„Găsitorii“- salvatorii zilelor noastre. Aplicaţia unică în Europa, lansată de trei tineri din Iaşi, care dă deja rezultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei prieteni au dezvoltat o aplicaţie inteligentă care vine în sprijinul celor ce pierd animale de companie. „Găsitorii“ a fost lansată la mijlocul acestei luni, iar de atunci numărul utilizatorilor a depăşit 500, iar primele animale au ajuns din nou în posesia stăpânilor. Tinerii vor să crească utilitatea aplicaţiei prin folosirea ei pentru găsirea persoanelor dispărute sau a obiectelor pierdute.

Andrei, Ciprian şi Cornel sunt trei tineri din Iaşi care au gândit şi lansat aplicaţia „Găsitorii“. „Este un proiect de timp liber, pe care l-am gândit să vină în sprijinul comunităţii“, spun tinerii. Lucrul la aplicaţie s-a accelerat, în vara anului trecut, după ce Ciprian şi-a pierdut câinele, pe Lucky. „Noi aveam ideea mai demult, începusem să lucrăm la ea, dar după incidentul cu Lucky am văzut etapele prin care trece cineva care-şi pierde animalul: de la teamă, la căutat cu bicicleta prin împrejurimi, la pus afişe în comunitate. După episodul acesta mi-am dat seama ce înseamnă o astfel de experienţă şi am accelerat lucrul la aplicaţie“, povesteşte Ciprian, cel care a venit cu ideea iniţială.

La aplicaţie au lucrat efectiv Andrei şi Cornel, cei doi programatori ajungând la aproape 900 de ore. „Proiectul s-a modificat pe parcurs. A durat mai mult decât ne-am fi dorit noi. Cred că au fost cam şase luni“, spune Cornel. „Dar a meritat din plin“, completează Andrei. Iar asta se vede în comunitatea ce creşte de la o zi la o alta. De la mijlocul lunii martie, sunt deja înscrişi peste 500 de utilizatori din toată ţara. În prezent aplicaţia este disponibilă pe sistem iOS, dar se lucrează deja la aplicaţia pentru Android şi la cea internaţională. „În maxim o lună va fi disponibilă şi pe Android“, anunţă tinerii ieşeni.

Andrei

Andrei, Ciprian şi Cornel, cei care au realizat aplicaţia „Găsitorii“

Cea mai mare bucurie a dezvoltatorilor aplicaţiei a venit când au fost marcate primele animale găsite. Într-o săptămână stăpânii şi-au regăsit o pisică şi 3 câini rătăciţi, iar numărul celor marcate „găsit“ creşte de la o zi la alta. „Ne-am bucurat foarte mult când am aflat de primele animale găsite. Asta a fost satisfacţia muncii noastre“, afirmă tinerii.
 

Cum funcţionează aplicaţia
Practic, cei care pierd un animal intră în aplicaţie şi setează locul în care se află. Postează o imagine şi introduc câteva date despre cel dispărut, iar apoi sistemul lansează alterta. „În funcţie de zona în care te afli când introduci coordonatele se dă alerta pe o rază de 10 kilometri. Nu trebuie să intri pe zeci de grupuri să postezi că ţi-ai pierdut animalul, dai o singură alertă“, explică Ciprian. Aplicaţia este disponibilă în România şi Republica Moldova.

Tinerii se gândesc deja la îmbunătăţirea aplicaţiei în urma feedback-ului de la comunitate. „Vom avea un dialog cu comunitatea de «Găsitori» pentru că e important să ţinem cont de părerile celor care folosesc aplicaţia. Pentru că noi putem să facem un feautre şi să nu fie util. Ne gândim să facem un grup pe Facebook unde să discutăm mai aplicat cu cei din comunitate“, spune Cornel, cel care a realizat şi logo-ul aplicaţiei.

Tinerii se gândesc să introducă o secţiune dedicată obiectelor pierdute. „Ne gândim şi la obiecte pentru că se fură foarte multe biciclete. Sau se pierd obiecte importante precum acte sau chei de la maşină ori casă. Avem acest lucru în plan, dar trebuie să vedem cum putem introduce asta în aplicaţie“, afirmă Ciprian. Însă cea mai importantă secţiune va fi cea pentru găsirea oamenilor dispăruţi. „Noi vrem să fim o aplicaţie de suport pentru instituţii ca Poliţia pentru a găsi mai repede persoane dispărute, cum ar fi copii sau bătrâni“, explică Ciprian.

Acum finanţarea este asigurată de cei trei şi nu se gândesc la un câştig imediat în afară de satisfacţia găsirii unui animal pierdut. „Deocamdată nu luăm în calcul să o vindem aplicaţia, dar cine ştie? Noi mergem foarte mult pe aplicaţii care să ajute societatea. Când am făcut-o nu ne-am gândit la bani, ci să vină în sprijinul celor care pierd fiinţe dragi. Evident că la un moment dat ne dorim să fie sustenabilă, dar nu acesta a fost scopul principal“, spune Ciprian. Imediat după lansare, cei trei tineri au fost contactaţi de Primăria Bucureşti. „Ei s-au oferit să ne sprijine, dar să vedem exact care sunt condiţiile. Ei sunt interesaţi pe partea asta de animale fără adăpost“, adaugă tânărul. „Oricum până să ne gândim la vânzare mai avem de finalizat aplicaţia pentru Android, aplicaţia internaţională- «Finders»“, afirmă şi Andrei. Tinerii susţin că o aplicaţie similară ar fi în SUA, AMBER Alert, dar care vizează în special copii dispăruţi.

Citeşte şi:

Aeroportul din România care a ajuns de la 73.000 de pasageri anual la 76.000 de clienţi într-o singură lună. Este a doua cea mai importantă creştere din Europa

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite