Iaşi

articolul anterior articolul urmator

FOTO Interlopul „clarvăzător“. Unul dintre membrii clanului Corduneanu ştia că va scăpa de puşcărie

8
29 Aug 2013 20:29:46
Autor: Corespondenţi „Adevărul”
Gheorghe Rusu, fost Corduneanu, se lăuda că va scăpa de puşcărie cu două săptămâni înainte de pronunţare
Gheorghe Rusu, fost Corduneanu, se lăuda că va scăpa de puşcărie cu două săptămâni înainte de pronunţare

Un membru al clanului Corduneanu, condamnat iniţial la trei ani de închisoare cu executare, a ştiut cu două săptămâni înainte că după judecarea recursului urmează să i se suspende pedeapsa

Justiţia ieşeană este implicată într-un scandal de proporţii după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au prezentat printr-un rechizitoriu că un interlop ştia cu două săptămâni înainte ce pedeapsă urmează să primescă. Prin rechizitoiu cu pricina procurorii anticorupţie au trimis în judecată patru dintre fraţii Corduneanu, dar şi pe cămătarul Tiberiu Cristodorescu şi controversatul afacerist Gheorghe Clapon. Aceştia sunt inculpaţi într-un dosar de trafic de influenţă după ce ar fi primit 40.000 de mii de euro de la o traficantă de persoane promiţându-i acesteia că vor interveni pe lângă doi judecători de la Curtea de Apel în încercarea de a o scăpa de puşcărie.
În documentul citat se regăseşte un pasaj în care Gelu Corduneanu, pentru a o convinge pe traficanta de persoane să dea banii, îi spune acesteia că şi el ar fi plătit 10.000 de euro pentru a scăpa la rându-i de o pedeapsă de trei ani de închisoare, primită în primă instanţă în urma unui bătăi crâncene dintr-un club din Iaşi.

Interlopul ştia ce pedeapsă va primi

Discuţia respectivă dintre membru clanului Corduneanu şi traficanta Mihaela Moisă, care avea să şi facă denunţ la DNA, a avut loc cu 17 zile înainte ca dosarul interlopului să fie soluţionat în recurs. “În după-amiaza zilei de 31.03.2013 Rusu Gheorghe (fost Corduneanu) i-a spus denunţătoarei că o va pune în contact direct cu inculpatul Clapon Gheorghe pentru a afla ce sumă de bani va trebui să-i dea şi cât i se va reduce pedeapsa în contul acesteia precizându-i totodată faptul că el i-a dat suma de 10.000 de euro iar în contul acestor bani cauza sa va ieşi în pronunţare la următorul termen (02.04.2013) şi va primi o pedeapsă de 3 ani cu suspendare (lucruri care s-au şi întâmplat întocmai, la termenul din 02.04.2013 cauza rămând în pronunţare iar la data de 16.04.2013 fiind dispusă soluţia «prezisă» de inculpat”, menţionează procurorii în rechizitoriu.

În acelaşi document sunt ataşate mai multe interceptâri telefonice sau ambientale în care interlopii se laudă că au cumpărat de-a lungul timpului şi alte sentinţe de la Curtea de Apel. Personajul cheie, potrivit convorbirilor, pare a fi Gheorghe Clapon, cel despre care intelopii spun că “are pe cineva tare la Curtea de Apel”. Într-o altă convorbire interceptată de procurori, fratele lui Gelu Corduneanu, Vasile Călin, trimis şi el în judecată în acest dosar pentru favorizarea infractorului, se laudă şi el că ar fi scăpat de trei ani de închisoare după ce ar fi dat bani. “Mie mi-o dat 7 ani, Băcăoanu 7 ani! Da! Mi-o dat încă 6 luni spor, pe lângă că mi-o dat maxim de pedeapsă 7 ani, plus a doua instanţă mi-o dat maxim încă 6 luni, 7 ani m-o făcut încă 6 luni! (…) Vătămare gravă corporală, i-am scos ochiul, l-am împuşcat direct în ochi aşa, i-o sărit ochiul! Şi i-am dat ce-am dat şi o zis: «Taci din gură! Vezi de treaba ta!» (…) Şi după ultimul rezultat: BANG (…) Şi toţi…Băcăoanu o luat maximul şi eu am rămas la 4 ani”, se lăuda Vasile Călin. Cealaltă persoană invocată de acesta este Cătălin Costea, zis Băcăuanu, un alt interlop din Iaşi care în urmă cu câţiva ani s-a răfuit cu membrul clanului Corduneanu într-un club de fiţe din Iaşi, altercaţie în urma căreia un agent de pază a fost împuşcat în ochi. Convorbirea interceptată a lui Călin este adevărată, acesta fiind scăpat de trei ani de închisoare în urma judecării recursului după ce iniţial fusese condamnat la şapte ani şi jumătate.

NUP pentru judecători

Şi Costel Corduneanu, liderul clanului interlop cu acelaşi nume a fost interceptat de judecători în acest dosar. Denunţătoarea Mihaela Moisă a mers la un moment dat la acesta pentru a se plânge că a plătit 40.000 de euro lui Cristodorescu, Clapon şi Gelu Corduneanu, însă aceştia nu au vorbit cu judecătorul despre care se lăudau că îl cunosc, respectiv Dan Anton de la Curtea de Apel Iaşi, pentru a-i rezolva problema. Costel Corduneanu i-a spus atunci femeii că are încredere că Gheorghe Clapon se va ţine de cuvânt întrucât ar fi rezolvat în trecut şi alte probleme similare ale familiei sale. “Cum să facă el măgărie? (…)Dar el să …(neinteligibil)…40.000…ca pe-un fraier…Şi te pasează la gunoi? Şi eu să-l las aşa? Dar cine morţii lui e ăsta? Eu sunt şmecherul ţării ăsteia, mâncaţi-aş, nu sunt şmecher la Iaşi (…)Dar nu pot eu să permit. Mihaela, nu permit eu (…) nu pot să-i permit lui să nu-şi dea banii ţie înapoi, să te duci la puşcărie...(neinteligibil) şi să pierzi şi banii. Eşti nebună la cap? Băga-mi-aş…în morţii lui. El o rezolvat aproape de familia mea nişte fapte mai mari ca a ta…nu miroase a ţeapă şi omul o făcut rezolvări de cazul ăsta”, zicea Corduneanu despre Clapon.

Deşi au fost interceptate mai multe convorbiri în care intelopii se lăudau că au cumpărat justiţia, procurorii DNA nu au identificat indicii care să-i incrimineze pe judecătorii invocaţi. Doi dintre aceştia, Dan Anton şi Elena Scriminţi, sunt cei care au primit spre soluţionare dosarul pentru care denunţătoarea a plătit 40.000 de euro. Magistraţii au primit neînceperea urmăririi penale anchetatorii concluzionând că fapta nu există. Aceeaşi soluţie s-a dat şi pentru judecătorul Aurel Dublea, şi el de la Curtea de Apel Iaşi. Dublea este unul dintre judecătorii care au soluţionat dosarul lui Gelu Corduneanu prin care pedeapsa cu executare a acestuia a fost transformată în suspendare.

Conexiunile interlopilor de la Curtea de Apel Iaşi

Mai mulţi judecători ieşeani au legături mai mult decât dubioase cu o parte dintre interlopii trimişi în judecată prin prezentul rechizitoriu. “Adevărul” a relatat încă de la începutul anchetei că soţia judecătorului Dan Anton a fost angajată la firma uneia dintre persoanele cercetate în acest dosar, omul de afaceri Silviu Ştefan Eţcu, cel care a scăpat doar cu o amendă administrativă. De asemenea, Gheorghe Clapon i-a construit casa judecătoarei Elena Scriminţi, cercetată şi ea iniţial, dar i-a ridicat un gard şi unei alte judecătoare de la aceeaşi instanţă, Geta Sandu. De asemenea, în trecut, soţul unei alte judecătoare de la Curtea de Apel, Elena Ciobanu, l-a apărat pe acelaşi Clapon într-un alt dosar.

Pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV Costel Corduneanu, de la medalii la cătuşe (VIDEO)

Clanul Corduneanu se regrupează pe Facebook după ce a scăpat de puşcărie

Vipurile interlopilor la petrecerile clanului Corduneanu (VIDEO ŞI AUDIO)

Clanul Corduneanu a fost pus în libertate (UPDATE)

Costel Corduneanu către un ofiţer de Poliţie: „Eu păstrez liniştea în oraş"

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Olteanul.com
29.08.2013, 20:57:37

Cotizeaza la U-Se-Le-Le ??? Victor Ponta, procurorul lui peste, esti din ce in ce mai depasit de situatie!!!

+1 (3 voturi)
ssssss
29.08.2013, 21:21:43

Frate ! La Familia !

+1 (1 vot)
PetruStelistu
29.08.2013, 21:49:29

USL !!!!!!!!! Scularea!!!!!!! Hotii au inceput sa iese din puscarii!!!! Primul a fost fratele cel mare, Adrian N.

+1 (3 voturi)
Olteanul.com
29.08.2013, 23:06:52

Useleul are nevoie de bani pentru campania lui Crin Antonescu. Iar mafiotii sunt dispusi sa cotizeze la PSD si PNL.

0 (2 voturi)
Donos Costica Cristian
30.08.2013, 00:31:04

As vrea sa va prezint cateva informatii despre o oportunitate de castig extraordinara , cu care nu intalnesti de multe ori in viata!Toti avem prieteni , colegi ,vecini , rude etc pe care sa-i ajutam sa afle despre acest sistem unic de asistenta financiara. Detalii pe http://teamgoldline.info/ro.html

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările