Festivităţi paralele: milioane de lei şi de la Guvern, şi de la Primărie, pentru festivităţi legate de Centenar în Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Program Centenar FOTO Primăria Iaşi
Program Centenar FOTO Primăria Iaşi

Deşi marcarea a 100 de ani de la Marea Unire a fost considerată un bun moment pentru a pune în linie dreaptă proiectul Autostrăzii Ungheni-Târgu Mureş, Iaşiul s-a ales doar cu două programe „Centenar“ plătite din bani publici.

După ce la începutul lunii Guvernul a alocat prin Consiliul Judeţean Iaşi 6 milioane de lei pentru evenimente ce vor marca startul programului Centenar în capitala Moldovei, Primăria Iaşi a venit cu propriul proiect. 

Marţi, 31 octombrie, consilierii locali ieşeni vor vota alocare a cel puţin 9 milioane de lei pentru „proiecte, manifestări şi acţiuni organizate de Primăria Municipiului Iaşi, dar şi de alte instituţii publice, precum şi pentru proiecte de investiţii ale Primăriei Iaşi“. În momentul prezentării proiectului de hotărâre, primarul Mihai Chirica a transmis că evenimentele anunţate de municipalitate nu se suprapun peste cele ale Guvernului şi Consiliului Judeţean.

„Nu trebuie să fii invitat pentru a respecta memoria celor care şi-au jertfit pentru binele acestei ţări. Nu aştept să mă invite nimeni, nici CJ, nici Guvernul, nici preşedenţia, nici măcar ONU ca să pot să-mi cinstesc înaintaşii care s-au jertfit pentru a face România Mare. Nu voi încerca să mă suprapun pe orice program Centenar propus de orice instituţie din România, ci, dimpotrivă, să completez şi să ajut orice program prin ceea ce facem noi“, a declarat Mihai Chirica. Edilul a comentat şi cei 6 milioane de lei alocaţi de Executiv pentru mai multe evenimente din 23 şi 24 noiembrie, organizate la Iaşi: „Sper să nu fie o oportunitate de a consuma zeci şi sute de mii de lei pentru baluri“.

La finalul lunii noiembrie, Guvernul va organiza la Iaşi manifestări care vor marca începutul programului dedicat Centenarului la nivel naţional. Principalele două evenimente constau într-o şedinţă festivă a Executivului la Biblioteca Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ şi o reuniune simbolică a Parlamentului la Teatrul Naţional. Aproape jumătate de milion de lei va fi alocat pentru Balul Centenarului. Din cei 6 milioane de lei vor fi alocate fonduri şi pentru reabilitarea a 10 monumente de pe raza judeţului Iaşi dedicate Primului Război Mondial, dar şi pentru refacerea marcajelor şi indicatoarelor turistice către acestea. 

Potrivit Iuliei Scântei, senator PNL de Iaşi, banii au fost alocaţi din fondul de rezervă a Guvernului. Liberalii au criticat alocarea Executivului: „Iaşul nu are nevoie de baluri pentru protipendada politică de pe Dâmboviţa şi Bahlui, broşuri, pliante sau şedinţe de guvern festive. Avem nevoie aici de investiţii şi inaugurări. La 100 de ani de la Marea Unire, în Moldova nu există un metru de autostradă şi încă traversăm Dunărea cu bacul pentru a ajunge în Dobrogea. Dacă au prevăzut în program un concert al Filarmonicii Iaşi, singura din ţară care nu are o sală de concerte proprie, un prim pas că le pasă de Iaşi şi ieşeni poate fi alocarea sumei de 14 milioane de euro pentru construirea unui nou sediu al Filarmonicii“. Totodată, Liviu Brătescu, prim-vicepreşedintele PNL Iaşi, istoric de profesie, a afirmat după anunţarea proiectelor aprobate de Guvern: „Nu poţi să incluzi într-un program de manifestări, care urmează să aibă loc pe parcursul a două zile, evenimente precum «Balul Centenarului», târguri de zaharicale, expoziţie de maşini, trăsuri şi caleşti, focuri de artificii“.

Şi în programul Primăriei Iaşi, care va fi votat marţi, sunt enumerate zeci de evenimente ce vor avea loc atât în 2017, cât şi în următorii trei ani. Cele organizate de municipalitate şi prin parteneriate cu alte instituţii sunt estimate la peste 5,6 milioane de lei. 

Pe lângă acestea, se adaugă numeroase proiecte de investiţii, unele dintre ele, precum modernizarea fostului Cinema Republica, actualul Trianon, reabilitarea Casei Generalului Berthelot sau amenajarea celui mai înalt drapel din ţară, neavând nici măcar o estimare. Pentru cele care au sumele menţionate, investiţiile ajung la peste 7 milioane de lei. 

Citeşte şi:

Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite