Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Hoţia coordonată de la 9.000 de kilometri distanţă. Cazul ireal al românilor victime ale unor escroci tocmai din Haiti

0
6 Aug 2019 15:15:34
Autor: Ionuţ Benea
Sute de carduri au fost clonate
Sute de carduri au fost clonate

Doi bărbaţi din Republica Moldova au fost condamnaţi la Iaşi pentru infracţiuni informatice după ce au reuşit să copieze ilegal datele a peste 800 de carduri bancare.

Nicolai Scurtu a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, în timp ce ajutorul său, Vladimir Nistor a scăpat cu 6 luni de închisoare cu suspendare. Cei doi au comis faptele în primăvara anului trecut, atunci când au venit la Iaşi şi au montat un dispozitiv de skimming, dar şi o cameră video minusculă, pe două bancomate.  

Potrivit motivării instanţei, pe 30 martie 2018 Scurtu a intrat în ţara noastră prin Albiţa. Acolo, basarabeanul a găsit o maşină Renault Scenic, despre care a spus că i-a fost lăsată de persoane necunoscute. Scurtu a venit la Iaşi, unde s-a cazat la o pensiune din oraş. În maşina lăsată de necunoscuţi, basarabeanul a găsit 300 de euro şi un dispozitiv de skimming, dar şi un perete fals de bancomat, pe care se afla montată o cameră video.

„Acest perete trebuia montat pe partea dreaptă a bancomatului, cu faţa spre tastatură“, au arătat anchetatorii, care au mai precizat că individul trebuia să caute un anumit tip de bancomat, pentru a putea monta respectivul dispozitiv. În zorii dimineţii de 31 martie 2018, Scurtu a montat dispozitivul de skimming la un bancomat BRD din Păcurari. Tot acolo a montat şi peretele fals cu cameră video.

„Apoi inculpatul a introdus în bancomat unul dintre cardurile pointer, pentru a se identifica ulterior pe imagine ora exactă, putându-se sincro­niza astfel introducerea codurilor PIN de către clienţii bănci cu datele citite de skimmer. Inculpatul le-a lăsat timp de două zile, trecând din când în când să verifice dacă totul este în ordine“, au mai explicat anchetatorii.

Bani scoşi din Haiti 

Pe 1 aprilie 2018, individul a scos skimerul şi peretele fals şi a mers în camera sa. Zilele următoare, pe 4, 5 şi 6 aprilie, Scurtu a montat din nou cele două dispozitive ilegale, recuperând datele stocate zilnic. Seara, datele descărcate le copia pe un card micro SD şi le transmitea unor persoane necunoscute. Pe 6 aprilie, Scurtu s-a decazat, a lăsat toate bunurile în maşină, şi a plecat în Republica Moldova.

Pe 1 mai, individul a venit din nou în România, de această dată alături de Vladimir Nistor. Cei doi au găsit maşina unde o lăsase, precum şi alţi 300 de euro, alături de dispozitivele de skiming, de filmare şi cardurile pointer.

Scurtu a găsit un bancomat BCR în apropiere de staţia de autobuz Sergent Grigore Ioan, acolo unde a şi montat peretele fals şi dispozitivul skimming. După ce recupera dispozitivul de skimming, la fel ca şi prima dată, Scurtu îl conecta la laptop, implementa o serie de comenzi necesare, iar datele de pe cardurile compromise erau transmise către persoane neidentificate Scurtu preda şi imaginile video care surprindeau momentul introducerii codului PIN de către proprietarii cardurilor.

De menţionat că singurii care au scăpat cu cardurile intacte au fost cei care au pus mâna în dreptul tastaturii atunci când au tastat codul secret, reuşind astfel să obtureze camera video din peretele fals.

BCR a anunţat Poliţia, pe 3 mai 2018, despre folosirea cardurilor pointer, având suspiciuni privind comiterea unor fapte de clonare de carduri. Pe 4 mai, într-o sală de jocuri de noroc, cei doi au fost prinşi şi ridicaţi.

Doar de la ATM-ul BRD, infractorii au sustras datele de pe 862 de carduri. Şapte dintre acestea au fost folosite pentru 35 de tranzacţii frauduloase, fiind furaţi, astfel, 40.769 de lei.

„Aceste tranzacţii au fost efectuate în perioada 27-28 aprilie 2018 şi constau în retrageri de numerar de la ATM-uri din Haiti. Ceea ce înseamnă că inculpatul Scurtu Nicolai a transmis datele de identificare obţinute prin metoda descrisă mai sus către alte persoane, care au clonat şi pus în circulaţie cele 7 carduri de pe care s-au realizat extragerile de nume­rar“, au explicat anchetatorii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii