FOTO Celebrul pianist Bogdan Ota şi sora lui strâng bani pentru copiii-minune de la Colegiul de Artă „Octav Băncilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pian

Trei copii talentaţi de la Colegiul de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi exersează pe un pian vechi de aproape un secol. Roxana Ota, profesoara lor de muzică, va organiza o acţiune caritabilă în cadrul căreia cei cu bani pot dona pentru restaurarea instrumentului. Evenimentul este sprijinit de renumitul pianist Bogdan Ota, frate al profesoarei din Iaşi.

Trei mici talente din Iaşi au reuşit până acum să facă performanţă în condiţii vitrege. Cu multă muncă, dar şi sacrificii mari din partea părinţilor şi profesorilor, Călin Calfa, Alexandru Plăcintă (ambii de 11 ani) şi Sofia Sălăjan (13 ani) au reuşit să obţină zeci de diplome şi trofee la competiţii internaţionale de renume. 

Cele trei mici genii de la Iaşi au fost până acum ca nişte diamante într-o mină de cărbuni. Ei sunt elevi ai profesoarei de pian Roxana Ota şi învaţă la Colegiul de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi, o unitate de învăţământ cu pereţi scorojiţi şi săli de clasă înghesuite. 

Cel mai mare impediment împotriva performanţei pentru cei trei copii este chiar pianul pe care exersează. Un Blüthner vechi de 80 de ani. Clapele se apasă mult prea uşor, iar acordurile ţin foarte puţin, îngreunând astfel progresul muzical pentru Călin, Alexandru şi Sofia. 

Acţiune caritabilă inedită 

Pentru că achiziţionarea unui pian nou este un vis frumos pentru cele trei mici talente, profesoara lor de muzică s-a gândit la o modalitate de restaurare a instrumentului muzical. Roxana Ota va organiza pe 6 iunie, de la ora 17.00, la Muzeul Unirii din Iaşi, o acţiune caritabilă intitulată “Daţi viaţă unui pian” în care iubitorii de muzică, dar şi cei care vor să pună o cărămidă la cariera muzicală a copiilor de la Colegiul “Octav Băncilă”, pot dona bani pentru restaurare. Roxana Ota spune că pentru restaurarea bătrânului Blüthner ar fi nevoie de aproximativ 2.000 de euro, bani pe care speră să-i strângă din partea ieşenilor cu dare de mână care vor participa la acţiunea caritabilă de săptămâna viitoare. “Restaurarea constă în înlocuirea mecanismului intrumentului cu un altul nou. Banii includ şi manopera. La acţiunea caritabilă au fost invitaţi oameni de afaceri, rectori, oameni de cultură. Sala are 80 de locuri, însă aşteptăm cu drag şi persoane care nu au primit invitaţie. Mi-ar plăcea să văd oameni care să stea în picioare pentru a ajuta trei copii talentaţi”, ne-a spus Roxana Ota. 

Va participa şi Bogdan Ota

La evenimentul de la Muzeul Unirii Călin Calfa, Alexandru Plăcintă şi Sofia Sălăjan vor susţine câte un recital la pian. Repertoriul va fi divers, de la arii din perioada barocă, până la piese din epoca modernă. “Intrarea va liberă fiecare participant urmând a dona cât doreşte. În timpul evenimentului va fi proiectat un filmuleţ despre activitatea acestor copii şi a premiilor obţinute de aceştia”, a mai spus Roxana Ota. Tot la evenimentul de pe 6 iunie va participa şi fratele profesoarei de pian, cunoscutul muzician român Bogdan Ota. Interpelat de reporterii “Adevărul”, acesta a mărturisit cât de important e instrumentul muzical la care lucrează un artist, indiferent de talentul său. 

“Performanţa unui instrument muzical este comparabilă cu cea a unei maşini într-un raliu sau a unui motor într-o cursă importantă. Nu te poţi descurca aşa cum trebuie dacă nu ai un instrument pe măsură. Am mai spus-o, şi o mai spun. Românii dau iama prin magazine pentru a cumpăra CD-uri cu muzică clasică, uitând că adevăratele talente se bat cu şobolanii pentru a pune stăpânire pe un pian, cum mi s-a întâmplat mie, în anii ’90, pe când eram la Conservator. Ar trebui să ne fie jenă, avem copii cu care ne putem mândri în toată lumea. De multe ori, ei nu sunt ajutaţi din rea voinţă”, a spus Bogdan Ota. 

De ce ar trebui ajutaţi cei trei copii 

Deşi au vârste fragede, cei trei mici pianişti au reuşit să adune până acum o droaie de diplome şi trofee pe la diferite concursuri de pian din ţară şi din străinătate. Alexandru Plăcintă şi Sofia Sălăjan au participat luna trecută la Concursul Internaţional de Pian “Ville de Gagny”, desfăşurat într-un orăşel de lângă Paris. Tânărul a impresionat atât juriul cât şi audienţa reuşind să obţină trofeul categoriei "Jeunes Talents” (8-11 ani). “Alexandru a concurat cu pianişti din Slovenia, Polonia, Rusia, China, Italia, Suedia şi Franta, detaşându-se însa clar de aceştia. Performanţa băiatului de 11 ani a fost marcata de entuziasmul preşedintelui juriului, pianistul şi pedagogul francez Eric Heidsieck, care a aclamat în finalul reprezentaţiei româneşti: «Bravo!»”, ne-a spus Roxana Ota. 

La acelaşi concurs, Sofia Sălăjan s-a întors acasă, în urma unei competiţii foarte strânse, cu locul al II-lea. 

Eleva de clasa a VII-a explică importanţă unui instrument muzical performant precum şi diferenţa observată de ea la pianul de la şcoală şi la cel folosit la competiţiile internaţionale. “La fiecare concurs la care am mers am simţit această diferenţă. Pianul pe care exersăm noi este foarte uzat. Dacă ne dorim să lucrăm lucruri mai complicate nu reuşim”, ne-a spus Sofia. 

Călin Calfa se poate lăuda şi el cu performanţe deosebite. Cea mai mare realizare a sa este invitaţia de a cânta pe scena Filarmonicii din Viena, la doar 11 ani. 

______________________________________________________________________

“Adevărul” l-a ajutat pe Călin să ajungă la Viena 

În ediţia ziarului “Adevărul” de pe 17 aprilie, aţi putut citi povestea completă a lui Călin Calfa, elevul din 11 ani supranumit “Micul Mozart” de la Iaşi. Vă relatam atunci despre invitaţia adresată băiatului de a cânta pe scena Filarmonicii din Viena. La acea vreme, din cauza lipsurilor financiare, exista riscul ca băiatul să nu poată merge în capitala Austriei pentru că nu avea 3.000 de euro, bani necesari transportului, cazării şi închirierii unui pian pentru repetiţii. Familia lui Călin nu ar fi avut cum să îl ajute din punct de vedere financiar, iar statul îi oferă micului talent, pentru rezultate deosebite, o bursă lunară de 28 de lei. Materialul apărut în “Adevărul” a sensibilizat cititorii, care au donat bani în contului lui Călin Calfa în acest moment, potrivit profesoarei sale, existând fondurile necesare pentru ca elevul să ne reprezinte ţara pe scena Filarmonicii din Viena.  

Citeşte şi:

Pianistul şi compozitorul Bogdan Alin Ota este românul care până la vârsta de 35 de ani a trăit o viaţă demnă de scenariul unui film. Vorbeşte cu patimă despre muzică, despre nopţile în care pune capul pe pernă la ora trei dimineaţa şi se trezeşte o oră mai târziu, deoarece a visat “sunete” muzicale pe care urmează să le scrie rapid pe portativ. Nu-şi concepe viaţa fără muzică, tot aşa cum nu concepe viaţa fără aer.

FOTO VIDEO „Micul Mozart” de la Iaşi. Invitat să cânte pe scena Filarmonicii din Viena la 11 ani, nu poate merge din cauza lipsei banilor. Statul îl „ajută” cu 28 de lei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite