Iaşi: PORTRET: Wilhelm Dancă: „Omul adevărat este omul educat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: PORTRET: Wilhelm Dancă: „Omul adevărat este omul educat“
Iaşi: PORTRET: Wilhelm Dancă: „Omul adevărat este omul educat“

Rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif“ din Iaşi a scris opt cărţi de filosofie şi teologie şi este specializat în fenomenologia şi istoria religiilor.

S-a născut într-o familie catolică practicantă, care fără îndoială l-a influenţat. Dar a avut parte şi de câteva întâlniri decisive, care aveau să-i marcheze destinul. Numeşte două figuri emblematice: Petru Ciocan, preotul din satul natal Buruieneşti, precum şi Anton Sar, care slujea la Roman şi „a optat la maturitate pentru preoţie, cristalizându-şi chemarea şi prin ani de închisoare“, îşi aminteşte Wilhelm Dancă.

Preot specializat în fenomenologie

Familia l-a educat în spiritul catolicismului, dar i-a lăsat libertatea să-şi urmeze drumul. Şi preotul de azi nu regretă deloc alegerea făcută. Ba dimpotrivă.

„Cred că dacă n-aş fi făcut ceea ce fac acum aş fi fost un om ratat. Simţământul interior îmi spune că asta-i calea care îmi dă sens, numai prin ea găsesc semnificaţia vieţii“, spune cu toată convingerea preotul. A absolvit Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi (1986), a fost doi ani preot în localitatea Nisiporeşti şi în Piatra-Neamţ, iar din 1988 până în 1991 a slujit la Bucureşti. A plecat pentru masterat şi doctorat, specializarea fenomenologia şi istoria religiilor, la Roma, la Universitatea Pontificală Gregoriană.

În 1996, cu studiile terminate, a devenit preot profesor în Iaşi. Trei ani a lucrat şi la Radio Vatican, iar după întoarcerea în ţară a continuat în calitate de corespondent. În scris a debutat cu lucrarea de doctorat, „Definitio sacri”, în 1998 şi a publicat până în prezent alte şapte cărţi. Este, de asemenea, directorul revistei „Dialog teologic“, pe care a fondat-o, împreună cu alţi profesori, catolici sau ortodocşi, în 1998 şi este membru fondator al publicaţiei „Studii tomiste“, care apare din 2001.

Educaţia a devenit profesie

Din 2001 încoace este rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi (şi totodată, profesor asociat al Facultăţii de Filosofie a Universităţii „Cuza“). Părintele Dancă este mândru de instituţia pe care o conduce. Toţi profesorii care predau aici sunt specializaţi în străinătate, iar studenţii, după licenţă nu pot intra la masterat fără un an de servicii sociale gratuite desfăşurate la orfelinate şi case de bătrâni.

Anul universitar 2009 a venit cu o noutate: o secţie pentru creştinii laici, care pot fi educaţi în spiritul teologiei catolice, înţeleasă nu ca doctrină, ci în forma ei pură. „Teologia pe care o propunem este o reflecţie sistematică asupra datului revelaţiei, e teologie pură“, spune Wilhelm Dancă. Ca atare, aici se pot înscrie şi evrei, musulmani, atei, cu singura condiţie să manifeste respect faţă de catolicism.

În schimb, studenţii vor urma  patru ore de latină pe săptămână în primii doi ani, două ore de greacă în primul an şi două de ebraică în al doilea an. O altă mândrie este imensa bibliotecă a institutului, de 50.000 de volume, deschisă implicit studenţilor laici, care cuprinde multă literatură filosofică şi teologică, în special în germană şi italiană.

Ideea pentru care luptă rectorul şi instituţia pe care o coordonează este aceea ca educaţia să aibă o finalitate clasică. E afectat de faptul că azi lipsesc idealurile umaniste în educaţie, că nu mai este preţuit frumosul, că nu mai este căutat adevărul, că nu mai există oameni dedicaţi binelui. „Omul adevărat este omul educat“, subliniază părintele romano-catolic.

Profil

Născut: 18 mai 1959, judeţul Neamţ.
Studii: Doctor al Universităţii Pontificale Gregoriene din Roma, 1996.
Familie: Este preot romano-catolic.

Întrebări şi răspunsuri

La ce proiecte lucraţi?
În plan personal, am nişte datorii profesionale faţă de Universitatea Fundan din Shangai. Vreau apoi să fac un studiu comparat despre unele figuri ale sacrului în literatura şi cultura română. Mai am şi trei cărţi în traducere, una din engleză şi două din italiană.

Cum percepeţi religia creştină în lumea actuală?
Credinţa creştină cred că ar trebui să inspire nişte valori, care dincolo de faptul că sunt asumate individual, trebuie să aibă totuşi şi efecte publice. Însă, astăzi, există o fractură între credinţă şi viaţa de zi cu zi.

Ce-i place
Wilhelm Dancă ştie foarte bine ce i-ar plăcea: ca educaţia, centrată acum pe considerente pragmatice, să se orienteze mai mult spre virtute, în sensul ei clasic şi creştin. În societate ar vrea ca lumea să fie mai prietenoasă, mai deschisă spre valorile gratuităţii, spre solidaritate şi libertate.

Ce nu-i place
Preotului Dancănu-i place faptul că oamenii politici sunt selectaţi sau se autoselectează, dar nu în baza unor criterii ale binelui comun, ci financiare. Îl deranjează cinismul acestora şi lipsa de eficienţăa legilor în societatea românească.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite