Hackerul-copil care a furat peste 100.000 de euro: „Am învăţat cum să profit de vulnerabilităţi ale serverelor online“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Cezar Oancea a ieşit din Centrul de detenţie pentru minori de la Brăila pe data de 13 martie 2018.
Iulian Cezar Oancea a ieşit din Centrul de detenţie pentru minori de la Brăila pe data de 13 martie 2018.

Iulian Cezar Oancea, un tânăr de 20 de ani originar din Bacău, a făcut obiectul unui proces judecat la Tribunalul Iaşi. Tânărul a fost trimis în judecată din nou pentru fraude informatice de proporţii, dar a scăpat fără să fie pedepsit.

Faptele pentru care Oancea a fost trimis în judecată la începutul anului 2019 au fost comise în perioada 2013-2015, atunci când hackerul din Bacău avea 12-14 ani. A fost trimis în judecată de DIICOT pentru că a spart conturi bancare furând în jur de 100.000 de euro.

Magistraţii de la Tribunalul Iaşi au considerat că tânărul a fost deja condamnat în trecut, de instanţe din Bacău şi Cluj pentru fapte similare. La vremea respectivă, Oancea a fost condamnat la 5 ani într-un centru de reeducare a minorilor, pedeaspă pe care şi-a ispăşit-o, fiind eliberat condiţionat în 2018. Din acest motiv, judecătorii ieşeni l-au condamnat zilele trecute tot la 5 ani de închisoare într-un centru de minori (pedeapsa maximă prevăzută de lege în astfel de cazuri), dar tânărul a rămas în libertate pentru că pedeapsa fusese deja executată.

De unde a pornit întreaga poveste

Cezar Oancea a povestit acum câţiva ani într-un articol publicat pe blogul său, articol care acum este şters, dar a fost preluat de cetin.ro, că aventura lui infracţională a pornit la vârsta de 6 ani, atunci când părinţii i-au cumpărat un calculator. „Chestia asta m-a prins, mi-a plăcut şi am început să aprofundez. M-a atras în special gamingul şi am făcut şi ceva programare web (html, css, js).” 

Şapte ani mai târziu, cu experienţă în spate, copilul de doar 12 ani a găsit portiţa care avea să-i aducă nu numai mulţi bani, dar şi o sentinţă de cinci ani într-un centru de detenţie pentru minori. 

„Am găsit coduri RP gratuite. Ca idee, punctele RP sunt puncte plătite într-un joc numit League of Legends. Coduri despre care nu ştiam la acel moment că au fost achiziţionate de un tip dubios de pe un site de carding (=fraudă informatică prin instrumente de plată electronice) şi care le-a postat acolo ca să atragă clienţi pentru serviciile pe care le oferea”, a mai scris tânărul. Toată povestea aceasta l-a fascinat, fapt pentru care a continuat să caute mai multe informaţii pe acest site. Şi a găsit. 

„Am învăţat cum să obţin date de identificare ale cardurilor bancare online, cum şi unde pot să le folosesc, cum să identific şi să profit de vulnerabilităţi ale serverelor online pentru a obţine genul ăsta de date şi alte lucruri de genul ăsta. Chestia asta chiar m-a prins rău de tot şi după ceva timp tot ceea ce făceam în fiecare zi era legat doar de lucrurile astea şi încercam să îmi perfecţionez cât mai mult metodele de fraudare pentru a obţine un profit cât mai mare”, povesteşte Iulian Cezar Oancea. 

În timp ce era judecat, tânărul făcea aceleaşi infracţiuni

Tânărul nu a avut probleme până în 2013, atunci când s-a trezit cu ofiţerii DIICOT Bacău şi BCCO Bacău  la uşă. „Poliţia, deschideţi sau spargem uşa”. S-a prezentat în faţa unui procuror la sediul DIICOT Bacău, acolo unde a fost audiat. „În viziunea mea de atunci, am dat cu subsemnatul odată şi am stat la caterincă cu nişte gabori într-un birou la BCCO, care mi-au cumpărat chiar şi o cafea. Ce dracu` s-ar putea întâmpla mai rău de atât?”, scrie Cezar Oancea. Fapt pentru care, după aproximativ 3 luni, a început să facă aceleaşi infracţiuni. 

În 2015, instanţa de judecată a decretat: ”[…] aplică inculpatului minor OANCEA CEZAR IULIAN măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de cinci ani”. Decizia nu era definitivă, iar avocatul băiatului a făcut apel. „În iulie 2017 am fost la şedinţa de judecată unde mi s-a acordat un nou şi ultim termen pentru a îmi pregăti apărarea, cu menţiunea explicită făcută de judecător că ăsta chiar e ultimul termen. La următorul luăm soluţia definitivă”. 

Speriat de ce i s-ar putea întâmpla, Cezar Oancea s-a gândit să strângă bani, să-şi schimbe înfăţişarea şi să plece din ţară: „Menţionez că eram şi depedent de pariuri sportive la momentul ăla, ca să se înţeleagă. Apucă-te şi fă bani. Propune-ţi ca în două săptămâni să faci 10.000 euro. Faci mai mult de 10.000 euro după două săptămâni. Hai să-i înmulţesc, să fac mai mulţi că am nevoie. Îi joci la pariuri, pierzi. Repetă cu 20.000. Acelaşi rezultat.”

Ziua procesului era pe 22 septembrie 2017, dar poliţia a bătut din nou la uşa inculpatului pe 15 septembrie. „Iar după aceea, am fost dus la Cluj. Reţinut, arestat preventiv, condamnat, liberat condiţionat în martie 2018. Mai pe scurt, trimis între tot felul de nenorociţi, criminali, violatori şi aşa mai departe, în nişte condiţii mizere şi mult prea josnice pentru demintatea unei fiinţe umane. Dar despre subiectul ăsta o să scriu alt articol, altă dată. Momentan e de ajuns”, a conchis Cezar Oancea. 

Iulian Cezar Oancea a ieşit din Centrul de detenţie pentru minori de la Brăila pe data de 13 martie 2018, după ce i-a fost admisă o cerere de liberare condiţionată. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite