FOTO Invazia cozonacilor moldoveneşti în diaspora. Ce au pus românii în pachetele expediate rudelor şi prietenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima săptămână, brutăriile şi atelierele de panificaţie din nord-estul ţării au primit comenzi pe bandă rulantă atât pentru cozonaci, cât şi pentru pască. O parte din produse au fost livrate deja peste hotare pentru românii stabiliţi în ţări precum Italia sau Germania. Veniturile la firmele de curierat au crescut cu 50% înaintea sărbătorilor.

Cozonacii moldoveneşti au luat calea străinătăţii. Ada Cazacu, cofetar renumit din Bârlad, judeţul Vaslui, spune că încă de la începutul lunii lucrează la comenzile pentru produsele ce ajung pe mesele stranierilor. „Noi facem cozonaci uriaşi care ajung în toată lumea. Avem foarte multe comenzi pentru cozonaci. În perioada asta livrăm celor care trimit cozonaci în străinătate, la copii, la prieteni, la rude. În diaspora ajung foarte mulţi cozonaci de-ai noştri. Facem sute de cozonaci, nu avem capacitatea să răspundem tuturor cererilor, pentru că nu facem la nivel industrial“, a povestit pentru Adevărul renumitul cofetar.

Ada Cazacu a creat şi un brand pentru unul dintre cei mai mari cozonaci din România,  „Unique Vipp“, care are 15 kilograme. „În mod curent cozonacul nostru are 1,7-1,8 kg. Avem comenzi şi pentru cozonaci de 3 kg, dar avem şi de 15 kg, la comenzi speciale. Sunt brand-ul propriu «Unique Vipp». Din ăştia mari am făcut câţiva acum care sunt pentru o comandă în Londra. Realizăm cozonaci artizanal, ei sunt recunoscuţi după frunzele din aluat de deasupra, este marca produsului nostru. Aşa l-am făcut de la început, e ca o carte de vizită oriunde în lume. Cozonacul de la noi a ajuns şi în America şi în Australia. Sunt produse trimise de români peste hotare ca un cadou dulce înainte de sărbători, ca să-şi aducă aminte de Moldova, de copilărie şi de casă. Evident că avem comenzi şi din ţară, pentru cei care vor un produs special pe masa de Paşte“, a explicat Ada Cazacu.

Cozonaci româneşti trimişi în Franţa şi Italia

Comenzi pentru produse tradiţionale destinate românilor din diaspora au ajuns şi la chef Elena Pădurariu. 

„Am primit azi (n.r. luni) o comandă pentru 10 cozonaci care vor ajunge în Franţa. Clientul a făcut comanda pentru cineva care locuieşte acolo şi va trimite produsele prin curier. Noi le realizăm şi le predăm în aceeaşi zi ca să ajungă cât mai proaspete la destinaţie“, a spus proprietara restaurantului La Taifas din Iaşi. Pe lângă clasicul cozonac, Elena Pădurariu prepară şi un sortiment cu mac, dar şi pască cu brânză, smântână sau ciocolată.

image


Comenzi pentru românii din vestul Europei au început să vină la Cuptorul Moldovencei încă din martie. „Am avut comenzi pentru Elveţia, Franţa, Italia sau Spania, produsele sunt ridicate de clienţi, iar ei se ocupă cu transmiterea lor către rude în străinătate. Oamenii comandă cozonacul clasic, care este şi cu stafide, cu rahat sau cu nucă. Este un cozonac cu ingrediente de calitate, cei mari şi grei, nu din aceia pufoşi şi uşori. Avem comenzi şi pentru păşti, pentru ciocolată de casă, dar şi pentru prăjituri de post, care sunt făcute cu dulceaţă şi care rezistă mai mult, adică pot sta trei zile pe drum“, a explicat Ana Maria Ciobanu, manager în cadrul grupului Cuptorul Moldovencei, fondat de Nicoleta Hriţcu.

image

Un produs specific în cofetăriile deschise în Iaşi de antreprenoarea de peste Prut este cozonacul boieresc. „Ideea ne-a venit de la cornuleţele cu dulceaţă de trandafiri, un produs specific de Paşte în Republica Moldova. În compoziţia cozonacului boieresc punem şi dulceaţă de trandafiri pe care o facem noi. Asta îi dă o notă specifică, foarte plăcută“, a explicat Ana Maria Ciobanu.

50% creştere a încasărilor

Dorinţa moldovenilor de a le face cadouri tradiţionale rudelor de peste hotare s-a simţit şi în activitatea firmelor de curierat. „Săptămâna trecută a fost foarte aglomerat. A crescut cu 50% activitatea pe livrări pachete la extern. Cei mai mulţi au trimis produse alimentare, tradiţionale, cozonaci şi pască. În principal, pachetele trebuiau să ajungă în oraşe din Italia“, a explicat un operator de la biroul Atlassib din Iaşi. Acesta a precizat vor mai fi preluate comenzi până la mijlocul săptămânii, pentru a fi siguri că pachetele vor ajunge la destinaţie, iar românii din diaspora se vor bucura de bucatele tradiţionale.


Cât costă produsele tradiţionale

Şi brutăriile din Iaşi au fost luate cu asalt de cei care nu au timpul şi abilităţile necesare pentru pregătirea preparatelor tradiţionale. „Avem comenzi şi pentru cozonaci, dar şi pentru pască fie cu brânză, fie cu ciocolată. Un cozonac are peste un kilogram şi costă în jur de 45-50 de lei, iar un kilogram de pască atât cu brânză, cât şi cu ciocolată este 50 de lei“, a afirmat un cofetar de la o patiserie din centrul Iaşiului.

Citeşte şi:

FOTO Copila care ne învaţă lecţia dăruirii: „Lumea nu se schimbă pocnind din degete, ci toţi trebuie să fim mai buni“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite