FOTO VIDEO Pericolul real de sub strada din Iaşi care se surpă: „E rupt pământul ca la cutremur“. Ce spune dezvoltatorul imobiliar care construieşte blocul turn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porţiune din Şoseaua Nicolina se surpă, iar circulaţia este deviată pe şina de tramvai
Porţiune din Şoseaua Nicolina se surpă, iar circulaţia este deviată pe şina de tramvai

O porţiune din şoseaua Nicolina, modernizată într-un proiect european de peste 20 de milioane de euro, începe să se surpe văzând cu ochii. Din cauza unor săpături la fundaţia unui bloc cu 12 etaje, o magistrală de apă potabilă ar putea ceda.

Un şantier deschis de dezvoltatorul imobiliar ieşean Daniel Niculiţă pentru un bloc turn de 12 etaje şi două niveluri subterane de parcare a determinat, în ultimele zile, blocaje masive în traficul din zona CUG a oraşului. Trotuarul, pista de biciclete şi spaţiul verde pe zeci de metri au început să o ia la vale. Mai mult, în cele două benzi de stradă au apărut fisuri vizibile, iar de marţi traficul a fost deviat pe şina de tramvai.

Oamenii care trec prin zonă îşi fac cruce şi nu pentru că şantierul ar fi chiar în gardul unui lăcaş de cult, ci pentru că toţi se minunează de modul în care pe un teren relativ îngust va fi ridicat un bloc cu 12 etaje, într-o intersecţie intens circulată. Cu toate acestea, dezvoltatorul imobiliar, Daniel Niculiţă, care a primit autorizaţie de construcţie în mai 2017 pentru un P+12, susţine că lucrarea este monitorizată şi nu ar fi niciun pericol.

„Avem un grafic de monitorizare a lucrărilor pe trei luni. Acolo am făcut un zid de sprijin cu piloţi dubli, special ca să ţină strada şi teren. Sunt infiltraţii de apă şi nişte straturi de nisip, care s-au scurs puţin. Am descoperit nişte hrube, iar apa şi nispul au lucrat puţin, s-a strecurat printre piloţi şi a provocat lăsările de teren, ca şi cum ar fi o brânză pusă la scurs şi se stoarce zărul, asta se întâmplă şi în situaţia noastră. De sâmbătă s-a lăsat mai tare, pentru că este o hrubă, care a căzut şi s-a acoperit total“, a spus dezvoltatorul imobiliar pentru „Adevărul“. 

Daniel Niculiţă a afirmat că va urgenta construcţia blocului: „E săpat pentru parcări subterane pe două niveluri. Dar acolo este un versant şi trebuia adusă fundaţia blocului la nivelul străzii din zona Selgros. Nu se opresc lucrările, asta ar fi cea mai mare greşeală. Noi trebuie să aducem întăriri la zidurile pe care le avem“. Dezvoltatorul a spus că s-a deviat circulaţia pentru „a fi preventivi“: „Nu este pericol, noi am fost preventivi, am mutat circulaţia pentru a nu se produce vibraţii“.

Nu acelaşi lucru spun locuitorii din zonă, preotul paroh al Bisericii „Sf. Prooroc Daniel“, dar şi reprezentanţii ApaVital, care au făcut zeci de sesizări la Primărie şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii, încă înainte de Sărbători. „Acolo este o magistrală care alimentează toată Lunca Cetăţuii şi o mare parte din zona CUG. Acele alunecări sunt de la săpături, nu de la magistrala mea. Acolo e o săpătură neprotejată. Nu au nicio legătură cu construcţia oamenii ăia de acolo. Ei au făcut nişte piloţi foraţi şi au crezut că e de ajuns. Acolo e o săpătură la cel puţin nouă metri, cu o împingere în pământ fantastică, sunt şi deplasaţi piloţii aceia şi toată surparea aceia antrenează şi conducta mea. Dacă pocneşte conducta, care are în jur de 5 atmosfere, adică 50 de metri coloană de apă, este jale. Pe conducta aia duc 8.000-9.000 de metri cubi pe zi, aia inundă acolo dacă se rupe“, a declarat directorul ApaVital, Mihai Doruş. 

Acesta a explicat pentru „Adevărul“ că dacă acea magistrală cedează, zeci de mii de locuitori din Iaşi vor rămâne fără apă potabilă. „Las fără apă Lunca Cetăţuii şi mare parte din CUG, pentru că nu am cu ce să transport apă şi nu ştiu cât va dura. Pot să muncesc zi şi noapte acolo. Surparea e pe 60-70 de metri cel puţin. E rupt pământul ca la cutremur. Acolo nu e de ieri, de azi. E un fenomen pe care orice geolog îl putea preconiza. Acolo e o săpătură neprotejată corespunzător“, a spus directorul ApaVital, care a transmis că zona este monitorizată non-stop şi că a sesizat Primăria Iaşi încă din decembrie. 

Tot în decembrie, în a doua parte a lunii, primarul Mihai Chirica a decis înlocuirea din funcţie a arhitectului şef, Alexandru Mustiaţă. Acesta ocupa interimar funcţia şi de două ori a picat examenul de numire definitivă pe post, ultima dată în octombrie 2017. Practic, în mai 2017, când s-a dat autorizaţia pentru construcţia de pe Şoseaua Nicolina, Direcţia de Arhitectură era condusă de Mustiaţă. Acum, funcţia este ocupată prin rotaţie

Haosul urbanistic din Iaşi a fost reclamat în nenumărate rânduri, mai ales că oraşul nu are un Plan Urbanistic General (PUG) actualizat, cel mai important document urbanistic fiind expirat din 2007.

În cursul zilei de miercuri, primarul Mihai Chirica a susţinut o conferinţă de presă în care a spus că ceea ce se întâmplă pe Şoseaua Nicolina „Nu este o tragedie“, iar cauzele sunt „amestecare, între cauze tehnice şi cauze naturale“. Totodată,edilul a transmis că toate costurile privind remedierea distrugerilor provocate de şantier vor fi suportate de dezvoltatorul imobiliar.


* Sursa VIDEO Primăria Iaşi- de la minutul 27 primarul Chirica vorbeşte despre situaţia din zonă

Pe şantier a ajuns, miercuri, şi prefectul Marian Şerbescu: „M-am deplasat astăzi pe şantierul de la intersecţia dintre şoseaua Nicolina şi bulevardul Poitiers, unde a fost semnalată o deplasare a terenului care afectează şi traficul auto. În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii Inspectoratului Judeţean în Construcţii, ai proiectantului, constructorului şi beneficiarului a fost analizată situaţia curentă şi stabilite soluţiile tehnice care trebuie aplicate pentru remediere. Am solicitat IJC şi Primăriei Municipiului Iaşi urmărirea cu atenţie a modului de conformare a constructorului la măsurile dispuse pentru punerea în siguranţă a şantierului, astfel încât deplasarea pământului să fie oprită, iar circulaţia auto să poată fi reluată normal în cel mai scurt timp, cu atât mai mult cu cât mai sunt doar câteva zile până la reluarea cursurilor şcolare“.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite