FOTO Peste 20 de ore la coadă pentru câteva secunde la racla cu moaştele Sfintei Parascheva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de 76.000 de pelerini s-au închinat deja la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi.Traseul de pelerinaj a devenit casă pentru mii de credincioşi care aşteaptă răbdători ore în şir ca să ajungă la racla cu moaştele sfinte.

Vezi imagini în GALERIA FOTO

An de an, zeci de mii de credincioşi iau calea Iaşiului şi îndură orice pentru a ajunge să se închine câteva secunde la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Catedrala Mitropolitană. Pe traseul pelerinilor, sunt amplasate garduri de protecţie, care devin sprijin pentru credincioşi după zeci de ore de aşteptare. Familii întregi, între care bătrâni şi copii, aşteaptă răbdătoare să le vină rândul cu speranţa că Sfânta le va asculta rugile şi le va da bunăstare şi sănătate până la anul, când vor reveni cu aceeaşi smerenie la marele pelerinaj ortodox din 14 octombrie.  

Pe lângă haine groase care să le ţină de cald pe timpul nopţii şi nelipsitele flori pe care să le pună la moaşte, credincioşii şi-au adus de acasă pungi cu mâncare şi apă, dar şi scăunele pe care să-şi tragă sufletul. Aproximativ 180 de voluntari le împart pelerinilor ceaiuri calde şi sarmale. De asemenea, în curtea Mitropoliei Iaşi sunt şi câteva butoaie cu agheasmă. 

image

 Televizoare gigantice şi toalete din 200 în 200 de metri

 Anul acesta, organizatorii par să se fi mobilizat mai bine, mai ales că nici vremea nu le-a fost potrivnică, aşa cum s-a întâmplat în alţi ani. Astfel, pe întreg traseul pelerinilor au fost montate şi câteva panouri video pentru ca aceştia „să stea liniştiţi în orele în care aşteaptă să ajungă la raclă“, după cum a declarat Mihai Chirica, primarul din Iaşi. 

De asemenea, jandarmii care asigură ordinea pe traseul pelerinilor au grijă să tragă gardurile atunci când vreun credincios vrea să se aşeze pe scaun sau să meargă la una din toaletele amenajate din 200 în 200 de metri.

image

Unde merg pelerinii după închinare

În vecinătatea Miitropoliei Iaşi, diferite produse, religioase sau laice, sunt scoase la vânzare de către comercianţii care spun că au prins cu greu un loc unde să-şi expună marfa: pernuţe sfinţite, căciuli de blană, alifii tămăduitoare, candele, icoane de toate felurile, toate expuse de-a valma... Şi, deşi preţurile sunt pentru toate buzunarele, comercianţii sunt sceptici şi spun că nu cred că vor reuşi să-şi vândă toată marfa. 

Printre comercianţii care au venit anul acesta la Iaşi se numără şi câţiva preoţi de la Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Basarab. Aceştia au parcurs un drum de 7 ore din Constanţa până la Iaşi. Tot la Iaşi au venit cu diferite produse şi reprezentanţi ai Parohiei Sf. Arhanghel Mihail din Ruseni. „Am venit cu o maşină mică, a fost un drum greu, cu trafic mult, aglomeraţie şi chiar accidente. Am văzut un accident pe drum. Maşina arăta destul de rău, oamenii nu au păţit nimic. Iar femeia din dreapta avea o icoană cu Sfânta Parascheva. Printr-o minune, m-am întâlnit la câteva ore cu ei aici, la coadă”, spune părintele Alexandru Ştefan. 

Musulmanul care s-a închinat la Sfânta Parascheva

Printre pelerinii care s-au rugat anul acesta la racla cu moaştele sfinte s-a aflat şi un bărbat din Istanbul. Mustafa, doctor antropolog în Istanbul, este un musulman de 34 de ani, cu probleme de sănătate şi care vine pentru a cincea oară la Iaşi să se roage la moaşte.  

„Mulţumesc Sfintei Parascheva, asta e tot ce pot spune. Mulţumesc pentru că mă ajuţi şi mulţumesc pentru miracole. Voi veni din nou şi anul viitor, cu siguranţă. Sunteţi cel mai norocos oraş din România, pentru că aveţi moaştele Sfintei Parascheva aici” 

Sâmbătă seară, a ajuns la Iaşi, din Corfu (Grecia), şi racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei - făcătorul de minuni, întâmpinată de un sobor de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Teofan.  

Manifestările dedicate sărbătoririi Sfintei Cuvioase Parascheva au loc anul acesta la Iaşi până pe 15 octombrie. Sfânta Parascheva este sărbătorită în fiecare an în ziua de 14 octombrie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite