv al centurii, cel privind varianta de trafic uşor, este blocată la nivelul licitaţiei. „Contestaţia nu va întârzia contractul. Lucrările pot începe în martie-aprilie anul viitor, iar până atunci va fi realizată proiectarea“, a spus Dănuţ Pilă, şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi. Ministerul Sănătăţii a fost destul de generos în alocări bugetare.


Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie va fi finanţat anul viitor cu 9,5 milioane de lei pentru consolidare, din valoarea totală a investiţiei de 23,15 milioane de lei, iar Institutul de Boli Cardiovasculare cu 11,14 milioane de lei din creditul de angajament al Guvernului.


Institutul Regional de Oncologie va primi o finanţare de 113,78 milioane de lei, data estimată pentru finalizarea proiectului fiind decembrie 2012. Şi sistemul de învăţământ a fost privilegiat în alocările bugetare. Universitatea Agricolă a primit 1,7 milioane de lei pentru finalizarea căminului 5, dar şi 4,29 milioane de lei pentru spaţii de învăţământ, iar Universitatea „A. I. Cuza“, 2,77 milioane de lei pentru consolidarea a două corpuri de clădire, parte dintr-o investiţie de 14,3 milioane de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite