Hârtia veche de un secol cu care un român a obţinut executarea silită de 100 de milioane de euro a unei primării. Ce au decis în final judecătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii din Iaşi s-au pronunţat cu privire la o executare silită ce ar fi putut conduce Primăria Iaşi într-un blocaj financiar.

O executare silită de aproape 100 de milioane de euro, încuviinţată împotriva Primăriei Iaşi în vara acestui an, a fost anulată de Judecătoria Iaşi. 

Respectiva executare, dispusă în luna iunie în cameră de consiliu, fără citarea părţilor, confirma ca executoriu un document datat în 1906, în timpul Regelui Carol I, despre care proprietarul ei susţine că este o obligaţie de plată nerăscumpărată, emisă acum un secol de Oraşul Iaşi. Nicolae Limbăşan ar fi cumpărat presupusa obligaţiune de pe Internet, au susţinut reprezentanţii Primăriei Iaşi, care s-au văzut nevoişi să conteste executarea silită pentru a nu plăti suma cerută.

Cum s-a ajuns la această sumă

În timpul procesului, avocaţii lui Limbăşan au cerut instanţei inclusiv sesizarea Curţii Constituţionale, pentru declararea ca neconstituţional a unui articol dintr-o lege din 1958, referitor la prescripţia obligaţiunilor emise în 1906. Solicitarea a fost însă respinsă. Pe fondul cauzei, judecătorii au decis: „Anulează executarea silită însăşi şi toate actele de executare, efectuate în temeiul înscrisului Obligaţiune la Purtător nr. 020120 emisă în anul 1906 de «Regatul României-Oraşul Iaşi» prin legea promulgată prin Decretul Regal nr. 2431 din 12/25 iunie 1906, publicat în Monitorul Oficial 61 din iunie 1906, în dosarul 614/2017 aflat pe rolul BEJA «Dominte şi Asociaţii».“

Nicolae Limbăşan a mers în primăvara acestui an cu presupusa obligaţiune la un biroul de executori judecătoreşti din Iaşi. Aceştia au deschis un dosar de executare în baza documentului, cerând încuviinţarea executării silite de la Judecătoria. La momentul încuviinţării executării silite, judecătorul de caz doar a constatat că presupusa obligaţiune, pe care scrie suma de 500 de lei, este executorie. După ce a obţinut încuviinţarea executării silite în baza hârtiei din 1906, executorii s-au adresat unui expert contabil de la Bucureşti, care a calculat valoarea actuală a presupusei obligaţiuni, precum şi dobânda legală aferentă capitalului acestuia. A rezultat suma de 419.516.898,1 lei, echivalentul a peste 102 milioane de dolari sau a aproape 92 de milioane de euro.

Reacţia Primăriei

În baza acelei expertize, printr-un fax, la Primăria Iaşi a ajuns un document semnat de executori prin care municipalităţii i se cerea fabuloasa sumă. La acel moment, cu hotărârea de încuviinţare a executării silite, executorii aveau posibilitatea legală să şi pună poprire pe conturile Primăriei, însă nu au făcut acest lucru.

Primăria a depus o contestaţie la executare în a susţinut că presupusa obligaţiune deţinută de Limbăşan ar fi fost identificată pe un site de vânzări la un preţ de 112 lei şi că aceasta nu ar avea caracter executoriu. „Vă rugăm să aveţi în vedere că, în situaţia dată, încuviinţarea executării unui titlu constând într-o creanţă realmente îndoielnică şi obligarea autorităţii locale să suporte o sarcină financiară de 95 de milioane de euro fără ca aceasta să fie generată dintr-un raport obligaţional  recunoscut de legislaţia în vigoare pune în grav pericol nu doar bugetul municipiului Iaşi, ci finanţarea şi funcţionarea tuturor serviciilor comunitare publice de interes local, «aruncând în aer» efectiv întreaga municipalitate“, susţineau reprezentanţii Primăriei, în contestaţia depusă în instanţă.

Nicolae Limbăşan poate depune contestaţie împotriva deciziei Judecătoriei de anulare a executării silite. Avocatul său, Ionuţ Iftode, nu a putut fi contactat pentru a preciza dacă va ataca sau nu hotărârea instenţei. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite