Geniile României care au schimbat lumea. Ieşeanul George Emil Palade, primul român laureat cu premiul Nobel, pentru descoperiri epocale în medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Emil Palade FOTO icr.ro
George Emil Palade FOTO icr.ro

George Emil Palade, născut la Iaşi în 1912, a avut una dintre cele mai prestigioase cariere în Medicină ale unui român peste hotare, motiv pentru care a fost răsplătit cu cea mai importantă distincţie rezervată oamenilor de ştiinţă.

S-a născut la Iaşi în 1912, într-o familie de profesori, tatăl său fiind profesor de filosofie, iar mama sa profesoară de liceu. Mediul familial l-a încurajat în prodigioasa sa formaţie intelectuală. În 1930 este admis ca student la Facultatea de Medicină a Universităţii din Bucureşti, pe care o absolvă în 1940, obţinând titlul de Doctor în Medicină cu o teză asupra unor probleme de structuri histologice.

De mic copil, s-a evidenţiat ca un geniu, iar profesori şi oameni de ştiinţă importanţi ai vremii, ţineau să-l cunoască în persoană pentru a se convinge că poveştile auzite despre el sunt adevărate. Avea o creativitate şi o putere de memorare ieşite din comun. 

La Facultatea de Medicină avea anvergura unei vedete. Studenţii din anul I de la Medicină îi cereau să reproducă subsolul cu litere mici al unor pagini aleatorii din tratatul de anatomie al lui Testut-Latarjet şi, când răspundea, izbucneau în urale, necrezând că există cineva care poate memora atâtea amănunte.

George Emil Palade a absolvit Medicina primul, cu 10. Din anul 1936, a mers la Catedra de Anatomie condusă de profesorul Francisc Rainer şi a devenit, pe rând, preparator, asistent şi şef de lucrări, dar, concomitent, a urmat formarea medicală, devenind extern şi intern prin concurs.

Un moment important îl constituie însă elaborarea tezei sale de doctorat, revoluţionară pentru nivelul cercetării din anul 1940: „Tubul urinifer al delfinului“. Un amănunt: pentru că problemele formulate de savant presupuneau studiul pe delfinul aproape viu, s-a organizat o expediţie chiar în Marea Neagră. Palade şi-a pregătit cu meticulozitate un mic laborator într-o valijoară, profitând de faptul că delfinarii turci, care veneau din Anatolia să vâneze mamiferele pentru grăsimea lor, erau în plină recoltare în luna iunie, când delfinii urcă din Mediterană şi Marea Egee în Marea Neagră cu ape mai reci, bune pentru jocul de împerechere. Delfinii, se pare, au fost cei care au asigurat prima izbândă a savantului.

Destinul lui Palade este strâns legat de numele marelului industriaş român Nicolae Malaxa, cu a cărei fiică, Irina, s-a căsătorit în 1946. Despre Irina, presa vremii scrisese că a fost implicată, în tinereţe, într-o idilă cu moştenitorul tronului României, Prinţul Mihai I. 

După căsătorie, în acelaşi an, Palade pleacă împreună cu soţia în Statele Unite ale Americii, unde avea să cunoască succesul profesional. A fost angajat, mai întâi, pe post de cercetător la New York University. Acolo l-a întâlnit pe Albert Claude, omul de ştiinţă care i-a devenit mentor.

Doctorul Claude lucra în Institutul Rockefeller (Rockefeller Institute for Medical Research) şi l-a invitat pe Palade să lucreze împreună cu el în Departamentul de Patologie Celulară. George Palade a realizat importanţa excepţională a microscopiei electronice şi a biochimiei în studiile de citologie. Cum nu era biochimist, a iniţiat o colaborare cu Philip Siekevitz. Cel mai important element al cercetărilor lui Palade a fost explicaţia mecanismului celular al producţiei de proteine.

El a pus în evidenţă particule intracitoplasmatice bogate în ARN, la nivelul cărora se realizează biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau "corpusculii lui Palade". Împreună cu Keith Porter, a editat revista "The Journal of Cell Biology" (Revista de Biologie Celulară), una dintre cele mai importante publicaţii ştiinţifice din domeniul biologiei celulare.

În 1961, Palade a fost ales membru al Academiei de Ştiinte a SUA (United States National Academy of Sciences). În 1973 părăseşte Institutul Rockefeller, transferându-se la Yale University, iar din 1990 a lucrat la Universitatea din San Diego, California. În anul 1974 dr. George E. Palade primeşte Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, pe care l-a împărţit cu Albert Claude şi Christian de Duve "for discoveries concerning the functional organization of the cell that were seminal events in the development of modern cell biology.", cu referire la cercetările sale în Institutul Rockefeller pentru Cercetări Medicale, adică, în traducere: ,,pentru descoperiri privind organizarea funcţională a celulei ce au avut un rol esenţial în dezvoltarea Biologiei Celulare moderne."

Prezentarea doctorului Palade de primire a Premiului Nobel a avut loc la data de 12 decembrie, 1974, având ca temă "Intracellular Aspects of the Process of Protein Secretion" (,,Aspecte intracelulare în procesul de secreţie a proteinelor"), care a fost publicată în 1992 de Fundaţia Premiului Nobel.

A fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975. Ulterior, în 1989, el este ales şi Membru de Onoare al American Romanian Academy of Arts and Sciences (ARA) la Universtiatea din California. La 12 martie 1986, Ronald Reagan, Preşedintele SUA, l-a premiat pe dr. George Palade cu Medalia Naţională de Ştiinţă (National Medal of Science) - în ştiinţele biologice, pentru merite deosebite constând în: ,,descoperiri fundamentale a unei serii esenţiale de structuri super-complexe cu înaltă organizare prezente în toate celulele biologice", (inclusiv cele umane).

În data de 8 octombrie 2008, George Emil Palade moare la vârsta de 96 de ani, în SUA. Împreună cu Irina, a avut doi copii, o fată, Georgia, şi un băiat, Philip.

După căderea regimului comunist, nepoţii lui Nicolae Malaxa, Georgia Palade Van Dusen şi Philip Palade şi Loreen Ellen Malaxa (soţia unui nepot decedat) - toţi trei locuind în SUA - au solicitat statului român titluri de peste 310 milioane de dolari la Fondul de despăgubiri Proprietatea, în schimbul tuturor proprietăţilor confiscate.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) le-a înmânat în septembrie 2006 titluri de despăgubire moştenitorilor industriaşului Nicolae Malaxa, care vor fi ulterior transformate în acţiuni la Fondul Proprietatea, în valoare cumulată de 1.080 miliarde de lei (360 milioane dolari). 

Citiţi povestea extraordinară a medicului George Emil Palade relatată de oameni importanţi ai vremii care l-au cunoscut sau cu care a colaborat:

Fabuloasa poveste a primului Nobel românesc. Viaţa geniului Emil Palade

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite