Iaşi: PORTRET/Ion Sandu, inventatorul pasionat de criminalistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Forumului Inventatorilor Români petrece clipe de relaxare identificând şi datând obiecte de valoare din colecţii private. Cu 40 de cărţi publicate, 430 de lucrări ştiinţifice, 130 de invenţii şi zeci de proiecte conduse, profesorul Ion Sandu este unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori ieşeni.

În laboratorul său din Corpul G al Universităţii „Al.I. Cuza“, acesta face experimente şi cercetări unice în ţară.

Pregăteşte un Master în Criminalistică

Experienţa sa în domeniul ştiinţei materialelor, conservării patrimoniului cultural, inventicii, investigării ştiinţifice şi a ştiinţei mediului l-a ajutat să ducă numele Iaşiului peste hotare, în zeci de ţări. Dovadă stau premiile, distincţiile şi medaliile pe care acesta le are expuse în laboratorul său. „Am intrat în «producţie» în ’76. Am deja 34 de ani de cercetare şi învăţământ superior“, spune profesorul. Preocuparea pentru cercetare şi dezvoltare l-a făcut pe profesorul Sandu să aducă la Iaşi unul dintre cele mai inovatoare programe de masterat existente în ţară la ora actuală.

„Programul de Master în criminalistică este în dezvoltare. Va fi o specializare interdisciplinară, pe care o realizez în colaborare cu Academia de Poliţie «Al.I. Cuza» din Bucureşti. Iniţial, se va desfăşura în limba română, cu studenţi din România şi cu cetăţeni români din ţările vecine, urmând ca după a doua serie, să se adreseze oricărui student licenţiat din Comunitatea Europeană, când cursurile vor fi în engleză“, explică profesorul Sandu. Cursurile de master vor fi deschise absolvenţilor de la mai multe specializări, de la Poliţie, Chimie, Fizică, Biologie, Construcţii, Economie, Psihologie, Medicină sau Litere.

„Vreau să fie un master interdisciplinar. Aceasta, de fapt, este cea mai recentă propunere de programe de master pe care am făcut-o Universităţii“, spune profesorul. Printre cele anterioare, care nu au fost acceptate, se numără un master în calitate şi unul în domeniul protecţiei mediului.

În momentul de faţă, există o serie de propuneri foarte atractive pentru piaţa muncii, masterul de muzeologie şi restaurare a monumentelor şi cel de urbanism, cadastru, peisagistică şi restaurare, care vor da o şansă absolventului, ca specialist cu liberă practică pentru toate ţările europene. 

Aceste specializări vin după ce profesorul a dezvoltat la Iaşi prima Şcoală Doctorală Europeană de Ştiinţa Conservării Bunurilor de Patrimoniu Cultural - EPISCON, ai căror absolvenţi au obţinut atestatul de experţi în investigarea ştiinţifică a bunurilor culturale, cu liberă practică în Comunitatea Europeană.

Nicio vioară Stradivarius autentică nu a ajuns la Iaşi

Pe lângă preocupările didactice, viaţa în laboratorul dascălului-inventator are şi momente de farmec. Reputatul profesor este căutat de colecţionari şi de persoane private din toată ţara, care apelează la cunoştinţele sale în domeniul expertizării obiectelor de valoare.

Zeci de viori, copii după cunoscutele Stradivarius, i-au trecut prin mână. Din păcate, niciuna nu a fost autentică. De curând, ieşeanul a avut ocazia să autentifice un tablou al pictorului Théodore Géricault. „Este vorba despre «Pluta Meduzei». O lucrare foarte valoroasă, iar pe lângă faptul că era originală, nu a avut nici foarte multe intervenţii, ceea ce este lucru deosebit. Proprietarul a spus că a moştenit-o de la un unchi care a fost general de armată“, povesteşte Ion Sandu.

Profil
Născut:
3 ianuarie 1952, judeţul Bacău.
Studii: Doctor în Ştiinţe Chimice.
Familie: Este căsătorit, are trei copii.

Întrebări şi răspunsuri
Ce nu vă place la oraşul în care locuiţi?
Urbanismul este o necesitate stringentă. În Iaşi şi în jurul lui s-a construit anapoda. Sunt foarte multe construcţii care nu vor rezista în cazul apariţiei unor factori de risc, multe construite pe văile râurilor.
Cum deosebiţi o lucrare autentică de un fals?
Sunt mai multe metode de datare a unui obiect, iar acestea variază în funcţie şi de tipul obiectului. De exemplu, la lemn se analizează esenţa, vârsta arborelui şi vechimea lemnului. La copiile după Stradivarius aceste metode le foloseam. Mă mai uit la formă, la dimensiune, colţuri, şi la «f-uri».

Ce-i place
Este pasionat de meseria sa. Una dintre plăcererile sale cele mai recente este legată de masterul în criminalistică, de „forensics“, sau, după cum spune el, de „ştiinţa aflării adevărului“.

Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii care nu sunt deschişi la nou, cu toate că a trebuit să se confrunte de multe ori în cariera sa cu astfel de situaţii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite