Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Gestul mărinimos al unor studenţi ieşeni. Tinerii livrează gratuit produse de strică necesitate celor din categoriile de risc

0
25 Mar 2020 14:08:26
Autor: Alina Batcu
Câţiva voluntari ieşeni     FOTO Facebook
Câţiva voluntari ieşeni     FOTO Facebook

Un număr de 17 tineri ieşeni şi-au propus să se pună la dispoziţia comunităţii pe toată perioada stării de urgenţă din România din cauza pandemiei de Covid-19. Voluntarii livrează produse de strictă necesitate celor aflaţi în categoriile de risc.

Un grup de studenţi ai Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”  şi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole din Iaşi au pus bazele unei asociaţii al cărei scop este să sprijine eforturile de combatere a pandemiei de coronavirus.
 
Pe toată perioada stării de urgenţă, 17 tineri şi-au propus să se pună la dispoziţia comunităţii. Voluntarii livrează produse de strictă necesitate celor aflaţi în categoriile de risc. Singurul lucru pe care trebuie să îl facă ieşenii este să apeleze numărul de telefon gratuit 0800.800.254. Apelarea numărului de telefon TelVerde este gratuită, la fel şi livrarea produselor. Practic, cel care solicită sprijinul voluntarilor trebuie să achite doar contravaloarea produselor cerute, fără alte costuri suplimentare.
 
„Am plecat de la considerentul că tinerii sunt mai puţin expuşi riscului în această perioadă. Universităţile sunt închise, deci avem timp. Concret, facem cumpărăturile în locul persoanelor în vârstă şi a celor aflate în dificultate. Considerăm ca urgenţe persoanele în vârstă de peste 65 de ani şi familiile cu copii. Pe locul doi, prioritare, sunt persoanele între 50 şi 65 de ani şi familiile cu sau fără copii. În măsura în care rămâne timp liber, îi ajutăm şi pe cei care nu se încadrează în aceste categorii”, a precizat coordonatorul proiectului, Ioan Ursache.
 

40 de ieşeni deja au apelat la voluntari

 
Proiectul a demarat în urmă cu o săptămână, până acum fiind ajutate aproximativ 40 de persoane, valoarea cumpărăturilor făcute de cei 17 tineri ridicându-se la peste 10.000 de lei. Voluntarii au urmat un scurt instructaj referitor la măsurile de protecţie împotriva infectării, în cadrul căruia a fost stabilit şi modul de lucru.
 
Comanda este preluată telefonic de un voluntar şi transmisă unui al doilea, aflat la cumpărături. Acesta ţine constant legătura cu apelantul, pentru a se asigura că va cumpăra produsele dorite. La livrare, voluntarul lasă produsele în faţa uşii, retrăgându-se la distanţa de siguranţă. Produsele sunt apoi preluate de cel care a solicitat ajutorul, care va plăti, în baza bonului adus de voluntar. Banii sunt lăsaţi jos, iar voluntarul îi va pune într-un plic special, unde sunt lăsaţi până a doua zi.
 
În această perioadă, se cumpără şi se livrează cu precădere hrană, medicamente şi produse de uz casnic. În funcţie de evoluţia situaţiei, este posibil ca solicitările acceptate să vizeze doar livrarea de medicamente şi produse de bază.
 
„Am stabilit cu Lara Farm un protocol pentru cumpărarea medicamentelor pe baza fotografiei reţetei şi a datelor personale ale voluntarului. Vom discuta cu un supermarket ca pe viitor să ne «pună deoparte», cum se spune, produse de bază pentru a putea continua livrările şi dacă situaţia se înrăutăţeşte”, a explicat Ursache.
 

Apelul şi livrarea sunt gratuite

 
Numărul TelVerde pe care ieşenii îl pot apela pentru a lua legătura cu voluntarii din cadrul programului „Tinerii Salvează România” este 0800.800.254. La acest număr, un voluntar va prelua comenzile zilnic, în intervalul orar 10.00-16.00. Rămân valabile şi telefoanele mobile puse la dispoziţie de aceştia, respectiv 0726.789.495, 0754.783.596, 0732.466.797 şi 0755.813.033.
 
Tinerii care vor să-şi ajute semenii se pot alătura echipei de voluntari luând legătura cu coordonatorul proiectului, la numărul de telefon 0740.482.555. Contul asociaţiei, în care pot fi făcute donaţii ce vor fi folosite în derularea proiectului este RO06BRDE240SV84163832400.
 
„Noi am început cu un fond propriu de 3.000 de lei. Suma începe să devină insuficientă, pe măsură ce activitatea se extinde şi este de aşteptat să fie depăşită de necesităţi atunci când situaţia se va agrava. Am găsit sponsori care ne ajută cu partea logistică. Autonom Rent-a-car ne-a pus la dispoziţie două maşini. Avtek, o maşină cu şofer. Dimmer Comăneşti, motorină. Ne mai trebuie o sumă pe care să o putem rula”, a precizat Ursache.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările