Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Grijă pentru interlopi. Un poliţist umilit de un golan i-a luat apărarea la proces şi a cerut să nu fie condamnat: „Te tai, te omor pe tine şi familia ta”

30
20 Oct 2020 08:09:33
Autor: Ionuţ Benea
Petrică Amariei a fost apărat de poliţistul pe care îl umilise, chiar la proces FOTO Facebook
Petrică Amariei a fost apărat de poliţistul pe care îl umilise, chiar la proces FOTO Facebook

Un agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi a semnat o declaraţie notarială în care a luat apărarea propriului agresor, într-un proces de ultraj. Poliţistul a spus judecătorilor că nu îşi doreşte ca interlopul să fie tras la răspundere penală, asta după ce acesta îl ameninţase că îi omoară familia.

Agentul de poliţie Daniel Lipovanu activează la Biroul de Ordine Publică al Poliţiei Paşcani, judeţul Iaşi, şi a fost agresat de interlopul Petrică Amariei în vara acestui an. S-a întâmplat în seara de 4 iulie, când Amariei şi câţiva amici de-ai săi au intrat cu forţa în casa unor ieşeni. Acolo, unul dintre prietenii lui Amariei s-a tăiat la o gambă după ce a spart un geam şi a fost dus, cu maşina, la spitalul din municipiu.

Fiind sub influenţa alcoolului, Amariei a început să facă scandal în spital. L-a ignorat pe paznicul unităţii, a început să ţipe la cadrele medicale, cărora le-a spus că “dacă nu îi salvează prietenul, îi omoară pe toţi’’. Amariei a intrat cu scandal inclusiv în sala de operaţii, fapt ce a determinat reprezentanţii unităţii sanitare să ceară ajutor de la Poliţie.

O patrulă formată din agentul de poliţie Daniel Lipovanu şi un poliţist local a ajuns la spitalul din Paşcani în jurul orei 22.00. Poliţistul i-a cerut interlopului Petrică Amariei să iasă din spital, deoarece provoca scandal şi nu purta mască. „În acele momente inculpatul Amariei Petrică a început să se comporte ireverenţios şi agresiv faţă de persoana vătămată, simulând de mai multe ori că o va lovi cu capul şi pumnul în zona feţei”, se arată în motivarea judecătorilor de la Paşcani.

În acelaşi document se arată că poliţistul era „timorat de atitudinea violentă” a interlopului şi, în loc să îl determine pe Amariei să iasă el din spital, Lipovanu a plecat el de acolo. A fost urmărit de interlop, care l-a avertizat de poliţist căîl va tăia cu cuţitul atât pe el cât şi pe familia sa”, întrucât este „jupânul oraşului şi-l va urmări „permanent în oraş“.

„Te ştiu, te cunosc, eşti din oraş... te tai, te omor pe tine şi familia ta”, a fost o altă ameninţare primită de agentul îmbrăcat în uniforma de poliţie.

Ce a decis instanţa 

Petrică Amariei a fost trimis în judecată pentru scandalul de la spital în august. A fost acuzat de ultraj, Daniel Lipovanu având calitatea de parte vătămată în acest caz. La ultimul termen de judecată avocatul interlopului Amariei a venit la instanţă cu o declaraţie notarială semnată de poliţistul Lipovanu în care acesta „arată că nu doreşte tragerea la răspundere a inculpatului şi nu are nici un fel de pretenţii civile împotriva acestuia”, după cum se arată în motivarea Judecătoriei Paşcani.

Judecătorul a confirmat situaţia fapt reţinută în rechizitoriu şi l-a găsit vinovat de ultraj pe Amariei. „Rezultă fără putinţă de tăgadă că atitudinea inculpatului, gesturile sale de ameninţare şi ameninţările vizând integritatea fizică a agentului de poliţie, adresate şi familiei acestuia, agent aflat în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, au fost de natură a aduce atingere prestigiului autorităţii pe care poliţistul o reprezenta”, stabilit judecătorul de caz, care l-a condamnat la un an de închisoare pe Amariei. 

Despre declaraţia notarială a poliţistului, magistratul a precizat: „Împrejurarea că persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă şi a declarat în cursul judecăţii că nu doreşte tragerea la răspundere penală a inculpatului este total lipsită de relevanţă în contextul infracţiunii supuse judecăţii”.

Contactat telefonic, agentul Daniel Lipovanu a
precizat: „Eu nu am zis că vreau tragerea la răspundere”, fără a explica ce vrea să spună şi fără a continua dialogul. 

Citeşte şi: 

UPDATE Sex oral în Primărie, cu două minore. Un primar din Iaşi a dat 100 de lei unui proxenet care i-a adus la birou o copilă răpită de la şcoală

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

LazyBear
20.10.2020, 08:24:53

Avem o problemă mare cât Everestul în România, anume aruncarea în derizoriu a autorității statului, aproape în orice domeniu sau situație. Ce-i învață pe oamenii ăștia în uniformă, la școlile unde îi pregătesc? Au vreun criteriu la recrutare? Sunt conștienți când intră în academie sau școlile de subofițeri că nu se pregătesc pentru design vestimentar ci pentru a se confrunta cu scursurile societății? Singurii care îi pun cu botul pe labe CU ADEVĂRAT pe cei care își bat joc de lege și de stat sunt ăia din trupele speciale de intervenție (mascații), iar acesta e un semnal de mare slăbiciune al statului. Restul poliției e doar de decor se pare.

+18 (18 voturi)
Ludwig
20.10.2020, 08:34:43

Se cheama disolutia autoritatilor! Trebuie schimbata legea si politistul sa aibe voie sa impuste si sa omoare una stfel de animal. Exact ca la americani! Sa aibe si pistol cu soc electric ca sa nu mai faca pe durul. Sa fie schimbate pistoalele Makarov sau Carpati cu Glock sau Magnum 44.

+12 (12 voturi)
costy
20.10.2020, 08:29:24

- Dar, politistul - De Ce? - nu i-a aplicat un - ,, Tratament '' - cu vreo 2 plumbi, in cap?

+3 (3 voturi)
G M
20.10.2020, 08:37:31

Normal că se teme pentru familia lui. Golanul ăsta e apărat de șefii polițistului, de lege, de politicieni...Polițistul e singur în fața lor. Când legea ar fi aspră cu infractorii, aceștia n-ar îndrăzni astfel de lucruri. dar cine să facă asemenea legi, când parlamentul e plin de... ?

+10 (10 voturi)
Dem Cristi
20.10.2020, 08:48:01

politia romana e pres in fatza interlopilor. politistii sunt multumiti. majoritatea nu iau bani, cadouri de la interlopi dar isi iau salariul sigur de bugetar, sporuri, siguranta jobului 100% indiferent ca e pandemie.. trai nineaca ce conteaza ca nu isi fac treaba. clanurile isi fac de cap, la capitolul rapiri de minori s-a vazut cum sta treaba in cazul dinca. Ei daca s-ar putea sa le dai salariu mare si sa se plimbe sa dea amenzi la oameni care muncesc asiduu pentru bani dar gresesc din graba nu din sfidare. Clanurile puteau fi puse cu botul pe labe fiindca nu au arme de foc, de asalt ca in America ci doar sabii si cutite trebuiau tocate si populate carcerele pe multi ani cu ei. Dar nu .... mai bine ne infratim cu ele vezi cazul S4 Bucuresti prietenia intre politia locala si clanul Sportivilor etc.

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările