Forţa DNA, folosită din spatele gratiilor. Deţinutul care a semănat spaimă în rândul primarilor: „Înţelegi ce trebuie să faci ca să bag denunţul la sertar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un deţinut din Penitenciarul Iaşi care a obţinut un telefon mobil în spatele gratiilor a speriat mai mulţi primari din ţară după ce s-a dat drept procuror DNA şi a spus că are denunţuri despre edili. Unul dintre aceştia, din Ialomiţa, i-a venit de hac puşcăriaşului fiind de acord să poarte aparatură de înregistrare şi realizând un flagrant în Piaţa Unirii din Bucureşti.

După ce a făcut rost prin metode necunoscute de un telefon mobil, Gigel Popa a început să sune, la întâmplare, primari de comună din ţară. Primul apel a fost făcut pe 3 aprilie, atunci când Popa a sunat pe numărul de fix al unei comune şi a vorbit cu secretarul primăriei, spunându-i acestuia să îi transmită primarului să îl sune după ce va ajunge la sediu. Edilul a sunat la numărul lui Popa, fiind informat că împotriva sa ar fi fost înaintat un denunţ, şi că pentru a scăpa de acuzaţii „înţelege el ce trebuie să facă“. 

Primarului i s-a cerut să-l sune pe deţinutul de la Iaşi de pe un alt număr, iar edilul s-a conformat. În cadrul celei de-a doua convorbiri, Popa i-a spus că, pentru „a băga denunţul la sertar“, trebuie să depună o sumă de bani într-un cont bancar. Din informaţiile „Adevărul“, primarul contactat iniţial de Popa este din judeţul Vaslui. Acest caz nu s-a materializat, în cele din urmă, Gigel Popa continuând să sune diferiţi primari din ţară.

A ajuns astfel la un edil din judeţul Ialomiţa, cu care a luat legătura prima dată pe 8 aprilie. „Inculpatul Gigel Popa l-a contactat pe primar şi i-a spus că este procuror al DNA şi că are pe biroul său un denunţ formulat împotriva acestuia, dar lucrurile se pot rezolva, mai ales că vine Paştele, dacă primarul îi va remite «zece mieluşei europeni», expresie folosită pentru a transmite în mod codificat că suspectul Popa Gigel vrea să i se remită suma de 10.000 de euro“, se arată în referatul de arestare întocmit de DNA. Tot atunci, Popa i-a cerut primarului să se întâlnească cu un colaborator de-al său, în Bucureşti, pentru a-i remite acestuia banii solicitaţi. Popa i-a spus edilului că „ar face bine să se grăbească pentru că el ştie în ce mod trebuie soluţionat acel dosar de către un procuror, întrucât trebuie să îl repartizeze cât mai repede“, se mai arată în documentul citat.
 

Flagrant în Bucureşti

A doua zi, la orele după-amiezii, doi complici de-ai lui Popa s-au întâlnit cu primarul din Ialomiţa în zona Pieţei Unirii din Bucureşti. Cel care a discutat cu edilul a fost Gabriel Ciprian Dinu, care era însoţit de Costel Niculae, al cărui rol era de a supraveghea zona. „În momentul în care primarul i-a spus că suma de 10.000 de euro este de fapt în lei, inculpatul Dinu Ciprian Gabriel s-a arătat nemulţumit de acest aspect, solicitându-i să meargă la o casă de schimb valutar pentru a schimba întreaga sumă în euro, întrucât s-a temut că bancnotele sunt marcate“, se mai arată în referatul de arestare. 

Edilul a refuzat însă să schimbe banii şi, în cele din urmă, cei doi complici ai lui Popa au fost de acord să primească 90 de bancnote a câte 500 de lei de la edil. În scurt timp, cei doi au fost ridicaţi pe sus de anchetatori, descinderi având loc concomitent şi în Penitenciarul Iaşi, de unde Gigel Popa a fost ridicat.

Procurorii DNA au început o anchetă şi pentru a afla cum a reuşit Popa să obţină un telefon mobil în spatele gratiilor. Escrocul a fost condamnat la opt ani de închisoare, în 2011, pentru tâlhărie. Cei doi complici ai săi au fost şi ei arestaţi în urma acestei „afaceri“.

Citeşte şi: 

Ieşenii le-au venit de hac escrocilor. Trei tentative de înşelăciune prin metoda „Accidentul”, dejucate în ultimele zile

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite